Αθήνα

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καραϊβάζ: Tα δύο σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβόλαιο θανάτου- Τι περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτό είναι το Σχέδιο «Ιπποκράτης» για τη φύλαξη των εμβολίων – Τι περιλαμβάνει

Είναι  το αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορονοιού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

 

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Έπεσε κάτω από το 1 ο δείκτης Rt μετά από καιρό
Ερωτήσεις & απαντήσεις για τη νόσο-“φάντασμα”

Σχέδιο «Ιπποκράτης» είναι καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κορωνοιού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» για την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της προμήθειας των εμβολίων και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού περιλαμβάνει τα εξής:

24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων
7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα

Από αυτες τις αποθήκες-ψυγεία θα γίνει η διανομή σε:

750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα περιφρουρούνται
Ακολουθεί η διαδικασία μεταφοράς με την αυτοκινητοπομπή να συνοδεύεται με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας
Πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ο ελάχιστος αριθμός αστυνομικών που απαιτούνται ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορές κυμαίνεται μεταξύ 6-10 αστυνομικούς.

Δηλαδή απαιτούνται:

4.000-5.000 αστυνομικοί γι αυτό
Εξετάζεται η εμπλοκή στρατού ή ως τελευταία επιλογή εταιρείες σεκιούριτι

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη:

Χρησιμοποίηση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ.
Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά
ίσως και σκάφη του Λιμενικού Σώματος
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανόν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια, όπως επίσης από που και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους προκειμένου να καταρτίζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και οι συνοδείες ασφάλειας για την μεταφορά των εμβολίων.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη χώρα μας για την έναρξη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, όπως ονομάστηκε η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοιού. Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πιθανόν να ξεκινήσουν ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Με την Pfizer να έχει περιορίσει στο μισό την παραγωγή της έως το τέλους του έτους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, η χώρα μας αναμένεται σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα να παραλάβει αρχικά λίγο πάνω από 300.000 δόσεις, μειωμένες κατά περίπου 40% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Επειδή όπως βλέπουμε υπάρχει περιορισμός στην αρχή των εμβολίων που είναι διαθεσίμων κάποιος ο οποίος έχει τίτλο αντισωμάτων μπορεί να μην κάνει το εμβόλιο και να το κάνει κάποιος άλλος που το χρειάζεται ώστε συνολικά να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης σε ταχύτερο δυνατό χρόνο» ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορωνοιό ο Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες. Από αύριο μάλιστα ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα από όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου σημαντικό με την προστασία και ασφάλεια των ασθενών που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία» επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημερωση για την πανδημία στην χώρα μας.

Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η επιτυχής διανομή του εμβολίου από τις αποθήκες με τους καταψύκτες στα 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα. (GFX) Για όσους πολίτες δεν μπορούν να δώσουν προφορική συναίνεση όπως άτομα με νοητική υστέρηση, άνοια ή ψυχικές παθήσεις κάποιος οικείος ή δικαστικός συμπαραστάτης θα συμπληρώνει αυτό το έγγραφο με το οποίο θα δίνεται η συγκατάθεσή τους επιβεβαιώνοντας ότι έχουν ενημερωθεί για τον εμβόλιο και τις τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειές του.

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας με τη διάθεση στη χώρα μας και της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα.

«Με βάση τις ενδέιξεις που έχουμε πιθανολογείται ότι τους πρώτους μήνες του 2021 θα καταφέρουμε τα φάρμακα αυτά να κυκλοφορήσουν και εμπορικά στην Ευρώπη» είπε ο κ. Φιλίππου.

Έως τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε να είναι εφικτοί οι εμβολιασμοί πιθανόν από τις 27 Δεκεμβρίου και μετά.

«Χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Είναι μια τεράστια επιχείρηση. Έτσι ας ξεκινήσουμε όσο το δυνατό νωρίτερα τον εμβολιασμό μαζί, ως 27, με έναρξη την ίδια μέρα, όπως με ενότητα περάσαμε όλη την πανδημία» ανέφερε η Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του προγράμματος εμβολιάστηκαν ήδη περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Τη Δευτέρα εμβολιάστηκε και ο αναισθησιολόγος Γιώργος Σακελλίων που εργάζεται στο νοσοκομείο Κόλτσεστερ του Έσεξ. 

Ο ίδιος δεν θα ξεχάσει τον πρώτο ασθενή με covid που αντιμετώπισαν στο νοσοκομείο. Έναν 50χρονο άνδρα χωρίς σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Ήρθε με εικόνα δύσπνοιας στα εξωτερικά ιατρεία, διασωληνώθηκε το ίδιο βράδυ και μέσα σε 36 κατέληξε. Το περίεργο ήταν ο πρώτο ασθενής και ο μόνος ασθενής, δεν ήταν ότι το σύστημα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει ή να τον υποστηρίξει. Είχαμε πέσει όλοι οι γιατροί της μονάδας πάνω του. Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να γίνει. Ήταν φοβερό το συναίσθημα. Προσπαθούσα να μην έχω το μυαλό μου στο φόβο. Δεν κρύβω όμως ότι ζώντας σε μία άλλη χώρα μακριά από αγαπημένα πρόσωπα μακριά από τους δικούς σου φοβάσαι ότι θα αρρωστήσεις θα βρεθείς στο κρεβάτι της εντατικής μπορεί να καταλήξεις και κανείς να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου. Να μην ξέρουν που βρίσκεσαι και πώς είσαι»σημείωσε ο κ. Γιώργος Σακελλίων, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Κόλτσεστερ.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται τις ρυθμιστικές αρχές και η έγκριση για το εμβόλιο της Moderna.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σολωμού: Δεν θα κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό –Αν γίνει υποχρεωτικό για παιδιά θα γίνω ανθρώπινη ασπίδα εγώ

Ξύλο μέχρι θανάτου από τον Πακιστανό που κακοποίησε τη Μυρτώ

Παγώνη: Είμαι αντίθετη με το να κάνεις παιδί απλώς για να λες ότι κάνεις και να το μεγαλώνουν η γιαγιά και ο παππούς ή μία γυναίκα

Καραϊβάζ: Tα δύο σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβόλαιο θανάτου- Τι περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες
Αποκάλυψη Καρσιώτη για δολοφονία Καραϊβάζ: Ο γιος του πλησίασε μέσα από τους αστυνομικούς στο σημείο
Ζήνα Κουτσελίνη για Καραιβάζ: «Θα προσεύχομαι… θα σε αναζητώ… να μας προστατεύεις όπως ΕΣΥ ξέρεις»
AstraZeneca, Moderna, Pfizer: Μπορούν οι πολίτες να κάνουν αλλαγή στο εμβόλιο; Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος απαντά
Ποιοι μένουν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 και για ποιους καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης
Δολοφονία Καραϊβάζ – Αυτόπτης μάρτυρας: Του έριξαν τη χαριστική βολή (ΒΙΝΤΕΟ)