Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Masterchef: Αποχωρεί η «μορφή» του διαγωνισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Παναγιωτόπουλος για τον κοροναϊό: «Είναι πλάνη ότι από τον Σεπτέμβριο πάμε στα κανονικά»

O Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στην πανδημία του κοροναϊού, αλλά και στο τι θα περιμένουμε την επόμενη ημέρα μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Δείτε επίσης

Ζουγανέλης: «Ο Τραμπ μού έφερε τρεις γυναίκες για να με πείσει να μείνω στις ΗΠΑ»- Η άγνωστη ιστορία από τη συνάντησή τους (vid)
Πέτσας: Όσοι μιλούν για άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη, θα έχουν και τότε την ίδια φοβία

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η Επιτροπή αποφάσισε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις τήρησης κανόνων ατομικής υγιεινής και του κανόνα της απόστασης είναι δυνατόν να ανοίξουν τα σχολεία. «Κάθε βήμα θα εκτιμάται και θα αποφασίζεται κάθε καινούργιο. Το τέλος του δρόμου δεν είναι δεδομένο, εκεί πορευόμαστε, αλλά θα είναι υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και από τη δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων ασφαλείας».

Για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς δεν έχει γίνει ειδική συζήτηση και το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις. Οι κανόνες αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, ανέφερε ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού. «Οταν ένας καθηγητής έχει κάποια συμπτώματα θα συμβαίνει ότι με τον γενικό πληθυσμό και θα χρειαστεί έλεγχος, για το αν θα κλείσει το σχολείο θα επανεξετάζεται κατά περίπτωση όπως θα συμβαίνει και σε ένα κατάστημα με πιο μετρημένη πλέον διακοπή λειτουργίας αφού ιχνηλατούνται οι επαφές. Αλλά το έργο του κλεισίματος θα γίνεται διαφορετικά».

Κάνοντας λόγο για τις Εκκλησίες, ο καθηγητής σημείωσε ότι η επιτροπή κατέληξε σε ένα κείμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά η επιτροπή δεν έχει γνωματεύσει ούτε μπορεί να αποφασίσει για το άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς αυτή είναι μια πολιτική απόφαση. «Μπορεί κανείς να φανταστεί πολλά σενάρια της άρσης των μέτρων, η επιτροπή έχει πει τη γνώμη της αλλά ποια είναι η διαδοχή των μέτρων δεν μπορούν να γνωρίζουν οι επιστήμονες. Είμαστε στη φάση που μπορούμε με ασφάλεια να αίρουμε μέτρα. Ποιος χώρος θα ανοίξει πρώτος ή δεύτερος θα γίνει με συνεκτίμηση των παραγόντων που είναι και οικονομικοί και κοινωνικοί».

«Το πιο ανησυχητικό που έχω δει είναι από τον Σεπτέμβριο πάμε στα κανονικά. Είναι πλάνη, δεν είναι σωστό, δεν είναι ακριβές και δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο. Τα μέτρα που εφαρμόσαμε δεν είναι βιώσιμα για πολύ καιρό. Τώρα μπαίνουμε σε φάση να δούμε την εφαρμογή τους», κατέληξε ο καθηγητής του ΕΣΔΥ.

Τέλος τα εμβόλια AstraZeneca στην Ε.Ε. – Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού και τις δεύτερες δόσεις
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χουλιάρας – Έδινε «μάχη» με τον καρκίνο
Κόρινθος: Κατάθεση – σοκ από την 17χρονη για τον πατέρα της – «Με βίαζε και με χτυπούσε»
Μένιος Φουρθιώτης: Ζήτησε γάλα αμυγδάλου, ακτινίδια, βρώμη και ειδικό μέλι του βουνού
Τραγωδία στη Γαύδο: Μήνυμα στη μητέρα της Κορίνας έστειλε ο 40χρονος – Τι έγραψε και ποια ήταν η αντίδρασή της
Βόλος: Δάσκαλος ο οδηγός που παρέσυρε, σκότωσε και εγκατέλειψε τον 50χρονο ποδηλάτη (ΕΙΚΟΝΕΣ)