Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Δεκάδες φοιτητές χωρίς... εστία λόγω Airbnb

Δεν είναι μόνο η μακροχρόνια κρίση που έχει τσακίσει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τώρα προστίθεται και το Αirbnb στο να δυσκολέψει την εύρεση στέγης για όσους σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους.

Δεν είναι μόνο η μακροχρόνια κρίση που έχει τσακίσει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τώρα προστίθεται και το Αirbnb στο να δυσκολέψει την εύρεση στέγης για όσους σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους.

Τουλάχιστον 200 φοιτητές βρέθηκαν εκτός φοιτητικών εστιών στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ στο ΑΠΘ έμειναν εκτός στέγασης 170 φοιτητές, 148 από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το ΤΕΙ Κρήτης 154.

Η κατανομή δωματίων έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου 20 μέρες, με τους φοιτητές να έχουν κάνει ήδη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας και χθες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας με κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αρκετοί από τους φοιτητές που έχουν αποκλειστεί φιλοξενούνται στα δωμάτια οικοτρόφων έως ότου βρεθεί μία λύση, ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στον τόπο διαμονής τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές μένουν εκτός δωματίων, όμως φέτος ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση λύσης από την πλευρά της κυβέρνησης για επίδομα ενοικίου. Μέχρι πέρσι, ακόμα και με καθυστέρηση κι έπειτα από κινητοποιήσεις φοιτητών, δεσμευόταν ένα κονδύλι ώστε να ευνοηθούν και τα παιδιά που έμειναν εκτός φοιτητικών εστιών, λόγω ελλιπών υποδομών με ένα εφάπαξ επίδομα ενοικίου της τάξης των 1.000 ευρώ. Φέτος όμως, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, η επίλυση του προβλήματος χρήζει αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης και δεν έχει απαντηθεί ακόμα από το υπουργείο Παιδείας αν είναι δυνατόν να εξευρεθεί. Ενδεικτικό της αύξησης του αριθμού είναι το ότι στο ΕΜΠ, τα προηγούμενα χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών που έμεναν εκτός δεν ξεπερνούσε τους 15-20.

Σύμφωνα με πηγές από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις ελλιπείς υποδομές και την οικονομική κρίση, φέτος προστέθηκε και το Αirbnb. Μέχρι πρότινος πολλοί δικαιούχοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες και επέλεγαν λύσεις όπως η συγκατοίκηση. Η έλευση του Αirbnb όμως και οι διαστάσεις που έχει λάβει σε μεγάλες πόλεις -που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών- έχει αλλάξει τα δεδομένα εκτοξεύοντας τα ενοίκια, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις, όχι όμως και η διαθεσιμότητα των δωματίων στις εστίες.

Send this to a friend