Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός» -Spoiler: Ο Μανωλάκης αποκαλύπτει τον δολοφόνο του Στεφανή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΛΛΑΔΑ

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά – Επιστροφή με μέτρα και βεβαιώσεις ανά χείρας

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε σήμερα, με τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις για ακόμη μια φορά κάτω από ειδικές συνθήκες, λόγω της πανδημίας.

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά με μέτρα και νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ως στόχο την αποκλειστική δια ζώσης διδασκαλία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Μικροί και μεγάλοι επέστεψαν στο σχολικό περιβάλλον μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές και το καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί προσήλθαν στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (προ Τρίτης και Παρασκευής), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Το μεγάλο επιδημιολογικό «στοίχημα» του φθινοπώρου είναι το άνοιγμα των σχολείων, που προβλέπεται ότι θα… ταράξει, λελογισμένα εάν τηρηθούν όσα ισχύουν και αυξηθούν οι εμβολιασμοί, τη σημερινή πτωτική πορεία του τέταρτου κύματος.

Υγειονομικές Αρχές και επιστήμονες είναι σε εγρήγορση για την αναμενόμενη, όπως υποστηρίζουν, αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους, με τα… δείγματα από την περίοδο του καλοκαιριού και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» να μην είναι θετικά.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να πειστούν και να εμβολιαστούν οι έφηβοι 12 έως 17 ετών -έχει εμβολιαστεί περίπου το 20%- μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες, κίνητρα, αλλά και, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή των προσωπικών τους παιδιάτρων, ενώ αντίστοιχα προετοιμάζεται το ΕΣΥ για πιθανές αυξημένες ροές μικρών ασθενών στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα, τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν ξεχωριστές ενέργειες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με το αν είναι εμβολιασμένοι:

  • Στην περίπτωση των μαθητών που είναι εμβολιασμένοι, θα προσέρχονται στο σχολείο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (ή το πιστοποιητικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου). Σε περίπτωση κρούσματος, θα υποβάλλονται σε δύο self tests σε διάστημα επτά ημερών.
  • Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Οι καθηγητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέρχονται με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid ή PCR) στο οποίο θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα.
  • Στην περίπτωση που ο μαθητής δεν είναι εμβολιασμένος σε Γυμνάσια και Λύκεια και όλοι οι μαθητές σε δημοτικά και νηπιαγωγεία θα προσέρχονται στο σχολείο με τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από self test. Οι μαθητές κάθε Τρίτη και Παρασκευή θα πρέπει να επιδεικνύουν τις βεβαιώσεις για τα δύο τεστ στα οποία θα υποβάλλονται κάθε εβδομάδα.
  • Σε περίπτωση που κρίνονται ως στενές επαφές κρούσματος θα υποβάλλονται σε διάστημα επτά ημερών σε δύο rapid tests, τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ, πέραν τον δύο self tests. Εφόσον κριθούν στενές επαφές τότε επιπλέον των δύο ανωτέρω rapid tests και των δύο self tests για την προσέλευση στο σχολείο, θα πρέπει την εβδομάδα εκείνη να κάνουν και 3 επιπλέον self tests τα οποία θα τους προμηθεύσει το σχολείο (τα σχολεία θα έχουν απόθεμα σε self tests για το σκοπό αυτό). Οι μαθητές αυτοί θα υποβληθούν σε καθημερινό έλεγχο για 7 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
  • Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα, δεν προσέρχεται στο σχολείο, ενώ αν εμφανίσει εντός του σχολείου συμπτώματα απομακρύνεται άμεσα και δεν επανέρχεται μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος διαγνωστικού τεστ. Εκπαιδευτικός, ο οποίος θα οριστεί υπεύθυνος για τη διαχείριση Covid-19 του σχολείου, θα επικοινωνήσει με τις οικογένειες των μαθητών και θα φροντίσει για τον ενδελεχή καθαρισμό και την τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων, όπου κινήθηκε το κρούσμα.
  • Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων, χωρίς να απαιτείται διενέργεια νέου τεστ ή ιατρική βεβαίωση.
  • Το τμήμα κλείνει εφόσον έχει προσβληθεί το 50% + 1.
  • Κατά τη λειτουργία των σχολείων ισχύουν όλα τα μέτρα προφύλαξης που ίσχυαν και πέρσι, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τήρηση αποστάσεων και επαρκής και τακτικός αερισμός των χώρων.
  • Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιείται μόνο σε περίπτωση αναστολής τμήματος ή εφόσον οι μαθητές κάτω των 12 ετών έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για το μαθητή που είναι κρούσμα δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση.
  • Μαθητής που δεν θα προσέλθει στο σχολείο χωρίς να έχει προσβληθεί από τον ιό θα παίρνει απουσία.

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 23:54

Συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες: Η Ελλάδα σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο

23/09/2021 | 23:38

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε παντοπωλείο στο Τενεσί: Πληροφορίες για 12 τραυματίες

23/09/2021 | 23:23

Κωνσταντίνος Μπoγδάνος για τη λίστα με τα προσφυγόπουλα: Λάθος μου όμως πέρα από το δέντρο υπάρχει και το δάσος

23/09/2021 | 22:59

Σεισμός στη Θήβα – Ανάστατοι οι κάτοικοι

23/09/2021 | 22:54

ΓΕΝΟΠ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της

23/09/2021 | 22:51

Αθηνά: «Θέλω να βλέπω συνέχεια τον Αλέξη – Είμαι αχόρταγη»

23/09/2021 | 22:41

Ολλανδία: 12χρονος πήγε τον πατέρα του στο δικαστήριο, επειδή δεν τον άφηνε να εμβολιαστεί και κέρδισε

23/09/2021 | 22:38

Σασμός: Τι θα δούμε στο επεισόδιο της Δευτέρας – Συνταρακτικές εξελίξεις

23/09/2021 | 22:32

Μητσοτάκης: Να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια παντού

23/09/2021 | 22:12

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.000.000 ευρώ

23/09/2021 | 22:10

ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση

23/09/2021 | 22:09

Αναπάντεχο «διαζύγιο» για Γαρμπή-Σχοινά! Γιατί ναυάγησαν τα σχέδιά τους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

23/09/2021 | 22:04

Κάτια Ζυγούλη: Τα σημειώματα αγάπης που της αφήνουν τα παιδιά της

23/09/2021 | 21:55

Πρετεντέρης: Καλύτερα τα κόμματα να τσακώνονται για την οικονομία παρά για άλλα ακατανόμαστα

23/09/2021 | 21:39

Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά; «Κάποιοι φτάνουν σε ακροδεξιές αντιλήψεις»
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Το σκοτεινό παρελθόν του δράστη – Ο επεισοδιακός γάμος, οι ξυλοδαρμοί και τα όπλα
Δολοφονία Ρόδος: Συγκλονίζουν οι γονείς της άτυχης Δώρας – «Μαμά είναι τρελός, αυτός ο άνθρωπος έχει πρόβλημα» (BINTEO)
Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Δεν θα αλλάξω καμία στιγμή μαζί σου» – Το σπαρακτικό αντίο της αδερφής της Δώρας
Κώστας Μοίρας: Αυτός είναι ο 40χρονος αλουμινάς που δολοφόνησε τη Δώρα και αυτοκτόνησε
Καπραβέλος: Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορονοϊός; (ΒΙΝΤΕΟ)
Γλυκά Νερά: Φωτογραφίες από το δωμάτιο της φρίκης που δολοφονήθηκε η Καρολάιν