Αθήνα

 

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

679467 zodia2
Τρία ζώδια που καταλαβαίνουν αμέσως ότι κάτι πάει «στραβά»
doukas e1691660560871

ΕΛΛΑΔΑ

Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού: Θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2026

Σε μία ανοιχτή συζήτηση του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου που κράτησε παραπάνω από δύο ώρες κι έγινε μεταξύ της διοίκησης και των μελών με θέμα την Διπλή Ανάπλαση.

Παρών φυσικά ήταν και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας για να δώσει κι εκείνος τις δικές του απαντήσεις στα μέλη του σωματείου.

Εκείνος ήταν που πήρε τον λόγο μετά τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκη Μαλακατέ και μίλησε για το τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στον Βοτανικό τονίζοντας ότι σύντομα θα έχει εκδοθεί και η οικοδομική άδεια του έργου ενώ θα ολοκληρωθούν και οι καθαρισμοί του χώρου που διενεργούνται αυτή τη στιγμή.

Στην συνέχεια ξεκίνησε το κομμάτι των ερωτήσεων του κόσμου. Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

Για τους όρους των συμβάσεων που δεν τηρήθηκαν και τι γίνεται με αυτές:
Μαλακατές: «Το χρόνια του γηπέδου ταλανίζει χρόνια τον σύλλογο. Τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις για την διαδικασία της ψηφοφορίας. Στις συμβάσεις δεν θα γίνουν τροποποιήσεις (π.χ. επειδή οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη θα ήταν έτοιμες τον Δεκέμβριο του 2024). Υπάρχει δικαίωμα για τις δύο πλευρές να κάνουν καταγγελία αν δεν τηρηθούν, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Σκοπός είναι να ετοιμαστούν όλες οι εγκαταστάσεις για το 2026. Δεν συντρέχει λόγος για καταγγελία της σύμβασης».

Για τις απαλλοτριώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί:
Δούκας: «Υπάρχουν όντως αρκετές περιοχές που χρειάζεται επιπλέον δουλειά. Έχουμε προχωρήσει ήδη αρκετά. Στους χώρους που είναι τα δύο βασικά γήπεδα, δεν έχουμε κάποια δυσκολία. Όσες δεν έχουν προχωρήσει δεν αφορά τα οικόπεδα που θα φτιαχτούν τα δύο γήπεδα. Είναι λυμένο το θέμα. Μπορούν να γίνονται εργασίες εκεί ακόμη κι αν δεν έχουν απαλλοτριωθεί κάποια άλλα οικόπεδα που αφορούν το έργο σε άλλους χώρους».

Για τις βασικές υποδομές που χρειάζεται το ποδοσφαιρικό γήπεδο:
Δούκας: «Υπάρχουν δύο έργα του Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν ακριβώς αυτό, να κατασκευαστούν τέτοιες απαραίτητες υποδομές, που δεν υπάρχουν τώρα εκεί στην περιοχή. Υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα στους διαγωνισμούς για τις ανάδοχες εταιρείες, επειδή έκαναν προσφυγή κάποιες εταιρείες, οι οποίες δεν πήραν τα έργα. Το μεγαλύτερο θέμα εκεί αφορά τον χρόνο, αφού πρέπει να προκύψει ανάδοχος για τους επόμενους δύο μήνες για να δοθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους φορείς και της ΕΕ».

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:
Δούκας: «Αν εγκριθεί το αίτημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα δοθούν τα χρήματα μέσα από μία διαδικασία δόσεων. Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η απορρόφηση, αφού βρισκόμαστε ακόμα σε φάση καθαρισμού και όχι των έργων. Το γήπεδο θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2026».

Για την σύμβαση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις 415 χιλ. ευρώ και αν υπάρχει ταβάνι:
Δούκας: «Η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν είμαστε ακόμα στην φάση υλοποίησης των συμβάσεων. Ισχύει ότι έχει ακριβώς υπογραφεί».

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

Μαλακατές – Δούκας: «Οι εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο αφορά αυτούς που έχουν την δέσμευση να την υλοποιήσουν. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που έχει υπογραφτεί. Τα 30 εκατ. είναι βάσει της μελέτης που είχε γίνει. Αν στην πορεία το ποσό γίνει μεγαλύτερο, αυτό αφορά την ΑΕΠ Ελαιώνα. Τα 13 εκατ. αφορούν το MoU, δεν είναι μέρος της σύμβασης. Αυτό μιλάει για ενδεικτικό προϋπολογισμό, όχι οριστικό. Η δέσμευση είναι στις προδιαγραφές (π.χ. στα τετραγωνικά του αθλητικού χώρου), όχι στα χρήματα, γιατί οι τιμές αλλάζουν. Εάν υπάρξει θέμα άρνησης από τις τράπεζες να καλυφθεί το ποσό, τότε υπάρχει θέμα καταγγελίας».

