Αθήνα

5 oC

σποραδικές νεφώσεις

ΔΕΗ: Παρέμβαση από Βρυξέλλες για τη διάσωση της

Η Κομισιόν φέρεται να έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία ζητώντας να έχει άμεσα και προς εφαρμογή σχέδιο για την σωτηρία της ΔΕΗ, η οποία απειλείται με κατάρρευση.

Η Κομισιόν φέρεται να έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Νέα Δημοκρατία ζητώντας να έχει άμεσα και προς εφαρμογή σχέδιο για την σωτηρία της ΔΕΗ, η οποία απειλείται με κατάρρευση.

Σύμφωνα με το capital.gr την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ αναζητούσε ρευστότητα ακόμη και από την χρεοκοπημένη Λάρκο, εξασφαλίζοντας μέσα στο Σαββατοκύριακο 2,5 εκατ. ευρώ, οι Βρυξέλλες, έχουν διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι θα απαιτηθεί άμεσα, μετά τις εκλογές, έτοιμο σχέδιο δράσης για τη ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Παρασκευή η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου 3μηνου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, θα είναι ζημιογόνα και μάλιστα οι ζημιές θα είναι εξαιρετικά υψηλές.

Πλέον η υπόθεση ΔΕΗ παρακολουθείται στενά και από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DGFIN) καθώς θεωρείται ότι το οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΚΟ αποτελεί συστημική απειλή.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, από πλευράς ΝΔ, υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης, το οποίο με μερικές «πινελιές» που θα προστεθούν μόλις δοθεί μια πιο πλήρης εικόνα για τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ, μπορεί να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Το πλάνο αυτό που μεσοπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε turnaround story, δίνει το στίγμα της ετοιμότητας από πλευράς ΝΔ να "αφοπλίσει την ωρολογιακή βόμβα ΔΕΗ” που κληρονομεί από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν υπάρξει επικοινωνίες αρμόδιων στελεχών της ΝΔ, τόσο με την ΤτΕ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της ΔΕΗ προέρχεται από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που επίσης είναι μεγάλος δανειστής της εταιρείας. Στις επαφές αυτές έχει ήδη ζητηθεί να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο λίγων μηνών στη ΔΕΗ. Για την τόνωση της ρευστότητας της επιχείρησης θα εξεταστούν τόσο δυνατότητες είσπραξης διαφόρων οφειλών του Δημοσίου όσο και άλλα διαθέσιμα εργαλεία. Η κατεύθυνση των άμεσων μέτρων που θα ληφθούν τους αμέσως επόμενους μήνες είναι «μείωση εξόδων, αύξηση εσόδων» με στόχο να περιοριστεί η οικονομική διαρροή και να ισοσκελιστεί ο κόκκινος ισολογισμός

Send this to a friend