Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

trifonos
Τάσος Τρύφωνος για τις τελευταίες στιγμές της μητέρας του: «Της κρατούσα το χέρι, θεωρώ ότι άκουσε, ότι κατάλαβε ότι ήρθα»
screenshot 1

ΕΛΛΑΔΑ

«Η Αριστερά χωρίς φωνή»: Το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Αυγής – Οι αντιδράσεις

Μεγάλες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει τις τελευταίες ώρες η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να αναστείλει αιφνιδιαστικά την έκδοση του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας «Αυγή», καθώς βουλευτές του κόμματος, στελέχη, αλλά και προσωπικότητες της Αριστεράς, των Γραμμάτων και του Τύπου δεν κρύβουν την αντίθεσή τους στον «ξαφνικό θάνατο» του μέσου.

Mε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι στην ιστορική εφημερίδα στην κίνηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση» και προγραμματίζοντας νέα συνέλευση για το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μέχρι τότε και με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του αναγνωστικού κοινού, προχώρησαν αργά το βράδυ στην επιμέλεια ενός απεργιακού φύλλου, με κεντρικό τίτλο «Η Αριστερά χωρίς φωνή», καθώς είχαν αρχίσει να προετοιμάζουν την αυριανή έκδοση, όταν ανακοινώθηκε το λουκέτο. Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν είναι σαφές αν το απεργιακό φύλλο θα κυκλοφορήσει κανονικά, αν και το τελευταίο πρωτοσέλιδο κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου.

Το πρωτοσέλιδο ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ένας από τους τελευταίους διευθυντές της «Αυγής», ο Άγγελος Τσέκερης.

screenshot 1

Πολιτική απόφαση το ξαφνικό κλείσιμο της εφημερίδας, λένε οι εργαζόμενοι

«Ξαφνικό θάνατο» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι της «Αυγής» την απόφαση να κλείσει το ημερήσιο φύλλο της εφημερίδας –και μάλιστα άμεσα- ενώ ζητούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωσή τους λένε ότι «η μόνη άλλη περίοδος που δεν κυκλοφορούσε το φύλλο ήταν στη χούντα» και επισημαίνουν ότι η ενημέρωση των εργαζομένων έγινε από εκπρόσωπο της διοίκησης «χωρίς οικονομικό απολογισμό, παρουσίαση στοιχείων, σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας».

«Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της Αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμεσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα», γράφουν σε υψηλούς τόνους.

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές «αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης».

Ακόμη ζητούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Τέλος καλούν όλο τον κόσμο της Αριστεράς να στηρίξει «τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Ξαφνικός θάνατος

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμεσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024

Θύμιος Γεωργόπουλος, πρώην Οικονομικός Διευθυντής ΣΥΡΙΖΑ για άδεια ταμεία: «Τι μεσολάβησε και αναβαθμίστηκαν σε «θεωρία του χάους;»

Την ίδια ώρα, το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής» λειτουργεί ως θρυαλλίδα για τις εσωκομματικές εξελίξεις, με προβεβλημένα στελέχη να λαμβάνουν το ένα μετά το άλλο την σκυτάλη απαντώντας στις αιτιάσεις της ηγεσίας περί «μαύρων ταμείων», αλλά και αντικρούοντας τα επιχειρήματα αναφορικά με τη διαχείριση των πόρων του κόμματος επί εποχής Τσίπρα, με προεξάρχοντα τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του κόμματος, Θύμιο Γεωργόπουλο.

Ο τελευταίος θέτει σειρά ερωτημάτων προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις αιτιάσεις της Κουμουνδούρου περί άδειων ταμείων. Σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει ότι οι απολύσεις στα κομματικά ΜΜΕ «τελούν απλώς σε αναστολή, λόγω της μη δυνατότητας καταβολής των κατά νόμο αποζημιώσεων», υπενθυμίζοντας πως «την 1/11/2023 είχαν δοθεί αναλυτικά στοιχεία επί των δημοσιευμάτων (διαρροών) περί παραλαβής δήθεν «καμένης γης», οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από την νέα ηγεσία τότε του ΣΥΡΙΖΑ».

screenshot 2

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Την 1/11/2023 είχαν δοθεί αναλυτικά στοιχεία επί των δημοσιευμάτων (διαρροών) περί παραλαβής δήθεν «καμένης γης», οι οποίες ουδέποτε διαψεύστηκαν από την νέα ηγεσία τότε του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι μεσολάβησε και τα «άδεια ταμεία» αναβαθμίστηκαν (8 μήνες μετά) σε «θεωρία του χάους»;

Μήπως η κατάρρευση του αφηγήματος Κασσελάκη από το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μήπως η απομάκρυνση της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μήπως η κυοφορούμενη γέννα της δημιουργίας μεγάλου πόλου της κεντροαριστεράς που ξεπερνάει το Κασσελακικό «εγώ θα γίνω πρωθυπουργός» (2 τετραετίες);

Ο Σ.Κ. βρήκε τι φταίει:

Φταίει το Οικονομικό «χάος», τα Κομματικά όργανα, τα Ακοστολόγητα Προγράμματα και οι Παλιές καριέρες που εμποδίζουν να χτιστούν Νέες.

Και κάτι τελευταίο: πόσα επαγγελματικά στελέχη και με τι κόστος παρέλαβε ο Κασσελάκης και πόσα και με τι κόστος μισθοδοτεί σήμερα;

Άλλωστε πως θα απορροφηθούν οι αντιδράσεις και ποιος θα φορτωθεί τον «μουτζούρη» που κλείνει η ΑΥΓΗ και την επόμενη Δευτέρα 1/7 οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν;

Όσο για τις απολύσεις -που έχει εξαγγείλει-τελούν απλώς σε αναστολή, λόγω της μη δυνατότητας καταβολής των κατά νόμο αποζημιώσεων.

