ΕΛΛΑΔΑ
Το μεσημέρι οι ποινές και φυλακίσεις για τους κατηγορούμενους.
Μετά την ιστορική απόφαση που ελήφθη χθες, Τετάρτη στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, σήμερα αναμένεται η απόφαση των ποινών για τα μέλη της. Το δικαστήριο διέκοψε αργά το βράδυ της Τετάρτης τη συνεδρίαση μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων των κατηγορουμένων σχετικά με τα ελαφρυντικά και θα συνεχίσει στις 12.30 το μεσημέρι.
Η συνεδρίαση θα αρχίσει με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν. Αντίστοιχη διαδικασία, με πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις και απόφαση δικαστηρίου, θα ακολουθήσει και για τις ποινές που θα επιβάλλει το δικαστήριο. Πιθανολογείται ότι σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει και για το κρίσιμο θέμα των αναστολών, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές για να προχωρήσουν σε συλλήψεις αμέσως μετά την ανάγνωση των ποινών και εφόσον αυτές δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.
Η ιστορική απόφαση
Εγκληματική οργάνωση είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με την απόφαση που ομόφωνα ελήφθη μετά από διαδικασία 5,5 ετών και ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη. Σύμφωνα με αυτή επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων ( πλην βουλευτών ΧΑ) που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη. Σημειώνεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου η οποία στις 18 Δεκεμβρίου 2019 είχα αποφανθεί ότι δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Πόσοι κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση
Συνολικά από τους 65 κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση ένοχοι κρίθηκαν οι 50. Εξ αυτών οι επτά, πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκαν για διεύθυνση της Οργάνωσης. Πρόκειται για τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Από τους υπόλοιπους 43 που κατηγορούνταν μόνο για ένταξη, αθώοι κρίθηκαν οι 15 και ένοχοι οι 30. Επίσης, μεταξύ των καταδικασθέντων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου Σ. Λούκμαν, δύο εκ των εμπλεκόμενων στην επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» , ένας από την επίθεση στον κοινωνικό χώρο « Συνεργείο» και ένας από την επίθεση σε αλλοδαπούς στην Ιεράπετρα. Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη όσον αφορά στην επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, το εν λόγω αδίκημα παραγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η ετυμηγορία για τη δολοφονία Φύσσα
Νωρίτερα, οι δικαστές , επίσης ομόφωνα, έκριναν ένοχο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον καθ´ ομολογία του δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και για συνέργεια σε αυτή 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την εν λόγω πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των 9 αρχικών παθόντων. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριό μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής. Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.
Τρία ελαφρυντικά ζήτησε ο Μιχαλολιάκος – «Έχει παράξει έργο», είπε ο συνήγορός του
«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο , ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε” ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα “και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε..”.
Είπε επίσης πως “αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος“.
Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Νικ. Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Όπως τόνισε ο συνήγορος “εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα”.
Αναφέρθηκε επίσης στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως “δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ’45, για αυτές τις αστειότητες;” κατέληξε.
Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι δικηγόροι των πρώην βουλευτών
Την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου ζήτησε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή Μιχάλη Αρβανίτη. Όπως υποστήριξε πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.
Για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξης λόγω του ότι υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, καθώς και αυτό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ο Γιώργος Γερμενής ζητεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο« και είχε άριστη διαγωγή.
Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Κατά την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.
Το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε από το δικαστήριο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλιας Κασιδιάρης. «Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας άλλος. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.
Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, αν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορος της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τετοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».
Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
Επίσης ο Ιωάννης Λαγός, ευρωβουλευτής και καταδικασμένος πλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορός του αναφέρθηκε στις δράσεις του εντολέα του υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».
Τι ελαφρυντικά ζήτησαν Μίχος – Μπαραμπαρούσης
Ίδια ελαφρυντικά με τους συγκατηγορούμενους ζήτησαν από το δικαστήριο και οι πρώην βουλευτές Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης. Η υπεράσπιση του Νίκου Μίχου επικαλούμενη την διαφωνία του με την Χρυσή Αυγή μετά την δολοφονία Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωριστεί πλην του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του μη εύλογου χρόνου της δίκης και αυτό της έμπρακτης μετάνοιας: “Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα…”.
