
ΕΛΛΑΔΑ
Οι θάνατοι ασθενών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό το διάστημα 8 Σεπτεμβρίου – 14 Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στους 23 από 27 που ήταν στην προηγούμενη ένδειξη της Εβδομαδιαίας Έκθεσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα (19/09) ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 25 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, καθώς προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.
Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, το ίδιο χρονικό διάστημα (8 Σεπτεμβρίου – 14 Σεπτεμβρίου) παρουσιάζουν ελαφρά αύξηση, καθώς ανέρχονται σε 595 από 594.
Εξάλλου δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από γρίπη.
Συνοπτικά την εβδομάδα 37/2024:
Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
✓ Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
✓ Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
✓ Η αυξημένη δραστηριότητα του ιού που παρατηρήθηκε κατά τη θερινή περίοδο φαίνεται να αρχίζει να υποχωρεί
σταδιακά.
✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη
εβδομάδα.
✓ Καταγράφηκαν 595 νέες εισαγωγές, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος
εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 713.
✓ Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν οχτώ. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις
προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 12.
✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25.
✓ Ο αριθμός των θανάτων ήταν 23. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες
ήταν 38.
✓ Από τα τέλη της άνοιξης, το στέλεχος ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T έχει επικρατήσει στις ανιχνεύσεις. Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
✓ Από την επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα διαφαίνεται έναρξη της θερινής αυξητικής τάσης νωρίτερα, με τα επίπεδα να κινούνται μέχρι του παρόντος συνολικά χαμηλότερα σε σχέση με το περσινό θερινό κύμα. Τα εβδομαδιαία δεδομένα έδειξαν μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε εννέα από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν και σταθεροποίηση σε μία.
✓ Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Ιός της γρίπης
✓ Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.
✓ Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 37/2024 νοσηλεύτηκαν 149 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 71 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 37/2024 έχουν τυποποιηθεί 1.068 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 560 (52%) ήταν τύπου Α και 508 (48%) τύπου Β. Από την εβδομάδα 10 και μετά υπάρχει επικράτηση του τύπου Β, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
✓ Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 542 στελέχη τύπου Α. Τα 495 (91%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 47 (9%) στον υπότυπο Α(Η3).
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
✓ Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.
Ροή Ειδήσεων

23/04/2025 | 23:40
Ντορέττα Παπαδημητριου: Πώς αντέδρασε στην ερώτηση για τις διακοπές με τον Γιώργο Γεροντιδάκη;
23/04/2025 | 23:35
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες δονήσεις στο ρήγμα του Μαρμαρά δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μία μετασεισμική ακολουθία, λένε επιστήμονες στο ΕΡΤΝews
23/04/2025 | 23:20
Ιταλικά ΜΜΕ: Πρόβλημα μπορεί να προκύψει με τον αριθμό των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στο Κονκλάβιο το οποίο θα εκλέξει τον νέο ποντίφικα
23/04/2025 | 23:05
ΕΟΔΥ: Ο εμβολιασμός έσωσε 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 27 Απριλίου έως 3 Μαΐου
23/04/2025 | 23:00
Π. Λιάργκοβας, ΚΕΠΕ: Το δημογραφικό «φρενάρει» την ανάπτυξη – Μειώνεται η απασχόληση στους 30άρηδες
23/04/2025 | 22:40
Άννα Αδριανού: «Στην καλύτερη περίπτωση ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρει ένα ερωτηματικό»
23/04/2025 | 22:30
Ανοδικό άλμα στις χρηματιστηριακές αγορές μετά την αναδίπλωση Τράμπ για τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα

23/04/2025 | 22:15
Νετανιάχου: Ίσως χρειαστούν ενισχύσεις από την Ελλάδα και άλλες χώρες για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Ιερουσαλήμ
23/04/2025 | 22:00
ΑΑΔΕ: Στις 25/4 η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων – Εκπτώσεις φόρου για έγκαιρη υποβολή

23/04/2025 | 21:45
Τραμπ στο Truth Social: Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία – «Ιδιαίτερα επιβλαβής» η δήλωση Ζελένσκι για την Κριμαία
23/04/2025 | 08:50
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει τους μετανάστες 21 ημέρες πριν από την απέλασή τους
23/04/2025 | 09:00
Μαρία Αναστασοπούλου για Γιώργο Παπαδάκη: «Όλοι εμείς είμαστε πάρα πολύ περιττοί»

23/04/2025 | 09:17
Πώς θα λάβουν τη μόνιμη ενίσχυση των 250 ευρώ οι συνταξιούχοι και των 800 ευρώ οι ενοικιαστές – Εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών εξηγεί
23/04/2025 | 16:00
Μιχάλης Βιολάρης: «Τώρα που ήρθα στο μακιγιάζ είδα ότι πέφτουν αυτά εδώ, σκέφτομαι να πάω στον πλαστικό»

23/04/2025 | 08:00