Αθήνα

32 oC

αίθριος καιρός

15 χρόνια κάθειρξη με αναστολή στον πρ. υφυπουργό Γιάννη Ανθόπουλο- Κατάσχεται η περιουσία του!

Βαριά καμπάνα στον πρώην υφυπουργό Παιδείας και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε βουλευτή Σερρών Γιάννη Ανθόπουλο, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ένοχο για υπόθεση τοκογλυφίας.

Βαριά καμπάνα στον πρώην υφυπουργό Παιδείας και Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε βουλευτή Σερρών Γιάννη Ανθόπουλο, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ένοχο για υπόθεση τοκογλυφίας.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της τοκογλυφίας στον Γιάννη Ανθόπουλο, με το δικαστήριο να του χορηγεί αναστολή στην έφεση.

Το δικαστήριο ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση έκρινε ομόφωνα ένοχους,  σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκτός από τον πρώην Υφυπουργό και τους 3 συγκατηγορούμενους του, επιβάλλοντας τους την ίδια ποινή των 15 ετών.

Παράλληλα αποφασίστηκε και η κατάσχεση της περιουσίας τους μέχρι του ποσού που αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της  τοκογλυφίας και συγκεκριμένα: 1,7 εκ. ευρω για τον Γιαννη Ανθόπουλο συμπεριλαμβανόμενου του σπιτιού του στη Βούλα και  5,7 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους τρεις. Επιπλέον στους κατηγορούμενους επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ στον κάθε ένα. Στους Γ. Ανθόπουλο και σε δύο ακόμη κατηγορούμενους επιβλήθηκε επιπλέον  απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Μειοψήφησε η πρόεδρος

Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα των κατηγορουμένων για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι το Εφετείο με ψήφους δυο έναντι μιας, της Προέδρου που έκρινε ότι πρέπει να φυλακιστούν. Παράλληλα αποφασίστηκε απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για 5 χρόνια και χρηματική αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον κάθε ένα όπως και η  δικαστική δαπάνη υπέρ του δημοσίου.

Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως να μην αναγνωριστεί στους τέσσερις κατηγορούμενους κανένα ελαφρυντικό που ωστόσο υιοθετήθηκε τελικά από το δικαστήριο. Σημειώνεται, πως η δίκη είχε ξεκινήσει το Σεπτέμβριο του 2017.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη από την καπνέμπορο Οδέττη Πετρίδη, η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε τοκογλυφικό δανεισμό με εξοντωτικά επιτόκια από την εταιρεία Βamaco -μετέπειτα Gennet- για τον οποίο μεσολάβησε ο πρώην υφυπουργός φέρνοντας σε επαφή τις δύο πλευρές με το αζημίωτο, αφού -όπως είπε η καταγγέλλουσα στη δίκη- εισέπραττε κάθε φορά το 10% του ποσού. Μαζί με τον Γιάννη Ανθόπουλο δικάζονται άλλα τρία άτομα, υπεύθυνοι της εταιρείας την επίμαχη περίοδο.

Οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ εντόπισαν καταθέσεις στους λογαριασμούς του Γιάννη Ανθόπουλου και της συζύγου του από την Οδέττη Πετρίδη. Συνολικά, είτε μέσω τραπεζών είτε σε μετρητά, ο πρώην υφυπουργός κατηγορείται ότι απέσπασε 1.774.836 ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 10% περίπου του δανεισμού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ της κ. Πετρίδη από τη Νamako-Gennet με εικονικά παραστατικά αγοραπωλησίας καπνού, την περίοδο 2002-2005.

Ποιος είναι ο Γιάννης Ανθόπουλος

Ο Γιάννης Ανθόπουλος γεννήθηκε το 1949 στην Τριανταφυλλιά Βισαλτίας του νομού Σερρών. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δικηγόρος αλλά και ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1976 εξέδιδε και την εφημερίδα «Η Φωνή του Αγρότη» για λογαριασμό του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών.

Από το 1975 ήταν μέλος της κομματικής οργάνωσης δικηγόρων του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης και τα χρόνια 1984-1989 συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Ήταν βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ από το 1989 ως το 2004. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1993-1994 και 1996-2000) καθώς και υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (1994-1996).

Send this to a friend