Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κόπηκε η εκπομπή του Σρόιτερ με Πετράκο και Βόβολη και οι αρνητές του κορονοϊού οργίασαν!

ΕΛΛΑΔΑ

Δεν εγγράφουν στο ληξιαρχείο το παιδί δύο Ελληνίδων με σύμφωνο συμβίωσης- Το ΣτΕ δήλωσε αναρμόδιο

Στην προσφυγή του το ομόφυλο ζευγάρι υποστήριζε πως η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του

Τα πολιτικά δικαστήρια είναι αρμόδια για να λύσουν τον γρίφο της εγγραφής στο Ληξιαρχείο παιδιού δύο Ελληνίδων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και ζητούν να κατοχυρωθεί ως επώνυμο του τέκνου, εκείνο της συζύγου της μητέρας.

Η υπόθεση οδεύει προς τα εκεί μετά την προσφυγή των δυο γυναικών στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο όμως δηλώνει αναρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση.

Σύμφωνα με το STAR, oι δυο γυναίκες παντρεύτηκαν στην Αγγλία το 2013 και στη συνέχεια η μία εξ’ αυτών, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έμεινε έγκυος, γεννώντας ένα αγοράκι. Όταν ο δικηγόρος του ομόφυλου ζευγαριού κατέθεσε αίτηση στο ληξιαρχείο για την καταχώρηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του, που έγινε στο Γουέστμινστερ του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ελλάδα η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης ήταν αρνητική.

Έτσι, το παιδί δεν έχει καταχωρηθεί ως πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας οπότε δεν μπορεί να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Αγγλία έχει ήδη λάβει το επώνυμο της συζύγου της μητέρας του αλλά δεν μπορεί να βγει από τα σύνορα πριν τα 5 του χρόνια, δηλαδή πριν πάρει τη βρετανική υπηκοότητα.

Στην προσφυγή του το ομόφυλο ζευγάρι υποστήριζε πως η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Επίσης, ανέφερε ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το Σύνταγμα, ενώ παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά.

Αυτά είναι τα δυο παιδιά που σκοτώθηκαν μετά τον σεισμό στη Σάμο – Ένας 17χρονος και μια 15χρονη
Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ στη Σάμο
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Kουκουλοφόροι κρέμασαν πινακίδα στον πρύτανη- Σοκάρει η εικόνα
Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία στην Αττική – Αυτοί οι δήμοι έχουν τα περισσότερα κρούσματα
Πάτρα: Πέθανε στον δρόμο κι αυτός που τον βρήκε τον… έκλεψε!
Λάρισα: «Στον αέρα» 1200 επιχειρήσεις λόγω lockdown (ΒΙΝΤΕΟ)