Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

To "κίνημα της γραβάτας" προειδοποιεί την Κομισιόν: "Αντιαναπτυξιακό το ασφαλιστικό''

Ώρες, πριν την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στη χώρα, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, για τις θέσεις και τις προτάσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και του επιστημονικού κόσμου, σχετικά με τη «αντιαναπτυξιακή», όπως την χαρακτήρισαν, σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ύστερα από τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα στα γραφεία της αντιπροσωπείας στην Αθήνα, ο βρετανικής καταγωγής εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Κρις Άλεν διαβεβαίωσε τους επιστημονικούς φορείς ότι θα μεταφέρει τις θέσεις τους στους θεσμούς για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

«Εάν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό όπως έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ουσιαστικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες δε θα μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος και η χώρα θα μείνει, χωρίς επιστήμονες και χωρίς κανένα έσοδο στα ταμεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ύστερα από τη συνάντηση η οποία διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

[adsense]

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων τόνισαν ότι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει καθαρά εισπρακτικό και φορολογικό χαρακτήρα, και καλείται να καλύψει ένα δημοσιονομικό κενό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων τόνισαν στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «με την εισφοροεισπρακτική επιδρομή που προβλέπεται από το προσχέδιο, επιτείνεται πλέον η μαζική έξοδος, μεγάλου αριθμού επιστημόνων από το επάγγελμα».

Παράλληλα, όπως ανέφεραν, «μηδενίζεται κάθε προϋπόθεση βιωσιμότητας τόσο των επιχειρήσεων των επαγγελματιών όσο και του ασφαλιστικού συστήματος, ενδυναμώνεται η παραοικονομία, μέσω της αύξησης της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και είναι βέβαιη η μετανάστευση αξιόμαχου εργατικού δυναμικού νέων κυρίως επιστημόνων».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σε αυτό το βαθμό είναι κοινωνικά άδικη, αλλά κυρίως οικονομικά αναποτελεσματική, διότι, θα οδηγήσει την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων στην ανεργία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και άρα την απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, όπως ανάφεραν στη συζήτηση, με το νομοσχέδιο εξαλείφεται κάθε στοιχείο αναλογικότητας εισφορών και συνταξιοδοτικής παροχής, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τα φαινόμενα εισφοροδιαφυγής.

Επιπλέον, αναδείχθηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται εντός ενός δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος με κύρια χαρακτηριστικά την παρατεταμένη ύφεση και την πολύ υψηλή ανεργία, πρέπει να αντιμετωπίσουν -πέραν της αύξησης του ύψους των ασφαλιστικών τους εισφορών- και την αύξηση της φορολόγησής τους, της προκαταβολής φόρου, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Όσον αφορά τις προτάσεις τους, οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται στη βάση της κοινωνικής προστασίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης των γενεών, για να μπορεί να προσφέρει προοπτική και βιωσιμότητα.

«Το προσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για όλο τον επιστημονικό κόσμο είναι αντιαναπτυξιακό, που οδηγεί στην ύφεση, δεν οδηγεί σε εισπραξιμότητα, αλλά σε μετανάστευση του πιο νέου και παραγωγικού δυναμικού της χώρας», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση, ενώ συζητούσε αυτό το νομοσχέδιο με τους θεσμούς από τον Σεπτέμβριο, άφησε στην άκρη τους επιστημονικούς φορείς της χώρας και δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους. Αντίθετα, μας παρουσίασε ένα προσχέδιο έτοιμο, χωρίς όμως καμία προοπτική και χωρίς να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ταμείων», τόνισε ο πρόεδρος του γεωτεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδας Σπυρίδων Μάμαλης, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση «έστω και την ύστατη ώρα, να αλλάξει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου και να αποδεχθεί τις θέσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κατσίκης, επεσήμανε ότι οι αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων θα έπρεπε να έχουν ένα βάθος χρόνου τριακονταετίας, την ώρα που οι προτάσεις που γίνονται από το υπουργείο είναι τριετίας!

«Δεν πρόκειται για ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο, που στην ουσία θα εξαφανίσει όλους τους Έλληνες επιστήμονες από τη χώρα μας και θα διαλύσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας», δήλωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Φιλένια Σιδέρη, επεσήμανε τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερα προβλήματα μακροχρόνια.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης από πλευράς των φορέων οι Κωνσταντίνος Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας), Βασίλειος Αλεξανδρής (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) και Γεώργιος Ρούσκας (Ένωση Συμβολαιογράφων Ελλάδας).

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων και κινητοποιήσεων του συνόλου σχεδόν των επιστημονικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, οι οποίες κλιμακώνονται αύριο Τετάρτη με συλλαλητήρια στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σημειώνεται τέλος, ότι τις θέσεις, οι οποίες έχουν σταλεί και εγγράφως στους θεσμούς, προσυπογράφουν οι εξής φορείς: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου - Δωδεκανήσου, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Φοροτεχνικών Ελλάδος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Send this to a friend