• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 19:06

Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εξέλιξη- «βόμβα»! Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατος του Τσαλικίδη το 2005- Πως συνδέεται το σκάνδαλο υποκλοπών

Σε δολοφονική ενέργεια και όχι αυτοκτονία οφείλεται ο θάνατος του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005 στο διαμέρισμα του στο Κολωνό λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών της τότε κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την κακουργηματική ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ειδικότερα, η κακουργηματική δίωξη που είναι κατ' αγνώστων ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γρηγόρη Πεπόνη.

Για την υπόθεση του 39χρονου Κ. Τσαλικίδη και τις συνθήκες θανάτου του είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα δικαστική έρευνα, η τρίτη κατά σειρά αυτή τη φορά από την Εισαγγελία Εφετών.

Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κ. Τσαλικίδη, το 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία Vodafone.

Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.

Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ και δικαίωση για τους συγγενείς

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της δικαιοσύνης για τρίτη έρευνα από την εισαγγελία Εφετών ήρθε μετά και τη δικαίωση των συγγενών του εκλιπόντος από το Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΕΔΔΑ.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν πραγματοποίησαν επαρκείς και αποτελεσματικές έρευνες για το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη. Το Δικαστήριο διαπίστωσε μάλιστα ότι οι αρχές είχαν αποφάσισε να κλείσουν τη συμπληρωματική έρευνα, αναφέροντας απλώς τα σχετικά βήματα που είχαν λάβει και παραπέμποντας σε νέες εκθέσεις, χωρίς να αντιμετωπίσουν επί τις ουσίας τις ασυνέπειες που υπήρχαν στα ευρήματα, όπως η έλλειψη τραυματισμών που συνήθως συνδέονται με τον απαγχονισμό και τις «αντιφάσεις» στο σημάδι σχοινιού στο λαιμό του αποθανόντος.

Με την απόφασή του, το ΕΔΔΑ δικαίωσε τους συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής

Όταν ο Καρχιμάκης κι ακόμη 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση για την υπόθεση Τσαλικίδη

Mε αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση, αξίζει να αναφέρει κανείς ότι λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτον τον Μιχάλη Καρχιμάκη, είχαν υποβάλει μια πολύ οργισμένη Ερώτηση στον τότε υπουργό των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας «να δικαιολογήσει την έλλειψη απαντήσεων στα καίρια ερωτήματα που παραμένουν προκλητικά αναπάντητα εξαιτίας της συγκάλυψης ενός σκανδάλου πρωτοφανούς παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και ενδεχόμενης μείζονος απειλής της δημόσιας ασφάλειας, που οδήγησε και στην αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone».

Πρόκειται για την ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2009, την τελευταία μέρα δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Με την ερώτηση αυτή, που έμεινε αναπάντητη καθώς ουδείς επανήλθε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Καρχιμάκης, Νιώτης, Ντόλιος, Μπόλαρης, Αμοιρίδης, Αράπογλου, Αηδόνης, Τζάκρη, Ρήγας, Βαρβαρίγος, Γρηγοράκος, Τσιρώνης, Τιμοσίδης, Διαμαντίδης) σχολίαζαν και την τοποθέτηση ως Διοικητή της ΕΥΠ του κ. Παπαγγελόπουλου -τον οποίο θεωρούσαν υπεύθυνο για τη συγκάλυψη της υπόθεσης- και έθεταν τα ακόλουθα ερωτήματα σχετικά με την όλη υπόθεση της φερόμενης ως αυτοκτονίας Τσαλικίδη:

– Αδιερεύνητο φέρεται να παραμένει το από ποιόν και το πότε ενημερώθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone για τον θάνατο του Κ. Τσαλικίδη. Σύμφωνα την κατάθεση του πρώτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή η ενημέρωση αυτή ήταν ανεξήγητα άμεση, καθώς έγινε νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας του θανάτου (9.30 – 10.00 π.μ.), σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από εύρεση του πτώματος από την οικογένειά του, και τουλάχιστον μία ώρα πριν (11.00 π.μ.) η οικογένειά του επικοινωνήσει το γεγονός σε τρίτα πρόσωπα που ενδεχομένως μετέπειτα να πληροφόρησαν την εταιρεία.

– Παρά την προσφυγή της οικογένειας του Κ. Τσαλικίδη φέρεται να μην ταυτοποιήθηκαν ποτέ οι κάτοχοι των αριθμών τηλεφώνων που κλήθηκαν ή κάλεσαν τον κινητό του Κ. Τσαλικίδη τις ώρες πριν από τον θάνατό του. Πρόκειται για τους παρακάτω αριθμούς, κάποιοι από τους οποίους δεν αντιστοιχούν σε κοινά κινητά ή σταθερά τηλέφωνα: 0030496499, 6972224621, 0030436024, 0030491010.

– Παρά επίσης την προσφυγή της οικογένειας του Κ. Τσαλικίδη φέρεται να μην έγινε επαρκής έρευνα των ψηφιακών αρχείων στον υπολογιστή, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κυρίως σε φορητές συσκευές αποθήκευσης (USB) του εκλιπόντος.

– Αδιευκρίνιστη παραμένει μια φερόμενη ως ουσιαστική ανακρίβεια των καταθέσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Γ. Αγγέλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Vodafone, σχετικά με το πότε έλαβαν χώρα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και η συνάντηση που ορίσθηκε για την επόμενη μέρα στο Μαξίμου με θέμα τις υποκλοπές.

– Αδιευκρίνιστο φέρεται να παραμένει το εάν ο εκλιπών συμμετείχε ή όχι σε μυστική συνάντηση την 8.3.05 με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, συνάντηση που προηγήθηκε της ενημέρωσης του Μαξίμου από τον ίδιο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

– Φέρεται να μην αναζητήθηκε το ένα από τα 3 τηλέφωνα που, σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, δεν παραδόθηκαν ποτέ στην ΑΔΑΕ από τη Vodafone, παρά το γεγονός ότι ένα από αυτά χρησιμοποιούνταν ‘αποκλειστικά για εσωτερικές λειτουργίες των ψηφιακών κέντρων’, ούτε να διερευνήθηκε αν αυτό αντιστοιχεί στο τηλέφωνο που κάλεσε η σταθερή γραμμή του Κ. Τσαλικίδη το βράδυ του θανάτου του.

– Φέρεται να μην διερευνήθηκαν τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την παραδοχή του τεχνικού Διευθυντή της Ericsson, μιας τρίτης δηλαδή εταιρείας, ότι είχε καθημερινή επαφή με τον Κ. Τσαλικίδη, την ίδια στιγμή που ο τεχνικός Διευθυντής της Vodafone, της εταιρείας δηλαδή στην οποία εργαζόταν ο Κ. Τσαλικίδης, επέμενε ότι δεν είχε τακτική επαφή με τον τελευταίο.

– Αναπάντητο φέρεται να παραμένει το επίμονο ερώτημα της οικογένειας του εκλιπόντος σχετικά με τους λόγους που δεν παρελήφθη το πτώμα του Κ. Τσαλικίδη από το ΕΚΑΒ για νεκροτομή, αλλά αντ’ αυτού την υπόθεση διαχειρίστηκε περιέργως η σήμανση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αδελφού του Π. Τσαλικίδη.

Send this to a friend