Αθήνα

 

8 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

roumelioti 130125
Σάκης Κατσούλης για τον χωρισμό του από την Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Εγώ αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω»

ΕΛΛΑΔΑ

«Διώξτε το σατανικό ρομπότ που θέλει να πάρει τις δουλειές μας», λένε για το λεωφορείο χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

[adsense]

Στο επίκεντρο κριτικής και σφοδρών αντιπαραθέσεων βρέθηκε το περιβόητο «έξυπνο» minibus χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα, το πρώτο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης…

Αφενός η δημοτική αρχή θεωρεί ότι με το εγχείρημα η πόλη καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από την άλλη όμως, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Λαϊκής Ενότητας, έχουν την άποψη ότι το μικρό φουτουριστικό όχημα… απειλεί την εργατική τάξη.

Πίσω από το λεωφορείο-ρομπότ, ένα κομμάτι της Αριστεράς της πόλης βλέπει την επέλαση του… σατανικού καπιταλισμού που, μεταμφιεσμένος σε τεχνολογική καινοτομία, έρχεται να στείλει τους οδηγούς της εργατικής τάξης στην ανεργία. «Διώξτε το σατανικό ρομπότ που θέλει να πάρει τις δουλειές μας», είναι το σύνθημα στην πόλη, με το λεωφορείο να παρομοιάζεται με… όχημα του σατανά.

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό έφτασε στην πόλη στο πλαίσιο προγράμματος για την πιλοτική κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων μαζικής μεταφοράς. Ο Δήμος Τρικάλων το προμηθεύτηκε μέσω του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «CityMobil2» (Cities Demonstrating Cybernetic Mobility) που υλοποιείται για πρώτη φορά στο κέντρο μιας πόλης.

Ουσιαστικά, το έργο αφορά στη διερεύνηση των δυνατοτήτων κυκλοφορίας οχήματος χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον και πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Το μικρό φουτουριστικό minibus διαθέτει 9-11 θέσεις καθημένων, όρθιων και ΑΜΕΑ, κινείται εντελώς αυτόνομα και  με χαμηλή ταχύτητα (περίπου 20 χλμ. την ώρα) και έχει συμπεριφορά κίνησης, πέδησης και ακινητοποίησης αντίστοιχη με αυτήν ενός οχήματος που το χειρίζεται οδηγός. Διανύει συνολική απόσταση 2,4 χλμ. με οκτώ στάσεις στο κέντρο της πόλης, όπου περιλαμβάνονται και πολλά αξιοθέατα. Η διαδρομή επιλέχθηκε με βάση συγκεκριμένες απαιτήσεις του προγράμματος για την άμεση εξυπηρέτηση μετακίνησης όχι μόνο των κατοίκων της πόλης αλλά και των ξένων επισκεπτών.

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό των Τρικάλων έχει κεντρίσει ήδη το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τις προηγούμενες ημέρες ξένα τηλεοπτικά δίκτυα -το Euronews και το CCTV από την Κίνα- βρέθηκαν στην πόλη και με εκτενή ρεπορτάζ κατέγραψαν το πρωτοπόρο εγχείρημα, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας που πρωτοπορεί στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών.

Τα Τρίκαλα κατάφεραν να επικρατήσουν -συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία- και να πετύχουν την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος έχοντας απέναντί τους μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως τις Βρυξέλλες, τη Λωζάνη, το Μιλάνο κ.ά. Συνολικά από τις 12 πόλεις ή επαρχίες που διεκδίκησαν να εφαρμόσουν το «CityMobil2» προκρίθηκαν πέντε – και συγκεκριμένα οι Οριστάνο (Ιταλία), Βάνταα (Φινλανδία), Σοφία Αντίπολις (Γαλλία), Σαν Σεμπαστιάν (Ισπανία) και τα Τρίκαλα. «Η πόλη μας είναι η μοναδική αστική περιοχή της Ευρώπης που τέθηκε σε εφαρμογή το πιλοτικό σχέδιο με τα αυτοματοποιημένα λεωφορεία χωρίς οδηγό. Στις υπόλοιπες τέσσερις που επιλέχθηκαν, το πρόγραμμα υλοποιείται κυρίως σε περιαστικές περιοχές», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου επισημαίνοντας το καινοτόμο του προγράμματος που στρέφει τα παγκόσμια φώτα δημοσιότητας στη μικρή πόλη, η οποία έχει προϊστορία στις καινοτόμες δράσεις, όπως σε θέματα ευρυζωνικότητας. Το εγχείρημα υλοποιεί η e-trikala, η οποία αποτελεί Α.Ε. του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ.