Για τις συμβάσεις που υπέγραψε ο Ακριτίδης (μέλος της διοίκησης του ΑΟ και συνάμα CEO στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ) και αν είναι ανήθικο:
Μαλακατές: «Δεν βλέπω κάτι μη ηθικό και τίποτα σε βάρος του Παναθηναϊκού»

Για τα προβλήματα που συνάντησε ο κ. Δούκας:

Δούκας: «Ήταν ένας σκουπιδότοπος με μπάζα. Είχε γίνει η εκσκαφή στο παρελθόν, αλλά μετά τα πράγματα έγιναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Και τώρα δεν υπήρχα και τα λεφτά. Κάναμε κάποιες δύσκολες μανούβρες και λύσαμε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό πως ανέλαβε τον καθαρισμό η ίδια εταιρεία που είναι ανάδοχος του έργου. Το έργο αυτό είναι ευκαιρία ζωής. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν γινόταν τίποτα. Πρέπει να τρέξουμε».

Για το αν μπορεί να μετατεθεί η ημερομηνία του Μαΐου του 2026:
Δούκας: «Δεν μας έχει γίνει καμία συζήτηση από τους εργολάβους για αλλαγή της ημερομηνίας. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα τότε».

Για την μετακόμιση της ΠΑΕ στο ΟΑΚΑ και την Λεωφόρο:
Μαλακατές: «Το γήπεδο στην Λεωφόρο θα κατεδαφιστεί μόνο όταν πάρουμε στα χέρια τις καταστάσεις του Ερασιτέχνη και το νέο γήπεδο. Είναι συμβασιοποιημένο. Τα δύο αυτά είναι έργα είναι σκοπός να ετοιμαστούν ταυτόχρονα, για να μην μείνει ένα από τα δύο ενεργά αν ετοιμαστεί πρώτα το άλλο. Δεν προκαλεί πρόβλημα η υπογραφή της ημερομηνίας για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Ήταν λάθος. Το μείζον ζήτημα είναι να πάρουμε τις εγκαταστάσεις. Έπρεπε να υπογράφει με αυτή την ημερομηνία το έργο για να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις».

Για την κατάσταση της Λεωφόρου και το Κλειστό «Παύλος Γιαννακόπουλος»:
Μαλακατές: «Αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια το έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχετε δίκιο για την κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου. Θα δεχθώ πως είναι αμέλεια. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούμε να έχουμε ανταγωνιστικά τμήματα».

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Βοτανικό:
Δούκας: «Ο Βοτανικός είναι σκουπιδότοπος αυτή τη στιγμή. Πάμε να αναπλάσουμε μία υποβαθμισμένη περιοχή. Ένας τεράστιος πράσινος χώρος δωρεάν, ένα πάρκο δωρεάν, να δημιουργήσουμε ένα νέο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, φτιάχνοντας ταυτόχρονα κι ένα γηπεδικό στολίδι. Τέτοια ανάπλαση έχει να γίνει από τον εθνικό κήπο».

Για το όνομα που θα έχει η άδεια κατεδάφισης:
Δούκας: «Ο Δήμος κατέθεσε την αίτηση για την άδεια κατεδάφισης με συναίνεση του Παναθηναϊκού. Θα βγει στο όνομα του Δήμου. Η περιοχή εδώ είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κι έχει γίνει μεταφορά των εδώ δικαιωμάτων στον χώρο τον αντίστοιχο στον Βοτανικό. Στα δημοτικά συμβούλια λένε πως όλος ο Δήμος ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Το να μιλάμε το 2024 ακόμα γι’ αυτά δείχνει γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός στο εργοτάξιο».

Μαλακατές: «Εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση από το 2006. Ένα νόμο. Το οικόπεδο αποτελεί κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και το γήπεδο είναι με χρήση στον Παναθηναϊκό. Από την στιγμή που είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ανήκει στον Δήμο. Εμείς βάλαμε μέσα στην σύμβαση πως όποια δικαιώματα υπάρχουν στην Λεωφόρο μεταφέρθηκαν αυτόματα στον Βοτανικό».

Για το αν μπορεί ο Δήμαρχος να καταγγείλει τις συμβάσεις:
Δούκας: «Μπορώ να μην κάνω τίποτα, όπως έγινε με τους προκατόχους μου. Εγώ θα παλέψω για να δώσω στον Παναθηναϊκό δύο νέα στάδια».

Για την αν είναι η οριστική μελέτη που παρουσιάστηκε:
Δούκας: «Ναι, είναι οριστική».

Μαλακατές: «Οριστική είναι η μελέτη»

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που είναι εκτός προεδρικού διατάγματος:
Δούκας: «Δεν είναι όλες. Η πισίνα είναι εκτός της κόκκινης γραμμής του προεδρικού διατάγματος. Με αυτό το κομμάτι ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε κοντά στην λύση. Θα την ανακοινώσω όταν είναι οριστική η λύση και εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχής. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος. Αν χρειαστεί, θα είναι μακρόσυρτη διαδικασία. Στο Ελληνικό έχει γίνει πολλές φορές».

