• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 11:45

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Φοβούνται νέα σοβαρά επεισόδια και πλέον θα κάνουν τους πλειστηριασμούς μόνο ηλεκτρονικά!

Τα τελευταία θλιβερά επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες και ΜΑΤ στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, που παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα με το άγριο ξύλο και τα χημικά σε κλειστό χώρο, επιθυμεί να αποφύγει η κυβέρνηση και γι αυτό ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή μόνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που είναι πιο ασφαλής διαδικασία.

Μάλιστα για να αποφευχθούν τόσο οι φωνές από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις συλλογικότητες στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως πιο διαυγής είναι αυτή η διαδικασία των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει σχέδιο νόμου προς αυτήν  την κατεύθυνση και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Τόσο τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία αλλά και η ευρωπαϊκή πρακτική που δείχνει εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής οδηγούν τους συμβατικούς πλειστηριασμούς εκτός δικαστηρίων, κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.

Θα υπάρξει βέβαια ένα μεσοδιάστημα προσαρμογής από το πέρασμα από σύστημα σε σύστημα με απώτερο στόχο όλοι οι πλειστηριασμοί να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά.

Εξάλλου, σταδιακά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα περάσουν οι πλειστηριασμοί που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Μέχρι σήμερα στη σελίδα των νομικών που δημοσιεύονται οι πλειστηριασμοί που γίνονται στα Ειρηνοδικεία φτάνουν τις 3.772.

Οι πλειστηριασμοί που επιλέγεται να γίνουν ηλεκτρονικά ήδη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Από τους δύο πλειστηριασμούς που έγιναν την πρώτη ημέρα σε σύνολο 58 αναρτημένων σήμερα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί 129 πλειστηριασμοί.

Ειδικότερα:

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα γίνουν δώδεκα πλειστηριασμοί.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένοι τρεις πλειστηριασμοί.

Ο αριθμός διευρύνεται ακόμη περισσότερο, καθώς για την επόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου ήδη έχουν ανακοινωθεί 22 πλειστηριασμοί για για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου τρεις πλειστηριασμοί.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία διεξάγονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 - 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.

Send this to a friend