Η δολοφονία χαρακτήρων είναι μια βολική λύση (για την μετάθεση κάθε ευθύνης) ή όπως έλεγε και ο Σκαραβαίος στους «Δέκα μικρούς Μήτσους»:

“Διορθώνομαι”.

Πρώτο trend στο Twitter η Αυγή

Το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» προκάλεσε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετά στελέχη του κόμματος να αφήνουν αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η πλέον έντονη αντίδραση ήρθε από τον πρώην γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Πουλάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξομοίωσε την απόφαση Κασσελάκη με την απόφαση της Χούντας των Συνταγματαρχών το 1967!

«Την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς «Η Αυγή» την έκλεισε η Χούντα το 1967 και ο Κασσελάκης το 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανάρτησή του

whatsapp image 2024 06 25 at 19 49 05

Ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος για το κλείσιμο της Αυγής αλλά και στα αδιάφορα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει η γνωστή συγγραφέας Μάρω Δούκα.

«Κινδυνεύει το Κόκκινο, κινδυνεύει και η ημερήσια Αυγή… Ας είναι καλά οι αρχηγοί, οι υπεύθυνοι ας είμαστε καλά και εμείς οι αδιάφοροι» έγραψε στην ανάρτησή της.

Δείτε την ανάρτησή της

whatsapp image 2024 06 25 at 19 49 11

Με την ανάρτηση του πρωτοσέλιδου της Αυγής για την αιματοβαμένη Πρωτομαγιά του 1953 αντέδρασε η βουλευτής του κόμματος Έλενα Ακρίτα. «Κλείνει το καθημερινό φύλλο της Αυγής, από σήμερα η ενημέρωση πέφτει ακόμα πιο χαμηλά. Μέχρι να πιάσει πάτο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανάρτησή της

 

whatsapp image 2024 06 25 at 19 49 20

Ροή Ειδήσεων

anastasopoulou110

18/06/2025 | 23:45

Μαρία Αναστασοπούλου: «Είναι μεγάλο φορτίο όλο αυτό για μια δημοσιογράφο που είναι στα 38 της χρόνια»

18/06/2025 | 23:30

Στα 8,6 δισ. ευρώ η συνολική συνεισφορά του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην ελληνική οικονομία

18/06/2025 | 23:20

Καιρός: Έντονη η αστάθεια Παρασκευή και Σάββατο
6587765

18/06/2025 | 23:16

Κ. Μητσοτάκης στο ΕΒΕΑ: Να τολμήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης, που θα μας φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη

18/06/2025 | 23:15

O Νετανιάχου «ευχαρίστησε τον φίλο του Ισραήλ» Ντόναλντ Τραμπ για την «υποστήριξη» στον πόλεμο με το Ιράν

18/06/2025 | 23:15

Γ. Καραμέρος: Επικίνδυνες οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για είσοδο της χώρας στην αποκαλούμενη «πυρηνική συμμαχία»
ap23265317759284 scaled 1

18/06/2025 | 23:14

Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Sejjil που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ

18/06/2025 | 23:13

Ιράν: Ο Γερμανός πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ λόγω των δηλώσεων του καγκελάριου Μερτς υπέρ του Ισραήλ

18/06/2025 | 23:00

Στα 3,9 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Απρίλιο με «πρωταθλητές τα νοσοκομεία» – Τι είπε ο Κ. Πιερρακάκης
the sun and its corona viewed by proba 2 proba 3 and soho 1

18/06/2025 | 22:30

Δύο ευρωπαϊκοί δορυφόροι δημιούργησαν τεχνητές ηλιακές εκλείψεις

18/06/2025 | 22:20

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντάει στο Ισραήλ: «Αβάσιμες συκοφαντίες και κατάπτυστα ψέματα κατά της χώρας και του προέδρου μας»

18/06/2025 | 22:10

Στα «ύψη» πετρέλαιο και ασφάλιστρα – «Φωτιά» και στους ναύλους βάζει ο πόλεμος Ιράν – Ισραήλ
ap25164029178672 1 1

18/06/2025 | 22:06

Μέση Ανατολή: Νέες εκατέρωθεν επιθέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – «Γρίφος» η εμπλοκή των ΗΠΑ

18/06/2025 | 22:00

Οι Kneecap στο δικαστήριο: Τρομοκρατικό αδίκημα ή υπεράσπιση των αμάχων;

18/06/2025 | 21:50

Νεκρός βρέθηκε 20χρονος Τούρκος στους καταρράκτες της Σάμου
oikopeda katharismos s 1 jpg
Πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα
ellhnes israhl
Στην Ελλάδα επέστρεψαν τα ξημερώματα οι πρώτοι Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Τελ Αβίβ
mwro mpalkoni
Θεσσαλονίκη: Το βρέφος που παράτησαν οι γονείς στο μπαλκόνι εντοπίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία στο «100»
astynomia 1
ΕΛΑΣ: Πειθαρχική έρευνα μετά την καταγγελία οδηγού για αστυνομική βία κατά τη σύλληψή του σε αλκοτέστ
nosokomeio serron
Έκρηξη στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Σερρών – Πληροφορίες για δύο εγκαυματίες
apati phishing
Προειδοποίηση από τον ΕΟΠΥΥ για απόπειρα εξαπάτησης ασθενών μέσω email (Phishing) – Τρόποι προστασίας