Ωστόσο, το «έξυπνο» minibus -που τείνει να εξελιχθεί σε ατραξιόν για την πόλη- φαίνεται ότι έχει φανατικούς πολέμιους που το θεωρούν ουσιαστικά… μνημονιακό εργαλείο! «Στα Τρίκαλα, κομμάτι της μνημονιακής Ελλάδας, τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κατακρεουργούνται, ενώ τα προβλήματα της πόλης χάσκουν άλυτα και επιδεινώνονται», αναφέρει -μεταξύ άλλων- ανακοίνωση του «Μετώπου Λαού» των Τρικάλων, που καλεί τους κατοίκους της πόλης να αντιδράσουν δυναμικά στο «ανεκδιήγητο και απαράδεκτο πείραμα του λεωφορείου χωρίς οδηγό». Επικεφαλής του κινήματος είναι ο δικηγόρος Χρήστος Σταμόπουλος, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ακολουθήσει το εγχείρημα της Λαϊκής Ενότητας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και το όνομά του «έπαιζε» δυνατά για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. «Το πρόγραμμα αυτό είναι αγνώστου χρησιμότητας και έχει φέρει αναστάτωση στο κέντρο της πόλης. Η δημοτική αρχή το υλοποιεί καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού. Εχουμε τις διαμαρτυρίες των οδηγών λεωφορείων και των ταξί», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Σταμόπουλος, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει καμπάνια για συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν τα «καπιταλιστικά» minibus.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοσιογράφος και πρώην δημοτικός σύμβουλος παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαντέλος «Πραγματικά είναι απορίας άξιο πώς η Ε.Ε. διαθέτει χρήματα για ένα αγνώστου χρησιμότητας μέσο όταν θα μπορούσε να διαθέσει ανάλογα ποσά για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας», λέει τονίζοντας: «Πιστεύω ότι είναι προπομπός της αυτοματοποίησης θέσεων εργασίας που θα οδηγήσει πολύ κόσμο στην ανεργία. Μην απορήσουμε αν στο μέλλον δούμε μεγαλοεργολάβους να εκμισθώνουν λεωφορεία χωρίς οδηγούς στους δήμους».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος Τρικκαίων αρκέστηκε να δηλώσει: «Αντιδρούν γιατί νομίζουν ότι  η τεχνολογία κόβει θέσεις εργασίας. Ωστόσο τα συγκεκριμένα λεωφορεία δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην ανεργία τους οδηγούς των συμβατικών, αλλά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα μέσα μεταφοράς. Θα μπορούσαν π.χ. να κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να υπάρχει όλο το 24ωρο εξυπηρέτηση. Για το πρόγραμμα αυτό δεν διαθέσαμε ως δήμος ούτε ένα ευρώ», λέει και επισημαίνει: «Εμείς παρά τις αντιδράσεις θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε με επιτυχία καινοτόμες ιδέες στην πόλη».

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

ekdothria

14/01/2025 | 17:30

Γ.Γ. Υπ. Μεταφορών για ανέπαφες πληρωμές εισιτηρίων στον ΟΑΣΑ: Γινόμαστε μια «έξυπνη» πόλη στις μετακινήσεις

14/01/2025 | 17:20

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Κατ. Σακελλαροπούλου αύριο 15/01

14/01/2025 | 17:10

Κλειστά σχολεία σε Φλώρινα και Αμύνταιο – Μία ώρα αργότερα στην Πρέσπα
patera litsa

14/01/2025 | 17:00

Λίτσα Πατέρα για τον θάνατο του συζύγου της: «Ήξερα ότι αυτός ο πλανήτης θα φέρει κάτι τέτοιο»

14/01/2025 | 16:59

Συνάντηση του Μητσοτάκη με την Σακελλαροπούλου την Τετάρτη στις 11:30

14/01/2025 | 16:56

Κυψέλη: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας 28χρονη – Ήταν έγκυος και απέβαλε
acscacastgrhgnbfgjgh

14/01/2025 | 16:55

Λος Άντζελες: Τα έχασε όλα στη φωτιά αλλά έσωσε τον πίνακα του Αλέκου Φασιανού

14/01/2025 | 16:54

Τροχαίο στην Κρήτη: «Να μην καλυφθεί, να μην κλείσει η υπόθεση» – Συγκλονίζει η νονά του 22χρονου

14/01/2025 | 16:48

Τι λέει η Κατερίνα Καινούργιου για την κατάργηση των φίλτρων στο Instagram;
ap25013541285393

14/01/2025 | 16:45

Η Χαμάς αποδέχθηκε το προσχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα: Τι περιλαμβάνει – Πώς απαντά το Ισραήλ

14/01/2025 | 16:45

Νέα επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια: Είναι επείγον να κινηθούμε πιο γρήγορα

14/01/2025 | 16:35

Facebook: Μήνυμα απάτη στο messenger για απενεργοποίηση του λογαριασμού
marinella2

14/01/2025 | 16:30

«Η Μαρινέλλα δεν το έκανε αυτό ποτέ» – Το λάθος στην ταινία «Υπάρχω»

14/01/2025 | 16:25

Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με μαθητές του Πρότυπου ΕΠΑΛ Περάματος

14/01/2025 | 16:25

Νέα επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για τις τιμές ενέργειας: «Να κινηθούμε πιο γρήγορα, αλλά και διαφορετικά»  
20230214 eortologio (3)
Εορτολόγιο 13 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
20220216 eortologio doro 2
Εορτολόγιο 14 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
peripoliko sillipseis pareborio 1
Κεφαλονιά: Δύο συλλήψεις στο λιμάνι του Πόρου για διακίνηση ναρκωτικών
ekav 1
«Έπεσε δεξαμενή στη Χαλκίδος-Σχηματαρίου» προειδοποιούσε γυναίκα λίγο πριν το δυστύχημα με τον αστυνομικό διευθυντή και τη σύζυγό του
apergia pno e1675762904275
Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια, λόγω θυελλωδών ανέμων
kairos vroxi4 130125
Έως αύριο Τρίτη οι βροχές και οι χιονοπτώσεις – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού