Αθήνα

 

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Προαστιακός: Στραβωμένες ράγες στο δρομολόγιο Πάτρα – Ρίο – Εκκενώθηκε τρένο
101

ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή κρίση, οικονομία και επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο εκδήλωσης του Fortune Greece

Ενέργεια, οικονομία και επιχειρηματικότητα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο συζήτησης του Ορέστη Ομράν δικηγόρου, επικεφαλής EU-Greek Practice της DLA Piper και του Παύλου Ευθυμίου, γενικού διευθυντή της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών που πραγματοποιήθηκε από το Fortune Greece.

Κάτι διαφορετικό έλαβε χώρα στην Άτρακτο, στο κέντρο της Αθήνας: Δύο νέοι άνθρωποι, διακεκριμένοι ο καθένας στον χώρο του, συζήτησαν ανοιχτά και χωρίς προσυμφωνημένη ατζέντα για θέματα που όλους μας απασχολούν, μπροστά σε ένα δυναμικό κοινό, πλέον των 120 επιχειρηματιών, κορυφαίων στελεχών της αγοράς, νέων ανθρώπων που γέμισαν την αίθουσα.

Ενέργεια, Οικονομία, Επιχειρηματικότητα και Πολιτική βρέθηκαν στο επίπεδο της συζήτησης του Ορέστη Ομράν, διεθνή δικηγόρου, εταίρου της DLA Piper και Επικεφαλής του διεθνούς βραχίονα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε International), με τον Παύλο Ευθυμίου, Γενικό Διευθυντή της Ένωσης, επιχειρηματία και Εταίρο του Fortune στην Ελλάδα.

Νέες ιδέες, καινοτόμες λύσεις, μέσα από την αγορά, και έξω από ότι έχουμε συνηθίσει να ακούγεται σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, οι δύο συνομιλητές μίλησαν με ειλικρίνεια, σαφήνεια και ρεαλισμό, για τα διακυβεύματα του σήμερα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αξιοποιώντας τις διεθνείς τους προσλαμβάνουσες.

Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις και στοιχεία, σκιαγραφώντας μία ολιστική πρόταση για το μέλλον της χώρας, στο οποίο οι νέοι άνθρωποι θα κληθούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κεντρικοί άξονες του διαλόγου, αποτέλεσαν η μετριοπάθεια, τα πρακτικά -διεθνή και εθνικά- παραδείγματα, η σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων και η ανάγκη για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, αναλύθηκε ο ρόλος-κλειδί της διεθνοποίησης της ελληνικής οικονομίας, με όρους ανταγωνιστικής εξωστρέφειας, η κρισιμότητας του scale-up των ελληνικών επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της παραγωγής, η ανάγκη προώθησης συνεργειών, καθώς και η αλλαγή κουλτούρας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η ουσιαστική συζήτηση και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου κατέδειξαν την αναγκαιότητα της συμμετοχής των νέων σε όλα τα καίρια που απασχολούν την Ελλάδα σήμερα, η οποία μόνο να κερδίσει έχει από την ανανέωση του επιχειρηματικού και πολιτικού της δυναμικού.

thumbnail img 7199

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο κ. Ομράν, εστιάζοντας στο ενεργειακό κόστος αναφέρθηκε στους λόγους που παρατηρούνται αυξημένες μέσες τιμές από τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα τονίζοντας ότι μπορούν να αποδοθούν σε μια σειρά λόγους όπως η υπερεξάρτηση από τις εισαγωγές, ο μεγάλος διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση φορτίων από εναλλακτικούς παρόχους, οι υψηλοί φόροι και τα τέλη που προστίθενται στα τιμολόγια των καταναλωτών κ.ά.

Σημείωσε ωστόσο ότι ενώ το κόστος της ενέργειας μειώνεται, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται όπως οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος των τροφίμων παραμένει υψηλό.

«Έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 16% μεσοσταθμικά των βασικών καταναλωτικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια ενώ την ίδια στιγμή το κόστος της ενέργειας παραμένει σχετικώς χαμηλό. Αυτό πρέπει να διορθωθεί γιατί καταλήγουμε σε αδικίες και κοινωνικές εντάσεις» υπογράμμισε.

Τόνισε επίσης, ότι είναι απαραίτητες πολιτικές που θα προστατεύουν τους ευάλωτους καταναλωτές, θα προβλέπουν ενεργειακή ευελιξία για τις επιχειρήσεις, θα εξασφαλίζουν τη συνδεσιμότητα με το σύστημα των μεγάλων έργων ΑΠΕ και θα ενισχύουν τον διεθνή ρόλο της χώρας στη μεταφορά ενέργειας προς όφελος των πολιτών.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα της ενέργειας στη χώρα σημείωσε ότι η γρήγορη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα του ενεργειακού εφοδιασμού θα φέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, αναγκαία προϋπόθεση είναι να ξεκαθαρίσει το ρυθμιστικό τοπίο και να διευκολυνθεί η σύνδεση στο σύστημα των έργων ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο κ. Ευθυμίου, επεσήμανε ότι επιβαρύνεται από το κόστος της ενέργειας και «τρέχει» με υψηλό πληθωρισμό, τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα είναι εύκολα.

Από την πλευρά, του ο κ. Ομράν συμφώνησε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός ωστόσο εκτίμησε ότι το 2023 θα υπάρξουν πιέσεις προς τα κάτω. Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους ομιλητές, βρίσκονται μπροστά σε αυξημένα κόστη και καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις όπως η εύρεση εργατικού δυναμικού με εξειδικευμένες δεξιότητες.

Παράλληλα, καλούνται να ενισχύσουν περαιτέρω την εξωστρέφειά τους. «Η ελληνική οικονομία πρέπει να διεθνοποιηθεί και αυτό θα ξεκινήσει από τις επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Ομράν.

Αξιοσημείωτη είναι η δυναμική που επιδεικνύει το οικοσύστημα των νεοφυών (startups) επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου με εγχώριους και διεθνείς επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, «μέσα σε δώδεκα χρόνια έχει κάνει ένα μικρό θαύμα η Ελλάδα. Το 2010 υπήρχαν ελάχιστες startup στη χώρα και σήμερα ξεπερνούν τις 2.500».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ελληνικές startups το 2021 έσπασαν ρεκόρ αντλώντας 4,5 δισ. δολ.

Ροή Ειδήσεων

11

01/04/2023 | 01:01

Βόλει ανδρών: Με ανατροπή στον τελικό του Κυπέλλου ο ΠΑΟΚ, 3-1 τον Παναθηναϊκό

01/04/2023 | 00:44

ΗΠΑ: Πολλά θύματα από ανεμοστρόβιλο στο Λιτλ Ροκ

01/04/2023 | 00:32

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της διάρρηξης πέντε θυρίδων στη Νέα Σμύρνη
112951 mammography1280

01/04/2023 | 00:21

Η μαστογραφία δεν αρκεί για τις γυναίκες με πυκνό μαστό – Nέες οδηγίες από τον FDA

01/04/2023 | 00:15

O καιρός του Σαββάτου 1 Απριλίου

01/04/2023 | 00:09

Τα ζώδια του Σαββάτου 1 Απριλίου
biblio mageirikis

01/04/2023 | 00:05

1η Απριλίου: Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου

01/04/2023 | 00:02

Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες που έγραψαν ιστορία!

31/03/2023 | 23:46

Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 την Κυριακή
5849545

31/03/2023 | 23:37

13η σερί νίκη επί του ΠΑΟ ο Ολυμπιακός και μια ανάσα από την πρωτιά!

31/03/2023 | 23:28

Γ. Οικονόμου: Ο κ.Τσίπρας θα χρηματοδοτήσει τις εύκολες υποσχέσεις του με τα λεφτόδεντρα των νέων φόρων

31/03/2023 | 23:13

Ισχυρισμοί που σοκάρουν: «Ο Κερτ Κομπέιν δολοφονήθηκε»

31/03/2023 | 23:07

Παγωμάρα στο MasterChef: H αδιαθεσία της Μαρίας Λαζαρίδου

31/03/2023 | 22:55

Εξαρθώθηκε τεράστιο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Τουλάχιστον 9 εκατ.ευρώ τα κέρδη

31/03/2023 | 22:42

Νορβηγία: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδες
Προαστιακός: Στραβωμένες ράγες στο δρομολόγιο Πάτρα – Ρίο – Εκκενώθηκε τρένο
loxagos
Ξάνθη: Νεκρός 49χρονος λοχαγός την ώρα της εκπαίδευσης -Η ανακοίνωση του ΓΕΣ
230309102002
Τέμπη: Το πρώτο τρένο που περνά από το μοιραίο κλειδί της Λάρισας – «Μόλις μπήκαμε στη σήραγγα βουρκώσαμε – Κόψαμε ταχύτητα και χτυπήσαμε τις κόρνες. Τρέμαμε όλοι»
xeiropedes
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 53χρονος για σεξουαλική παρενόχληση 10χρονης
liraris
Ηράκλειο: Στη φυλακή ο 66χρονος λυράρης για τον βιασμό του ανήλικου
mitera
Πέραμα: Ποινική δίωξη στη μητέρα της 6χρονης για συνέργεια στον βιασμό