Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σάσα Σταμάτη: Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΗ – Συνεχίζεται ο σάλος για τη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου

ΕΛΛΑΔΑ

IGI Poseidon και INGL υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

H IGI Poseidon, (Υποθαλάσσια Διασύνδεση Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας – Poseidon SA) και η Israel Natural Gas Lines Company (INGL) υπέγραψαν χθες Προσθήκη στο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) του 2019, που προωθεί τη συντονισμένη ανάπτυξη του  Έργου Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed στο Ισραήλ.

Στόχος της συμφωνίας είναι η σύνδεση του Έργου στο Σύστημα Μεταφοράς του Ισραήλ και η διευκόλυνση της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ιταλία και την Ευρώπη εν γένει, μέσω της Κύπρου. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν για την προώθηση, τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν στο Ισραήλ στο πλαίσιο του Έργου.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου 2019, η IGI και η INGL υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο αποτύπωσε την πρόθεση των δύο πλευρών να συνεργαστούν στην από κοινού ανάπτυξη του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, με στόχο τη μεταφορά των πόρων φυσικού αερίου της Λεβαντίνης στην Ευρώπη, δημιουργώντας κοινή ομάδα εργασίας και διευθύνουσα επιτροπή, που θα εξετάζει διάφορες πτυχές του έργου.

Το σημαντικό αυτό βήμα που σηματοδοτεί η υπογραφή αυτής της Προσθήκης, αποτελεί απόδειξη ότι η υλοποίηση του έργου EastMed πλέον εισέρχεται σε φάση ωρίμανσης, ενώ το πλάνο ανάπτυξης αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αγωγός EastMed θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και θα δημιουργήσει υποδομές που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της επανεκκίνησης στη μετά Covid-19 εποχή. Οι υποδομές αυτές θα αποτελέσουν ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ των υφιστάμενων και μελλοντικών ενεργειακών πηγών της περιοχής και όλων των ενδιαφερόμενων αγορών, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή των τεχνολογιών υδρογόνου. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Με τη συγκεκριμένη συμφωνία ερχόμαστε πιο κοντά στην υλοποίηση του EastMed, ο οποίος αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο αγωγός θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού και θα θωρακίσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και όλης της Ευρώπης. Παράλληλα, ενισχύει την ειρήνη και τη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας η οποία μετατρέπεται σε κόμβο φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ κ. Pierre Vergerio, σημείωσε σχετικά: «Η γόνιμη συνεργασία μεταξύ IGI και INGL θα διασφαλίσει στις υπάρχουσες και μελλοντικές ενεργειακές πηγές σταθερή πρόσβαση στη μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά, την ευρωπαϊκή, μέσω ενός καθορισμένου και ώριμου έργου όπως ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed. Οι συμβαλλόμενοι του Έργου πραγματοποιούν σημαντικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης με συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των ενεργειακών πηγών.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων & Πρόεδρος της ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφάρας, επεσήμανε:  «Η υλοποίηση του αγωγού EastMed αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα καθώς ενέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για σειρά παραγωγικών τομέων, τόσο στην Ελλάδα όσο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το Έργο αυτό έχει στρατηγικό ρόλο για την αναβάθμιση της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κρήτη και περιοχές της Κύπρου που, προς το παρόν, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Επιπροσθέτως, μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του Έργου, η Ανατολική Μεσόγειος θα αναδειχθεί σε καίρια όδευση προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη.»

Ροή Ειδήσεων

05/12/2021 | 09:32

Γυναίκα έπεσε στον Κηφισό – Ανασύρθηκε από την Πυροσβεστική

05/12/2021 | 09:22

Χρηστίδης: Να δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

05/12/2021 | 09:15

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου και το δώρο Χριστουγέννων

05/12/2021 | 09:13

«Εξπρές Σκοπελίτης» – Βίντεο-ντοκουμέντο: Τρόμος στην προσπάθεια να δέσει στη Σχοινούσα με 9 μποφόρ

05/12/2021 | 09:07

Γαλλία: Ένας υπερτυχερός κέρδισε ποσό ρεκόρ 30 εκατ. ευρώ στο ΛΟΤΤΟ

05/12/2021 | 08:58

Λοβέρδος: Ψήφισε στη Μεταμόρφωση-«Να ξεπεράσουμε τη συμμετοχή των 212.000 πολιτών του 2017»

05/12/2021 | 08:56

Light για Αντετοκούνμπο και ρατσισμό: «Έγινε πρότυπο όταν πήγε στο NBA, πριν ήταν απλά ένας… αράπης» (vid)

05/12/2021 | 08:50

Μετάλλαξη Όμικρον: Το καλό και το κακό σενάριο-«Δείχνει να είναι πολύ μεταδοτική»

05/12/2021 | 08:43

Η Τάμτα για το ενδεχόμενο γάμου με τον Πάρη Κασιδόκωστα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

05/12/2021 | 08:39

Φάρμα: Ο πρώτος αρχηγός και η… στρατιωτική είσοδος Ψωμιάδη – Στο νοσοκομείο η Σάσα Μπάστα

05/12/2021 | 08:27

J2US: Oργισμένος ο Σταμάτης Φασουλής με την Άννα Μαρία Ψυχαράκη – «Μην απαντάς, εγώ μιλάω» (vid)

05/12/2021 | 08:23

Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Η τρίτη δόση φέρνει αλλαγές – Πόσο θα διαρκούν, τι ισχύει σήμερα

05/12/2021 | 07:58

Ζώδια: Αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

05/12/2021 | 07:49

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα 5 Δεκεμβρίου

05/12/2021 | 07:43

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανοιξαν οι κάλπες – Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου – Τα δικαιολογητικά – Αναλυτικός οδηγός – Ψήφισαν Λοβέρδος, Χρηστίδης
Σάσα Σταμάτη: Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΗ – Συνεχίζεται ο σάλος για τη διακοπή της παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου
Η 43χρονη Διονυσία Καραγεωργίου βρέθηκε μετά από 5 μήνες- Ήταν ταλαιπωρημένη και κοιμόταν στο μετρό
Αργίες 2022: Aυτά είναι τα πρώτα τριήμερα τη νεά χρονιά – Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα και πότε Πάσχα
Αποκαλυπτικός ο γυναικολόγος της Κουτμερίδου: Ούτε 2 στις 10 έγκυες πελάτισσές μου δεν εμβολιάζονται στις Σέρρες
Κορονοϊός-Νίκος Καπραβέλος: «Βλέπω μαύρα Χριστούγεννα – Πρέπει να γίνει lockdown των ανεμβολίαστων»
Πνευμονολόγος Κώστας Χρήστου: «Έμεινα ένα μήνα σε ΜΕΘ, χρειάστηκα 2,5 μήνες για αποκατάσταση» (vid)