Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

Κι όμως η καθαρίστρια δεν είναι η μόνη! Διασώστης του ΕΚΑΒ καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση γιατί άλλαξε έναν μέσο όρο σε απολυτήριο

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση με την καθαρίστρια που φυλακίστηκε επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο δημοτικού.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση με την καθαρίστρια που φυλακίστηκε επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο δημοτικού.

Σήμερα έρχεται στο φως μια ακόμη παρόμοια υπόθεση που η δικαιοσύνη επέδειξε σκληρότητα. Διασώστης που κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του έσωσε δεκάδες ανθρώπους, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση επειδή είχε αλλάξει τον μέσο όρο του απολυτηρίου.

Ο πρώην πλέον διασώστης του ΕΚΑΒ  περιέγραψε πως κατέληξε στη φυλακή σα να ήταν ο χειρότερος εγκληματίας.

Διαβάστε όσα είπε ο διασώστης στο newsit:

«Η ιστορία ξεκίνησε το 1989. Έχω απολυθεί από το στρατό, έχω βγάλει τη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με αυτό το χαρτί μαθαίνω ότι το ΕΚΑΒ δημιούργησε την πρώτη σχολή Πρώτων Βοηθειών. Πάω εκεί βγάζω τη σχολή με πολύ καλή βαθμολογία, με 18, και στις επόμενες προσλήψεις καταθέτω τα χαρτιά μου, με το κανονικό μου πτυχίο. Εκεί λοιπόν, ενώ στην αρχή είμαι στους επιτυχόντες, μετά ενημερώνομαι ότι με έχουν κόψει. Στην ερώτηση μου, γιατί με έχουν κόψει από το γραφείο προσωπικού, μου λέει εκεί ο προϊστάμενος, ότι το πτυχίο θα έπρεπε να είναι ισότιμο με του Λυκείου. “Μα” λέω, “μ’ αυτό το πτυχίο, έβγαλα τη σχολή κρίθηκα ικανός και με καλή βαθμολογία, στην αρχή, ήμουνα στους επιτυχόντες πως γίνεται να μην κάνει για την πρόσληψη”; “Όχι”, λέει, “θέλεις και του λυκείου”.

«Εμένα η βλακεία μου τότε, ήταν ότι δεν πήγα σε ένα δικηγόρο να κάνω ένσταση γιατί το πτυχίο μου έκανε. Ήμουν, νέος έλεγα εντάξει σιγά το Δημόσιο τώρα, δουλειές υπήρχαν και δεν ασχολήθηκα, αλλά έψαχνα πάντα να βρω κάτι σε αυτή τη δουλειά. Ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν υπήρχαν, δούλευα σαν οδηγός. Το 1997, μαθαίνω πάλι από κάποιον φίλο μου, ότι το ΕΚΑΒ κάνει προσλήψεις. Έχοντας μείνει με την εντύπωση ότι το πτυχίο μου δεν κάνει και σε μια κουβέντα με τον κουμπάρο μου, μου λέει έλα πάρε το δικό μου. Κι αλλάζουμε, το ονοματεπώνυμο και δίνω το πτυχίο. Και μαζί με το πτυχίο, των Πρώτων Βοηθειών, και το δικό μου της κατηγορίας που είχα μπαίνω στο ΕΚΑΒ. Από τότε που μπήκα στο ΕΚΑΒ, δούλεψα  πέντε χρόνια στα ασθενοφόρα, δύο χρόνια στις καρδιολογικές μονάδες του ΕΚΑΒ».

«Όταν πήγα σε δικηγόρο λοιπόν, γιατί το 2014, έγινε η επαλήθευση των πτυχίων κι ανακάλυψαν ότι το πτυχίο είναι πλαστό, του λέω όλη την ιστορία και του πάω το πτυχίο μου, το κανονικό και μου λέει: “μα το πτυχίο σου πέρναγε στο διαγωνισμό”. Του λέω: “πως πέρναγε; αφού μου είπαν ότι δεν πέρναγε”. “Δεν είδες”, μου λέει, “την προκήρυξη;” Συμπέρασμα δηλαδή ήταν, ότι  είτε με το πλαστό, είτε με το κανονικό πέρναγα. Οπότε, λέμε εντάξει, είναι αυτή η πλαστογραφία που έκανα, η παράνομη πράξη, θα κατηγορηθώ γι αυτήν. Αντιθέτως κατηγορήθηκα σαν καταχραστής, δημοσίου χρήματος, εξαιρετικά  μεγάλης αξίας, και με το νόμο 1608 του 50 περί καταχραστών του δημοσίου και για απάτη κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος, γιατί κάθε μήνα με πλήρωνε η υπηρεσία. Το ποσό που μαζεύτηκε ήταν 370 χιλιάδες ευρώ, μαζί με την εφορία και τις κρατήσεις, ποσό εξαιρετικά μεγάλο. Αυτά είναι δεδουλευμένα, τα έχω δουλέψει μέχρι το τελευταίο ευρώ. Αυτά τα λεφτά, τα έχω δουλέψει με αίμα, έχω 2 ατυχήματα, ένα με τη μηχανή κι ένα με το ασθενοφόρο, που ανατράπηκε μια φορά το 2001, που μου βγήκε από στοπ και κοντέψαμε να σκοτωθούμε. Με σπασμένο χέρι έβγαλα τους άλλους τρεις από την καμπίνα. Με τη μηχανή έχω ξεγεννήσει στο δρόμο στην Ομόνοια. Με το ελικόπτερο έχουμε πάει σε έρευνα και διάσωση, με τραυματίες από καράβι. Έχω κινδυνέψει. Δεν είναι απλά δεδουλευμένα, είναι δεδουλευμένα με αίμα! Δεν έχω κλέψει από το Δημόσιο, ούτε έχω κλέψει ποτέ και από κανέναν άνθρωπο».

Τι ανέφερε για τη φυλάκισή του

"Είναι αυτό που είπα στην κόρη μου, την πρώτη μέρα που μπήκα φυλακή και της είπα: “κορίτσι μου, μη βλέπεις την εξέλιξη, ο πατέρας σου είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, δεν έχει κάνει κακό σε κανέναν, μόνο καλό έχει κάνει, έκανε μια βλακεία, όταν ήταν νέος την οποία την πληρώνει". Φυλακή μπήκα, 23 Απριλίου, μπήκα στο μεταγωγών για μια βδομάδα κι από κει στη Χαλκίδα, για ενάμιση μήνα. Ευτυχώς, στη Χαλκίδα, επειδή ξέρουν τις περιπτώσεις, με έβλεπαν όλοι με οίκτο εκεί πέρα, ο διευθυντής ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, μου έδωσε μια δουλειά, κι έβγαζα ένα μεροκάματο από κει».

«Ερχόταν η γυναίκα μου με το παιδί μου κάθε Σάββατο και τους έβλεπα, για 20 λεπτά. Καταδικάστηκα σε 13 χρόνια, απλά έκανα αίτηση αναστολής της ποινής και προσέφυγα στον Άρειο Πάγο. Βγήκα στις 6 Ιουνίου, ανέλπιστα δεν περίμενα ότι θα βγω. Βγήκα στις 6 Ιουνίου και περιμένω τώρα την απόφαση του Αρείου Πάγου, που θα βγει τον Γενάρη

Send this to a friend