Αθήνα

 

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

image 63
Νέα ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη – Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» από το Ιράν

ΕΛΛΑΔΑ

Εφορίες: Οριστικό τέλος στα γκισέ- Πώς θα γίνονται πλέον δηλώσεις

Οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία στις εφορίες για τις δηλώσεις μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Δείτε επίσης

Μπιφτέκια σχάρας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Το DNA του ΠΑΣΟΚ είναι στους αγώνες και στον δρόμο

Από τώρα και στο εξής οι δηλώσεις για υποθέσεις φορολογίας ακινήτων θα υποβάλλονται μέσω e-mail, courier ή συστημένων επιστολών στις εφορίες. Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου που απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στην οποία επισημαίνεται ότι μόνο οι δηλώσεις και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν στις εφορίες θα διεκπεραιώνονται κατά σειρά προτεραιότητας. Παράλληλα οι επισκέψεις που έχουν προγραμματιστεί θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις ορισθείσες ημερομηνίες.

Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι από το επόμενο έτος όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου. Μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, όλες οι δηλώσεις θα στέλνονται μέσω e-mail ή συστημένη επιστολή στις Δ.Ο.Υ. Απόδειξη της ταυτοπροσωπίας των φορολογουμένων μπορεί να γίνεται είτε με υπεύθυνη δήλωση αυτών, η οποία έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας dilosi.services.gov.gr της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης www.gov.gr (με την οποία δηλώνουν ότι οι ίδιοι είναι οι υπογράφοντες τη δήλωση/αίτηση), είτε με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής αυτών από ΚΕΠ ή άλλη δημόσια αρχή. Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των δηλούντων (σε δήλωση φόρου δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων) μπορεί να θεωρηθεί και από τον συμβολαιογράφο που θα συνάψει το αντίστοιχο συμβολαιογραφικό έγγραφο, εφόσον προκύπτουν τα στοιχεία του από την υποβαλλόμενη δήλωση και η υπογραφή τίθεται ενώπιόν του. Σε περίπτωση αποστολής των δηλώσεων ηλεκτρονικά, η υπεύθυνη δήλωση αποστέλλεται ηλεκτρονικά μαζί με την υποβαλλόμενη δήλωση.

Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή το αυτοματοποιημένο μήνυμα που αποστέλλεται ως απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα του φορολογουμένου, αποτελεί γι’ αυτόν αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης ή της αίτησης και επέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους της Δ.Ο.Υ.. Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης/αίτησης θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντίστοιχα.

Κανένας άλλος έλεγχος ή αυτοψία δεν διενεργείται στο στάδιο παραλαβής της δήλωσης, η πλήρης και ορθή συμπλήρωση της οποίας καθώς και η επισύναψη των απαιτούμενων (και ορθών) δικαιολογητικών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του δηλούντος. Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αιτείται την επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ή υποβάλλεται υπόδειγμα ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή πιστωτική δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. ή Φ.Α.Π. ή δήλωση Ε.Φ.Α., η αρμοδιότητα και ευθύνη της Δ.Ο.Υ. κατά την παραλαβή εξαντλείται στον έλεγχο της ορθότητας και της πληρότητας των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ το νέο μέτρο εφαρμόζεται σε μια σειρά υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν:

1. Αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις κατοχής ακινήτων (Ε9 και Φ.Μ.Α.Π. φυσικών και νομικών προσώπων, Ε.Τ.Α.Κ. και Φ.Α.Π. νομικών προσώπων καθώς και Ε.Φ.Α.) και τα υποδείγματα που επέχουν θέση δήλωσης σύμφωνα με την απόφαση Α.1272/2019, για τις οποίες δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή. Για δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και Ε.Φ.Α. και αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών, για τις οποίες προβλέπεται ήδη η ηλεκτρονική υποβολή/έκδοση, δεν έχει εφαρμογή η διαδικασία της απόφασης. Τυχόν τέτοιες δηλώσεις ή αιτήσεις που υποβάλλονται με τη διαδικασία της Α.1137/2020, δεν λαμβάνονται υπόψη και ενημερώνεται σχετικά ο φορολογούμενος με μήνυμα στην προσωποποιημένη του πληροφόρηση με την υπόδειξη να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση ή να λάβει ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό.

2. Αιτήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικού του άρθρου 54 Α του ν.4174/2013 (πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.), υπεύθυνες δηλώσεις που επέχουν θέση πιστοποιητικού, όπου δεν προβλέπεται ηλεκτρονική έκδοση αυτού, αιτήσεις για θεώρηση αντιγράφων τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων καταδικαστικών σε δήλωση βουλήσεως και υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την αποδοχή δήλωσης η οποία υπεβλήθη μέσω διαδικτύου.

3. Τα προβλεπόμενα παραστατικά για τη συνδρομή των προϋποθέσεων επιστροφής ΕΝ.Φ.Ι.Α. άνω των 300 ευρώ.

4. Δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, αρχικές και τροποποιητικές,

5. Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, πλην των δηλώσεων φ.μ.α. που υποβάλλονται για πλειστηριασμό.

6. Αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικού του άρθρου 105 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών κ.λπ., ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν.2961/2001 (πιστοποιητικό φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών). Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η παράγραφος 6 του ν.3220/2004, σύμφωνα με την οποία, όπου δεν απαιτείται η εξόφληση του φόρου και στις περιπτώσεις που έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, αντί του πιστοποιητικού δύναται να προσκομίζεται από τον υπόχρεο σε φόρο αντίγραφο της δήλωσης φόρου, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την προσκομιζόμενη δήλωση φόρου δεν έχουν μεταβληθεί και ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής.

Τα δικαιολογητικά

Για την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων θα απαιτούνται κατά περίπτωση:

1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου

2. Απόφαση δημοσίευσης διαθήκης

3. Αντίγραφο της σύμβασης νέμησης, ή του συστατικού εγγράφου trust, ή του καταστατικού εγγράφου νομικού προσώπου ή ιδρύματος, κατά περίπτωση, που αποδεικνύουν τον τρόπο και το είδος της επαγωγής και τη νομική μορφή και χαρακτήρα του υπόχρεου σε φόρο

4. Κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό (οικογενειακής κατάστασης ή εγγυτέρων συγγενών) της αρμόδιας δημοτικής αρχής ή, σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσής του, ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων για το είδος και το βαθμό συγγένειας προς τον κληρονομούμενο

5. Πιστοποιητικό του Γραμματέα του αρμόδιου Ειρηνοδικείου ή Πρωτοδικείου περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης, κατά περίπτωση

6. Νομιμοποιητικό έγγραφο, σε περίπτωση υποβολής της δήλωσης από πληρεξούσιο ή αντιπρόσωπο ή νόμιμο εκπρόσωπο.

7. Έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης ή τη λήξη αυτής

8. Αποδεικτικά χρεών και βαρών

9. Συμβολαιογραφικά έγγραφα εκχώρησης ακινήτων ή απαιτήσεων στο Δημόσιο

10. Αποδεικτικά πληρωμής ή βεβαίωσης φόρου στην αλλοδαπή

11. Βεβαίωση Τράπεζας για κοινό λογαριασμό του ν. 5638/1932

12. Καταστατικό νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

13. Αποδεικτικά περί δεκαετούς παραμονής του κληρονομουμένου στην αλλοδαπή

14. Αποδεικτικά έγγραφα για τη σύσταση δωρεάς-γονικής παροχής, σε περίπτωση που δεν συντάσσεται συμβόλαιο

15. Αντίγραφο έκθεσης πλειστηριασμού

16. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση απαλλαγής α’ κατοικίας, όπως έχουν καθοριστεί με την ΠΟΛ.1101/2010 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών

17. Σε περίπτωση λοιπών ειδικών απαλλαγών, τα δικαιολογητικά που έχουν καθοριστεί με τις οικείες αποφάσεις.

