Αθήνα

 

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

emma
Κρήτη: Στα λευκά ντυμένες η μητέρα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία της

ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Πατούλης: «Επενδύουμε στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία και στη συνοχή της κοινωνίας μας»

Η αύξηση της παραγωγής γνώσης, η αποτελεσματική αξιοποίηση και διάχυση της νέας γνώσης, ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της εξωστρέφειας συμπεριλαμβάνονται στους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της εναρκτήριας συνάντησης των Συμβουλευτικών Ομάδων Εργασίας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και το Κέντρο καινοτομίας της.

Η έναρξη της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα  του Κέντρου Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ, έγινε με ομιλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Α. Κυριαζής και ο Μ. Δρίτσας, ως εκπρόσωπος του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χ. Δήμα.

Ο Αν. Προϊστάμενος της Μονάδας Προγραμματισμού, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΜΟΝ-ΕΣΕΕ) Μ. Γκούμας παρουσίασε την «Η Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027», ενώ «Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττική 2021-2027 ως εργαλείο Έξυπνης Εξειδίκευσης» παρουσίασε ο Δ. Δρόσης, Προϊστάμενος της Ε.Υ.Δ. του Προγράμματος Αττική 2020 – 2027.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η Διαχειριστική Αρχή είναι έτοιμη για την μετάβαση στην νέα προγραμματική περίοδο με σημαντικό απόθεμα έργων και νέες καινοτόμες δράσεις, ενώ  το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε και ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής Σ. Νικολαρόπουλος, έγινε αναφορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), ενώ παρουσιάστηκαν και τα μέλη των Συμβουλευτικών Ομάδων.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει αλλάξει σελίδα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν υλοποιηθεί, καθώς και στους στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου.

Μεταξύ άλλων επισήμανε: Η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειάς μας, εισέρχεται σε μια δεύτερη φάση, μετά τα πρώτα βήματα που έγιναν κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Σε μια φάση κατά την οποία οφείλουμε να προσδιορίσουμε εκείνους τους αναπτυξιακούς πυλώνες της Περιφέρειας μας, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αττικής μας. Η σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο. Σε μια συγκυρία που δοκιμάζει τις αντοχές και την ενότητα του ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου αλλά και του ίδιου του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σε αυτή τη συγκυρία, η Περιφέρειά μας, επενδύει στην έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, στην καινοτομία και στην ενότητα της κοινωνίας μας. Με ικανοποίηση βλέπουμε όλοι μας, πως το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας και πάλι τις προσδοκίες.

Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά και να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας, που είναι απαραίτητες για την μόνιμη και σταθερή ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας, για τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, για την απαραίτητη στήριξη εκείνων που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο και μας έχουν ανάγκη.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει αλλάξει σελίδα. Καθημερινά αναδεικνύουμε όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα τρία χρόνια στον τομέα της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, προς όφελος των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Δείχνουμε πως η Αττική αλλάζει με το ΕΣΠΑ και γίνεται καλύτερη και ισχυρότερη.

Και από την άλλη, προβάλλουμε το σχέδιο μας για να καταστήσουμε την Αττική την πιο πράσινη και την πιο βιώσιμη Περιφέρεια της χώρας. Δημιουργώντας μια ισχυρή πράσινη συμμαχία με τους πολίτες, που θα αποτελέσει το διαβατήριό μας για ένα πράσινο μέλλον.

Ταυτόχρονα όμως, θέλουμε να αναδείξουμε σε αυτή τη συγκυρία, που κάποιοι επιμένουν να αμφισβητούν την αξία και τη δύναμη της ευρωπαϊκής ιδέας και της ενωμένης Ευρώπης, ότι για μας η Ευρώπη αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Είναι η μεγάλη οικογένεια που παρά τις διαφορές που ως λαοί και έθνη έχουμε, μας ενώνουν πολλά περισσότερα από όσα κάποιοι πιστεύουν ότι μας χωρίζουν. Αυτό που μας ενώνει είναι η δύναμη της αλληλεγγύης, των κοινών αρχών κι αξιών, η προσήλωση στη Δημοκρατία και τις Ανθρώπινες αξίες.

