Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Στόχος το σπίτι της εισαγγελέως Τσατάνη; Τι βλέπει η ΕΛΑΣ πίσω από την ισχυρή έκρηξη στα Εξάρχεια

Στόχος το σπίτι της εισαγγελέως Τσατάνη; Τι βλέπει η ΕΛΑΣ πίσω από την ισχυρή έκρηξη στα Εξάρχεια

Η οικία της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερης Σκέψις», το αυτοκίνητο αστυνομικού του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, ή μήπως όλα μαζί ήταν ο στόχος της χθεσινής βόμβας, που προκάλεσε ισχυρή έκρηξη στα Εξάρχεια.

Προς το παρόν για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο στόχος είναι ακόμη απροσδιόριστος μέχρι να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, αν και μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνει η περίπτωση της δικαστικής λειτουργού.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη είχε χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου, η οποία κατέληξε τότε στο αρχείο, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, που άσκησε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της. Η Γεωργία Τσατάνη κατηγορείται ότι την είχε αρχειοθετήσει, ενώ παράλληλα είχε υποβάλει αναφορά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ακόμη σοβαρότερο είναι το γεγονός πως παρότι υπήρξε διπλή προειδοποίηση για την τοποθέτηση της βόμβας, με διαφορετικό χρονικό περιθώριο σε κάθε μία, η έκρηξη σημειώθηκε 5 με 7 λεπτά νωρίτερα, με τον κίνδυνο τραυματισμού, κυρίως αστυνομικών που απέκλειαν την περιοχή, να ήταν πιθανός.

Η βόμβα φαίνεται πως εξερράγη περίπου στις 22:45, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ προηγουμένως είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο ισόγειο του κτιρίου στο οποίο είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός βρίσκεται το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη», που έχει εθνοκεντρικό προσανατολισμό. Το βιβλιοπωλείο είχε γίνει στόχος κουκουλοφόρων στις 4 Ιουλίου 2008. Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια πολυκατοικία διαμένει η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι η εισαγγελέας είχε εκφράσει τις ενστάσεις της για το γεγονός ότι μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας της.

«Απόψε εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο της οικίας που διαμένει η κ. Γεωργία Τσατσάνη, εισαγγελέας Εφετών. Σας το ανακοινώνουμε διότι αν και είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων φύλαξης, αντιθέτως η Πολιτεία μείωσε τη φύλαξή της, αφαιρώντας κάποιους από τους φύλακές της», δήλωσε ο δικηγόρος της κ. Τσατάνη, Θεμιστοκλής Σοφός. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η εισαγγελέας είχε υποβάλει ένσταση στο τοπικό Α.Τ. στην οποία ζητούσε την αύξηση ή τη διατήρηση των ανθρώπων στη φύλαξή της, η οποία, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, δεν απαντήθηκε καν. «Ο κίνδυνος αυξήθηκε και απόψε είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Απόψε εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, από τον οποίο κινδύνευσε η ζωή της ίδιας και των κατοίκων που ζουν πέριξ της οικίας της», συμπλήρωσε ο κ. Σοφός.

Το προειδοποιητικό τηλεφώνημα

Ανδρας αγνώστων στοιχείων που μιλούσε καλά ελληνικά, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», τηλεφώνησε στις 22:22 στα γραφεία, ενημερώνοντας πως έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην οδό Ιπποκράτους 112, ο οποίος θα εκραγεί σε 25 λεπτά.

«''Δεν είναι φάρσα, πες στην αστυνομία ότι θα μαζεύει τους ανθρώπους από τα παράθυρα'', τόνισε χαρακτηριστικά ο άνδρας, ο οποίος υπαγόρευσε το κείμενο για δεύτερη φορά πριν κλείσει το τηλέφωνο», σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Από την έκρηξη έσπασαν τζάμια πολλών καταστημάτων.

Τι λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος για το thetoc.gr αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως ανάλογα με το μέγεθος και την βαρύτητα του στόχου που είχαν επιλέξει η βομβιστές (Εισαγγελέας, βιβλιοπωλείο ή αυτοκίνητο αστυνομικού ακόμη και τα τρία μαζί), αντίστοιχα κλιμακούμενης δυναμικότητας θα είναι και η επωνυμία που θα αναλάβει την ευθύνη.

Δηλαδή αν στόχος ήταν η Εισαγγελέας, δεν αποκλείουν την περίπτωση επανεμφάνισης της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» ή της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ως ένα δείγμα ότι είναι ακόμη αλώβητη και ενεργή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο του «Επαναστατικού Αγώνα», από τη στιγμή που η Πώλα Ρούπα είναι ελεύθερη και πρόσφατα «χρηματοδοτούμενη» μετά την ληστεία στην Μαλεσίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» είναι η ουσιαστική ενεργή επωνυμία, που στις 24 Νοεμβρίου 2015, για πρώτη φορά ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταμα, αφήνοντας την προκήρυξή της σε καφάο στη συμβολή των οδών Εμ. Μπενάκη και Σμολένσκι στα Εξάρχεια.

Send this to a friend