
ΕΛΛΑΔΑ
Μετά και τις δευτερολογίες, σε μια νέα εξέλιξη στη δίκη της Χρυσής Αυγής η εισαγγελέας πρότεινε τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών σε ό, τι αφορά στην ηγετική ομάδα την νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, αλλά παράλληλα να αναγνωριστεί από ένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.
Ειδικότερα, την αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα αλλά και για εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση πρότεινε τελικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.
Η Εισαγγελέας βελτίωσε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου ( όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:
– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα
– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως δολοφονία Φύσσα και λοιπά.
Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ( έτσι το λέει ο νέος κώδικας) μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.
Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά»Προτείνω την απόρριψη όλων των αιτημάτων.
Μετά όμως τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων με βάση τον παλιό ποινικό κώδικα η εισαγγελική πρόταση άλλαξε. Όμως η πρόταση της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου
Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών. Η εισαγγελέας είπε: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».
Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους .
Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.
Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.
Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.
Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.
Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.
Οι ποινές που προβλέπονται
Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.
Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.
Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.
Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα των ποινών – Σήμερα η απόφαση για τις φυλακίσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και σήμερα γύρω από Εφετείο
Ροή Ειδήσεων

19/02/2025 | 14:50
Ιταλία: Αποκάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι “φασίστρια, ναζί” σε συναυλία – Δίωξη κατά του Brian Molko (Placebo) για προσβολή θεσμών
19/02/2025 | 14:30
Γιώργος Ζυγούρης για την αντικατάσταση του Πάνου Νάτση στις «Σέρρες»: «Είμαι έτοιμος για αυτό»

19/02/2025 | 14:20
Νέα σύνοδος στο Παρίσι για την Ουκρανία: Με τηλεδιάσκεψη η συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη – Οι θέσεις της Αθήνας
19/02/2025 | 14:10
Πέτσας για τα Τέμπη: Δεν πρέπει να κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο ότι θέλει να συγκαλύψει κάποιος κάτι
19/02/2025 | 14:00
Αντώνης Κρόμπας: «Θεωρώ απαράδεκτο να κόβονται χαρακτηρισμοί όπως “χοντρός” και “καράφλας”»

19/02/2025 | 13:50
Χειροπέδες σε 47χρονη στα Χανιά: Εισέπραττε λεφτά με τηλεφωνικές απάτες – Πάνω από 150.000 ευρώ η «λεία»
19/02/2025 | 13:40
Ο Κέντρικ Λαμάρ είναι ο πρώτος ράπερ με τρία άλμπουμ στο Top 10 του Billboard 200 ταυτόχρονα
19/02/2025 | 13:30
Δημήτρης Παπανώτας για Άννα Μαρία Βέλλη: «Κόντεψα να ζητήσω τα χάπια μου, λίγο βρικολακέξ κατάσταση»

19/02/2025 | 13:20
Βορίδης: Δεν είναι δυνατόν να υιοθετείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η ανευθυνότητα της ανωνυμίας του διαδικτύου
19/02/2025 | 13:10
Λέων για τον θάνατο του 39χρονου: Δύσκολο το έργο των ιατροδικαστών – Ο χρόνος επέδρασε εναντίον μας
19/02/2025 | 13:00
Χριστίνα Μηλιού: «Δεν είχαμε κυριολεκτικά να φάμε, μας έφερναν ένα κοτόπουλο στο σπίτι για να έχουμε κάτι»

19/02/2025 | 12:50
Η Sony Pictures Classics απέκτησε τα δικαιώματα για το “Vie Privee” με τη Τζόντι Φόστερ

18/02/2025 | 14:45
Καρυστιανού για Βασίλη Καλογήρου: Έκπληκτη διαβάζω πως ανέλαβε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη
18/02/2025 | 11:20
Τη διαγραφή του Παναγιωτόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κυβέρνηση – Έβρισε χυδαία Μητσοτάκη, ειρωνεύτηκε Ανδρουλάκη (βίντεο)

18/02/2025 | 15:34
Βασίλης Καλογήρου: Χωρίς απαντήσεις για τον θάνατό του ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση
18/02/2025 | 16:39
Ξέσπασμα Βορίδη στη Βουλή για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: Σήκω, ανόητε, να μας πεις ότι η κυβέρνηση σκότωσε έναν άνθρωπο
18/02/2025 | 15:46
Ανδρέας Μικρούτσικος: «Είμαι χαρούμενος που είμαι στο Mega, ο Πορτοσάλτε είναι ο πρώτος δεξιός ψάλτης του ΣΚΑΪ»
18/02/2025 | 18:07
Παντελής Παντελίδης: Οι συγκινητικές αναρτήσεις της μητέρας του για τα εννέα χρόνια από τον θάνατό του
18/02/2025 | 11:13
«Είμαι YouTuber, ήρθα να ελέγξω την κατάσταση»: Ο Γιαννέλης πήγε στην Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης και έδωσε στους πυροσβέστες επική απάντηση! (video)

18/02/2025 | 12:30
Σπύρος Παπαδόπουλος για την απίστευτη στιγμή που ξέχασε τον γιο του σε super market: «Η Αθηνά μου είπε παιδί δεν ξαναπαίρνεις εσύ»
18/02/2025 | 16:30
Σπύρος Παπαδόπουλος: «Η Δήμητρα Παπαδοπούλου δεν ξέρει να γράφει ωραία αστεία, δεν μου αλλάζει γνώμη κανείς»
18/02/2025 | 17:31
Ελευθερία Πάλλα: «Όταν φτάσει αυτή η στιγμή στον Άγιο Έρωτα, όλοι θα ουρλιάξουν μπροστά στις τηλεοράσεις»

18/02/2025 | 08:00