Για την δεσμευτικότητα του MoU:
Δούκας: «Δεν έχει δεσμευτική ισχύ το MoU. Είναι καταγραφή. Αυτό που έχει δεσμευτική ισχύ είναι η μελέτη. Μετά υπάρχει και η μελέτη εφαρμογής, που είναι πολύ κοντά με την οριστική μελέτη. Το κοστολόγιο είναι απαραίτητο μέσα στην μελέτη εφαρμογής».

Για το ταμείο της Διπλής Ανάπλασης και την προθεσμία που έχει από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025:
Δούκας: «Ξέρουμε πολύ καλά τις ημερομηνίες. Μπορούμε να πάρουμε και δύο τρεις επιπλέον μήνες αν είμαστε σε ένα καλό σημείο. Υπάρχει ένα ν+2 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμάς περιμένει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν έχουμε ακόμα ανάδοχο».

Για το αν φροντίσει ο Π.Α.Ο. να μείνει ο Παναθηναϊκός με κάποια τυχόν γήπεδα στην περιοχή της Λεωφόρου:
Μαλακατές: «Θα κάνουμε τέτοιες προσπάθειες ώστε να κρατήσουμε τα γήπεδα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Λεωφόρου για τα παιδιά της οικογένειας του Παναθηναϊκού»

Για το αν μπορεί να αλλάξει το προεδρικό διάταγμα:
Δούκας: «Μπορούν να γίνουν αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει αφού συγκεντρώσουμε μία ομάδα αλλαγών που θα γίνουν ως πακέτο».

Πηγή:www.gazzetta.gr

Ροή Ειδήσεων

1bb96361 98a14d77 apostolos lytras

20/06/2024 | 07:46

Απόστολος Λύτρας: Στην Ευελπίδων σήμερα για να προφυλακιστεί – Γιατί κρίθηκε ύποπτος φυγής από τις δικαστικές αρχές

19/06/2024 | 23:43

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θα προσπαθήσω η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική – Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης»

19/06/2024 | 23:20

Στα κρατητήρια θα περάσει τη νύχτα ο Απόστολος Λύτρας – Τον έβγαλαν από την πίσω πόρτα κατά τη μεταφορά του
screenshot 26

19/06/2024 | 23:08

MVMA 2024 – «Έσπασε» η Ελένη Φουρέιρα στη σκηνή: «Δεν θέλω να κλάψω και φέτος»

19/06/2024 | 23:00

Γιώργος Τσίπρας για την απόλυσή του από Κασσελάκη: Πιθανώς να ακολουθήσουν κι άλλοι που δεν συμφωνούν με τη γνώμη του προέδρου

19/06/2024 | 22:13

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης βάζει τελεία στις φήμες για την φωνή του: «Ένιωσα ότι το είχα παρατραβήξει»
screenshot 19

19/06/2024 | 22:10

«Πάγωσε» ο Χρήστος Φερεντίνος με όσα άκουσε στον Μονομάχο: «Νοσηλεύτηκα με αμνησία για 20 ημέρες»

19/06/2024 | 21:52

Απόστολος Λύτρας: Σε πλειστηριασμό η μεζονέτα του στο Χαλάνδρι λόγω χρέους

19/06/2024 | 21:33

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι «σήκωσαν το γάντι» στον Ανδρουλάκη για τις απειλές περί διαγραφών και ζητούν εκλογή ηγεσίας άμεσα
screenshot 17

19/06/2024 | 21:10

Απόστολος Λύτρας – Σοφία Πολυζωγοπούλου: Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν τον ξυλοδαρμό

19/06/2024 | 21:03

«Πυρά» Φίλιππου Σαχινίδη: Παρομοίασε τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

19/06/2024 | 20:49

Χάρης Δούκας: Προαναγγέλλει υποψηφιότητα: «Θέλω το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει το στοίχημα τώρα -Δεν κάνω πίσω, δεν υποχωρώ»
img 707c46f2b2c8c43f32f4b1bdd7f7236e v e1683095923380

19/06/2024 | 20:25

Παραστατίδης στο Π.Σ. ΠΑΣΟΚ: Δεν εμπνέουμε σύντροφοι -Το θέμα της ηγεσίας έχει τεθεί, δεν αντέχουμε μέχρι το 2025

19/06/2024 | 20:08

Λευτέρης Ελευθερίου: Είμαι πολύ κατά του ότι η γυναίκα πρέπει να κάνει τον άχαρο ρόλο του αυστηρού γονιού

19/06/2024 | 19:45

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Μου έχει μείνει τραύμα, έβαλε τους παρατρεχάμενους να με σηκώσουν από τη θέση μου»
fotia varis kropiou 190624
Φωτιά: Χτύπησε 112 για πυρκαγιά στη Βάρης – Κορωπίου – Εντολή εκκένωσης της περιοχής Λαμπρικά
Εορτολόγιο 19 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
lytras2 180624
Απόστολος Λύτρας: Ποινική δίωξη στην πρώην σύζυγό του – Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον ποινικολόγο
Παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις ομοφοβικές δηλώσεις Κούγια σε Κασσελάκη
ileia fotia2 290823
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και σε 7 περιφερειακές ενότητες
lytras 1706254
Αναζητείται ο Απόστολος Λύτρας – Στο αυτόφωρο η πρώην σύζυγός του