18. Τα φύλλα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (με τα απαιτούμενα γι’ αυτά δικαιολογητικά) και υπολογισμού αξίας μετοχών, επιχειρήσεων κ.λπ., κατά την ΠΟΛ.1055/2003 απόφαση.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Πρόσκρουση τρένου στη Κηφισιά: Ο συρμός γλίστρησε δεν πρόκειται για εκτροχιασμό λέει η ΣΤΑΣΥ -Τι συνέβη

Δίκη για φωτιά στο Μάτι: «Όχι» εισαγγελέα σε κακουργηματική δίωξη για έκθεση σε κίνδυνο

Ζαχάρω: Πώς ο 86χρονος σκότωσε τον γιο του – Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Ροή Ειδήσεων

ambulance

19/06/2025 | 10:20

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 27χρονος που ενεπλάκη σε τροχαίο κοντά στο Καβαλάρι

19/06/2025 | 10:10

Νετανιάχου για την επίθεση στο νοσοκομείο της Μπερ Σεβά: Θα κάνουμε τους τυράννους της Τεχεράνης να πληρώσουν

19/06/2025 | 09:50

ΗΠΑ: Επανέναρξη των συνεντεύξεων για έκδοση βίζας σε αλλοδαπούς φοιτητές – Αυστηρότερος έλεγχος στα κοινωνικά δίκτυα
army of drones 2 image00005 custom 43b96735fdaa668fbb750f9ceb8b6a0e8d98f09e scaled 1

19/06/2025 | 09:40

Ιράν: Συνελήφθησαν 18 άτομα που κατασκεύαζαν drones για λογαριασμό του Ισραήλ στο Μασχάντ

19/06/2025 | 09:37

Χατζηβασιλείου: Το ΥΠΕΞ επαναπάτρισε Έλληνες από το Ιράν με συντονισμένη χερσαία επιχείρηση – Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα στο πεδίο

19/06/2025 | 09:30

Αντιδράσεις για το νέο πόρισμα της ΕΑΔ για αναθέσεις εκατομμυρίων σε νοσοκομείο της Ηπείρου
bullying 2

19/06/2025 | 09:20

Σοκαριστικό βίντεο μπούλινγκ από ανήλικα κορίτσια με θύμα μια κοπέλα – Συγγενικό της πρόσωπο την αναγνώρισε από τις εικόνες

19/06/2025 | 09:10

Εξιχνιάστηκε απάτη με θύμα ηλικιωμένη στην Πρέβεζα – Συνελήφθη μέλος εγκληματικής οργάνωσης

19/06/2025 | 09:00

MasterChef: Τον «έστειλαν» στον τελικό και κέρδισαν 10.000 ευρώ – «Κλείδωσε» οι κορυφαία δυάδα
nikolaou2429

19/06/2025 | 08:50

Ντίνα Νικολάου: «Ξαφνικά άρχισα να παθαίνω έρωτα με την τηλεόραση, αισθάνθηκα ότι ήταν το απόλυτο»

19/06/2025 | 08:40

Bloomberg: Αμερικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται για πιθανό χτύπημα στο Ιράν τις επόμενες ημέρες

19/06/2025 | 08:30

Προσωπικός παιδίατρος: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για την εγγραφή των παιδιών
friendrih merz

19/06/2025 | 08:20

Γερμανία: Η κυβέρνηση Μερτς ενέκρινε εξαγωγές στρατιωτικών ειδών αξίας 4 εκατ. ευρώ στο Ισραήλ 

19/06/2025 | 08:10

Koλωνός: Έκρηξη από εμπρηστικό μηχανισμό σε ψητοπωλείο – Προκλήθηκαν υλικές ζημιές

19/06/2025 | 08:00

Υποχρεωτικό από την 1η Ιουλίου το ψηφιακό πελατολόγιο οχημάτων – Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από το μέτρο
oikopeda katharismos s 1 jpg
Πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα
astynomia 1
ΕΛΑΣ: Πειθαρχική έρευνα μετά την καταγγελία οδηγού για αστυνομική βία κατά τη σύλληψή του σε αλκοτέστ
ellhnes israhl
Στην Ελλάδα επέστρεψαν τα ξημερώματα οι πρώτοι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Τελ Αβίβ
pagrati
Διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στο Παγκράτι – Άνω των 120.000 ευρώ η λεία
mwro mpalkoni
Θεσσαλονίκη: Το βρέφος που παράτησαν οι γονείς στο μπαλκόνι εντοπίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία στο «100»
apati phishing
Προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ για απόπειρα εξαπάτησης ασθενών μέσω email (Phishing) – Τρόποι προστασίας