Οικονομικός Βραχίονας το ΕΣΠΑ

Χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, είναι ο οικονομικός βραχίονας που διασφαλίζει πως καμία χώρα, κανένας λαός, καμία Περιφέρεια της Ευρώπης, δεν θα μείνει πίσω. Ως Διοίκηση, εργαστήκαμε συστηματικά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ που είχαμε στη διάθεσή μας.

Αυξάνοντας καταρχήν την απορροφητικότητά τους και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους για να αλλάξουμε την Αττική. Και πραγματικά, αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ, κάθε μέρα που περνά, η Αττική. Αλλάζει. Αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Βελτιώνεται η καθημερινότητα των πολιτών.

Ενισχύονται οι υποδομές της Υλοποιούνται έργα για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία Με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και με τον αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό του, ανοίγουμε μια νέα σελίδα για την Αττική. Το νέο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε πριν από περίπου 1 μήνα, περιλαμβάνει προϋπολογισμό άνω του 1,6 δις ευρώ και οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

  • 200 εκ. € για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
  • 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
  • 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.

Ροή Ειδήσεων

02/12/2022 | 17:16

«Περήφανος» ο Γερουλάνος: Τα προϊόντα μας φιλοξενούνται πλέον στα καλύτερα εστιατόρια και ράφια στον κόσμο

02/12/2022 | 17:00

Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: Ξαφνικά σήμερα θυμήθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών

02/12/2022 | 16:40

Γ@@@@ι η ΕΡΤ: Το σχόλιο πολίτη on air που έκανε την Βίδου και τον Παπαχλιμίντζο να ξεκαρδιστούν στα γέλια

02/12/2022 | 16:26

Θεσσαλονίκη: Αθώα τα πρώην στελέχη των ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία στις δυτικές συνοικίες

02/12/2022 | 16:22

Σκυλακάκης για την αύξηση των επιτοκίων: Η άνοδος των μισθών είναι η λύση του προβλήματος

02/12/2022 | 16:11

Γιάννης Στάνκογλου: Καταγγέλλει οδηγό ταξί ότι τον απείλησε με όπλο
oaka

02/12/2022 | 16:08

ΚΑΕ Παναθηναϊκός για ΟΑΚΑ: «Καλούμε τον Πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην έλλειψη συντονισμού για να υπογραφεί η σύμβαση»

02/12/2022 | 16:02

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή μητέρα που βασάνιζε την 8χρονη κόρη της

02/12/2022 | 16:01

Μουντιάλ 2022: Γιατί μέτρησε τελικά το γκολ της Ιαπωνίας που έστειλε τους Γερμανούς σπίτι τους
screenshot 6

02/12/2022 | 15:50

Αυτός είναι ο λόγος που η μητέρα και η αδερφή της Έμμας ντύθηκαν στα λευκά στην κηδεία της 21χρονης

02/12/2022 | 15:48

Κιβωτός του Κόσμου: «Ρε άι φύγετε από εδώ», είπε η πρεσβυτέρα στα ΜΜΕ – Έξαλλη χτύπαγε το τζάμι και το πόδι της στην άσφαλτο

02/12/2022 | 15:42

Maestro: Η Μαρίζα Ρίζου διασκεύασε το «Can’t help falling in love» για τη σειρά

02/12/2022 | 15:33

Γλυφάδα: Διάρρηξη σε μεζονέτα επιχειρηματία με λεία χιλιάδες ευρώ

02/12/2022 | 15:30

Οικονόμου για Τσίπρα: Την τελευταία φορά που ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε

02/12/2022 | 15:23

Κρήτη: Νεογνό με κορονοϊό μεταφέρεται εσπευσμένα στη Μονάδα Νεογνών του ΠΑΓΝΗ
emma
Κρήτη: Στα λευκά ντυμένες η μητέρα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία της
antonios kivotos profil 1811
Κιβωτός του Κόσμου – Αποκάλυψη Λαμπρόπουλου: Διαχειριστής του πατέρα Αντώνιου ο… νεκρός πατέρας του
a 72 2
Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τον καιρό του Δεκεμβρίου – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα
Κρήτη: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας της 4χρονης που κατάπιε φιστίκι! Εμφάνισε πνευμονική ανεπάρκεια
creta 3
Κρήτη: Θρήνος στη κηδεία της 21χρονης Έμμας
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Εταιρεία απέσυρε τη συνεργασία με το ίδρυμά της γιατί «αθέτησε τη συμφωνία»