Ανέφερε επίσης η υπεράσπιση ότι ο Νικ. Μίχος αγαπά τα ζώα και παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα. Ο συνήγορος του Κώστα Μπαρμπαρούση αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης αλλά και των μη ταπεινών αιτίων. Ανέφερε μάλιστα πως η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελέως και του δικαστηρίου “δημιουργεί την προσδοκία ότι η κατ’ έφεση δίκη, που θα έχει διαλυθεί το κόμμα, θα γίνει σε άλλες συνθήκες”. Τόνισε επίσης πως ο εντολέας του δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Μάγδα Φύσσα: «Ο Παύλος άντεξε εκείνα τα τέσσερα λεπτά και υπέδειξε τους ενόχους»
Ροή Ειδήσεων
24/01/2025 | 23:59
Ετεοκλής Παύλου για Μαρίνα Σάττι: «Πάντα άφηνε πράγματα στον αέρα, δεν απάντησε ξεκάθαρα για το χασμουρητό»
24/01/2025 | 23:30
Χαρά Βέρρα: «Μου παρήγγειλε ένα τραγούδι και μου έφερε το τραπέζι στο κεφάλι, 12 ράμματα»
24/01/2025 | 23:15
«Ανάσα» για τους αγρότες οι νέες ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια – Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
24/01/2025 | 23:15
Χανιά: Προφυλακίστηκαν οι δύο συλληφθέντες για τις αποθήκες με όπλα, εκρηκτικά και ναρκωτικά
24/01/2025 | 22:50
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να καταργήσει τη FEMA – Απομακρύνει την ασφάλεια του Φάουτσι
24/01/2025 | 22:50
Καιρός: Καταιγίδες στα Δωδεκάνησα, «Άνοιξη» στην υπόλοιπη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση
24/01/2025 | 22:40
Σερβία: Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών κατά της διαφθοράς – Φοιτήτρια τραυματίστηκε αφού παρασύρθηκε από αυτοκίνητο
24/01/2025 | 22:20
Τη Δευτέρα η κηδεία του Μίμη Δομάζου – Στάση στη Λεωφόρο πριν το λαϊκό προσκύνημα
24/01/2025 | 22:10
Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου παρασύρεται στην Ανταρκτική και απειλεί νησί όπου φωλιάζουν σφηνίσκοι και ωταρίες
24/01/2025 | 22:00
Γιάννης Πουλόπουλος: «Πήγα να πεθάνω γιατί μου έδωσαν το εντελώς αντίθετο φάρμακο»
24/01/2025 | 21:30
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου: Απίστευτα σχόλια στο Happy Day για το μπούστο του – Άνοιξαν τα πουκάμισα
24/01/2025 | 08:12
Αιμίλιος Χειλάκης: «Ξέραμε ότι σε κάποιους αρέσουν τα αγοράκια, ήμασταν όλοι ύποπτοι»
24/01/2025 | 08:02
Ο Μπίλι Κρίσταλ, η Μεγκ Ράιαν και το «αινιγματικό» reunion 36 χρόνια από «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι»
24/01/2025 | 09:03
Πάνος Δημάκης: Αγόρασα το σπίτι μου με τα χρηματικά έπαθλα των τηλεπαιχνιδιών – Πήρα και δάνειο όπως όλοι οι Έλληνες
24/01/2025 | 09:27
Θανατηφόρο τροχαίο στη Λεωφόρο Μεσογείων: Μηχανή παρέσυρε 55χρονο και τον σκότωσε
24/01/2025 | 09:45
Σοκάρει η Σοφία Φιλιππίδου: «Η μητέρα μου νόμιζε ότι θα αυτοκτονήσω ή ότι κάνω κακό στον εαυτό μου»
24/01/2025 | 10:53
Πέθανε ο Μίμης Δομάζος – Δεν άντεξε μετά την ανακοπή που υπέστη – Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών
24/01/2025 | 11:18
Έξω φρενών ο Γιώργος Λιάγκας με την αποκάλυψη στον αέρα: «Πρέπει να κρυφτείτε όλοι, ξεφτιλισμένοι» – «Είναι σκληρό, αν δεν αντέχετε, αλλάξτε κανάλι»
24/01/2025 | 08:27
Μαρίνα Σάττι για Eurovision: «Δεν γινόταν να βγω ούτε πρώτη, ούτε δεύτερη, ούτε τρίτη, αυτό το ζούσατε μόνοι σας»
24/01/2025 | 11:36
Δακρυσμένος ο Βασίλης Κωνσταντίνου για τον Μίμη Δομάζο: Ήταν αδελφός μας, κρίμα που έφυγε με αυτόν τον τρόπο
24/01/2025 | 09:24
Διονύσης Σαββόπουλος: «Από τους μπάφους και τις απογοητεύσεις, δεν καταλάβαινα τον ρόλο που θα έπαιζε στη ζωή μου»
24/01/2025 | 10:35