Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εύβοια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν εκατοντάδες πυροσβέστες - 11,5 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Εύβοια, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη εδώ και σχεδόν 15 ώρες στην Εύβοια, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Στα 11,5 χιλιόμετρα εκτείνεται το πύρινο μέτωπο, ενώ με τη δύση του ηλίου σταμάτησαν οι εναέριες ρίψεις. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ αναμένεται  «δυναμική πυρόσβεση» ώστε να περιοριστούν τα τρία κύρια μέτωπα που παραμένουν σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι οι άνεμοι έχουν πέσει, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστών.

Φωτογραφία από τη στιγμή που η φωτιά έφτασε στα Ψαχνά:

Εκκενώθηκαν 4 χωριά

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, ενώ εκκενώθηκε ακόμη και το χωριό Πλατάνι Ευβοίας. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να αποχωρήσουν οι 50 κάτοικοι του χωριού προκειμένου να μην κινδυνεύσουν από την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων.

Από νωρίς άλλωστε οι κάτοικοι των χωριών, είχαν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν.

Μετά την τελευταία ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, για να περιορίσουν τη φωτιά στην Εύβοια επιχειρούν: 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν.

Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Επέστρεψε εκτάκτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων Ευβοίας.

Έχοντας στο πλάι του τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επισήμανε ότι έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Τέλος, ενημέρωσε πως αύριο το πρωί «θα έχουμε στη διάθεσή μας 4 ακόμα αεροσκάφη Καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία».

Εικόνες από την εκκένωση των χωριών: 

Send this to a friend