• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 03:52

Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

Υπό... ασφυκτικό αγροτικό κλοιό η Θεσσαλονίκη-Επεισόδια και χημικά στην έκθεση AGROTICA!

Η οργή των αγροτών, που έχουν «πλημμυρίσει» από το πρωί τη συμπρωτεύουσα είναι μεγάλη, σε σημείο μάλιστα, που εμπόδισαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να πάει στην αγροτική έκθεση AGROTICA.

[adsense]

Έτσι, λοιπόν δεν θα πραγματοποιηθούν, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης από τον κ. Αποστόλου. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της HELEXPO, Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

agrotes_2801

Οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μπροστά στην Έκθεση, στη Θεσσαλονίκη, για να εμποδίσουν τον κ. Αποστόλου να φτάσει στο χώρο. Απόρροια, μάλιστα, αυτού ήταν έξω από το συνεδριακό κέντρο στο Βελλίδειο να σημειωθούν επεισόδια ανάμεσα σε αγρότες και ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να μην επιτρέψουν στους αγρότες να μπουν μέσα στο χώρο.


Υπολογίζεται πως περίπου 15.000 αγρότες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό. Οι δρόμοι έξω από το χώρο της Helexpo είχαν κλείσει από τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ έξω από την έκθεση οι αγρότες είχαν παρατάξει και τρακτέρ. Στην πλατεία είχε τοποθετηθεί μια εξέδρα, όπου εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το σημερινό συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

agrotes4_2801

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αποστόλου αποτελεί «persona non grata» για τους αγρότες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή, όπου έμεινε «όμηρος» των αγροτών στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για περίπου 12 ώρες.

agrotes3_2801

agrotes2_2801

Τι γίνεται με τα μπλόκα

Το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισε να μην πάει συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

[adsense]

Από το μπλόκο της Νίκαιας έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου την εμφάνισή τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Σήμερα, ακόμη, θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 9 το βράδυ. Από το Σάββατο θα αυξηθούν οι ώρες αποκλεισμού και μάλιστα χωρίς διακοπή, ενώ από την Κυριακή υπάρχει σκέψη να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και ενδεχομένως της Ροδόπης, προκειμένου να επιτευχθεί, σε 24ωρη βάση, η διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.

Ο Αποστόλου μιλά για «προβοκατόρικες δυνάμεις της ακροδεξιάς», που υποκινούν τη σύγκρουση αγροτών-κυβέρνησης

Μετά από όλα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου εξέδωσε μια ανακοίνωση, που κάθε άλλο παρά κατευνάζει τους αγρότες, αφήνει αιχμές για υποκίνηση των επεισοδίων από δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς».

[adsense]

Η ανακοίνωση του Βαγγέλη Αποστόλου:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφθηκε σήμερα τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει την 26η Διεθνή Έκθεση AGROTICA.

Μετά τη ματαίωση της τελετής εγκαινίων που αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΘ λόγω επεισοδίων, ο Υπουργός έκανε από τη Θεσσαλονίκη την εξής δήλωση:

Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.

Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.

Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.

Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.

Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.

Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για  αναπτυξιακή πορεία.

Έχουμε  πόρους -μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης… Έχουμε πολιτικό σχέδιο… κυρίως όμως  έχουμε τους ανθρώπους  που θέλουμε  να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.

[adsense]

Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε  τη χώρα στο δύσκολο  αλλά  ελπιδοφόρο δρόμο  που  μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε  να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας   μεγαλύτερη  είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει  πρωτεύουσα θέση.

Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί».

Send this to a friend