• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 18:40

Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εντυπωσιακό βίντεο drone: Δείτε από ψηλά το μοναδικό στρογγυλό σχολείο της Ελλάδας

Το στρογγυλό σχολείο του Αγίου Δημητρίου μοιάζει να βρίσκεται σε άλλο πλανήτη, καθώς δεν θυμίζει τα παραδοσιακά σχολεία. 

Είναι στρογγυλό και το προαύλιο βρίσκεται στη μέση του κτιρίου. Έχει 3 ορόφους ενώ στον κάτω όροφο δεσπόζει ένα μεγάλο κλειστό αμφιθέατρο.
Ο σκελετός του είναι από σκυρόδεμα, υαλοπέτασμα σε όλη του την όψη,  και εντυπωσιακές περσίδες ηλιοπροστασίας από μπετόν.

Σε αυτό το κτίριο στεγάζονται το πρώτο γενικό λύκειο, το πρώτο γυμνάσιο καθώς και τα ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου. Αν και φαίνεται να έχει έρθει από το μέλλον, κατασκευάστηκε αρχές της δεκαετίες του '70,  από τον Τάκη Ζενέτο.

Ο Τάκης Ζενέτος παρακολούθησε για μήνες πως λειτουργούσαν τα σύγχρονα σχολεία της Ευρώπης εκείνης της εποχής.
Αντιλήφθηκε ότι το μοντέλο της γραμμικής διάταξης των αιθουσών, που συνδέονται με έναν εξωτερικό διάδρομο, «συμβατικό σύστημα που μένει αναλλοίωτο επί 150 χρόνια», είναι το μοναδικό αποδεκτό σύστημα από τον ΟΣΚ., ωστόσο, οι αρμόδιοι δέχθηκαν τα σχέδια του καθώς το κτίριο που σχεδίασε μπορούσε να φιλοξενήσει και ένα παραδοσιακό σχολείο.

Στα σχέδια του συμπερίλαβε σύγχρονα πειράματα φυσικής με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας, ολογράμματα και παρουσιάσεις σε μεγάλες οθόνες. Παρότι βρισκόταν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 σκόπευε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι θα συνδέονταν μεταξύ τους τοπικά με χρήστες από το σχολείο ή καλωδιακά με άλλα σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και επιστημονικούς οργανισμούς.

Το σχολείο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας και κατά καιρούς το έχουν επισκεφθεί φοιτητές και καθηγητές από το εξωτερικό.

Δείτε το βίντεο-drone του Θωμά Ανδρεόπουλου: 

 

Send this to a friend