
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών, αφού από τα 44 δισ. ευρώ που επενδύονται στην Ευρώπη ετησίως, δυστυχώς, η χώρα μας απορροφά λιγότερο από 100 εκατομμύρια.
Εάν από τη συνολική δαπάνη σε έρευνα και ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, το 1,5% επενδυόταν στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στις κλινικές μελέτες, που οδηγεί σε 1 δισ. ευρώ αύξηση του ΑΕΠ, 180 εκατ. ευρώ έσοδα από φόρους και 23.000 νέες θέσεις εργασίας, όπνς αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών.
Ο ΣΦΕΕ τονίζει, για ακόμη μία φορά, τον σπουδαίο ρόλο της κλινικής έρευνας στην προάσπιση και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, σημειώνοντας ότι οι κλινικές μελέτες προσφέρουν στους ασθενείς πρόσβαση σε δυνητικά πρωτοποριακές θεραπείες ή θεραπείες που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ιατρικής γνώσης, στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και, τελικά, στη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης.
«Κάθε θεραπεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας έχει προέλθει μέσα από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα νέες, καινοτόμες θεραπείες, καθώς και νέες πληροφορίες για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη βαθύτερη κατανόηση μιας νόσου. Το φετινό μήνυμα διεθνώς είναι να κάνουμε τις κλινικές μελέτες πιο προσβάσιμες στους ασθενείς και να τιμήσουμε τους εμπλεκομένους με την κλινική έρευνα ανά τον κόσμο», επισημαίνει ο ΣΦΕΕ.
Όπως προσθέτει, η Ευρώπη έχει πλούσια επιστημονική παράδοση και αξιόλογο ερευνητικό προσωπικό, στοιχεία που της χαρίζουν τη φήμη ως κινητήρια δύναμη της φαρμακευτικής καινοτομίας. Στο παρελθόν, πολλές πρωτοποριακές θεραπείες για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις μολυσματικές ασθένειες και τις νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων, ερευνήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη.
«Ωστόσο, η δυναμική αυτή τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να υποχωρεί. Μόλις πριν από 25 χρόνια, κάθε δεύτερη νέα θεραπεία προερχόταν από την Ευρώπη. Σήμερα, αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σε λιγότερο από μία στις πέντε θεραπείες, που σημαίνει λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε θεραπείες αιχμής για τους Ευρωπαίους ασθενείς γενικά, και τους Έλληνες ειδικότερα. Ο ΣΦΕΕ, σε συνεργασία με την EFPIA και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, προσπαθεί να αναστρέψει αυτήν την τάση», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.
«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ταχύτερες, πιο έξυπνες και πιο ασθενοκεντρικές μελέτες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αυξήσουμε τον αριθμό των Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα», είναι το μήνυμα του ΣΦΕΕ προς την ελληνική πολιτεία.
Ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι η ελληνική πολιτεία, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της Ομάδας Εργασίας για την Ανάπτυξη της Βιοιατρικής Έρευνας στη χώρα μας και ο νόμος για το «επενδυτικό clawback», που λειτουργεί πλέον κάτω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). «Ωστόσο, αυτό που μέχρι στιγμής προκύπτει είναι ότι το «επενδυτικό clawback» στο πλαίσιο του RRF είναι πολύ ελκυστικό και αποτελεσματικό για τις παραγωγικές δαπάνες, αλλά όχι τόσο για τις κλινικές μελέτες. Ο στόχος μας τώρα πρέπει να είναι πώς η χώρα μας θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις σε κλινικές μελέτες», καταλήγει.
<>
Ροή Ειδήσεων

13/06/2025 | 20:20
ΑΣΕΠ: Νέα προκήρυξη για 450 μόνιμες θέσεις κατηγορίας ΔΕ σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
13/06/2025 | 19:40
ΕΕ: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2027 για το καθεστώς προσωρινής προστασίας σε πάνω από 4 εκατ. Ουκρανούς
13/06/2025 | 19:30
Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ο Γιώργος Κιμούλης είναι από τους πιο σπουδαίους θεατράνθρωπους που έχουμε με απύθμενες γνώσεις»

13/06/2025 | 19:30
Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου ξεκινά η υποβολή των προτάσεων για τα Βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο digitalawards.gov.gr
13/06/2025 | 19:26
Καίριο πλήγμα για την Τεχεράνη η εξόντωση του Αρχηγού των φρουρών της επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί – Νέος αρχηγός ο Μοχάμεντ Πακπούρ
13/06/2025 | 19:26
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

13/06/2025 | 19:25
Το χρονικό της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν – «Θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως», απειλεί ο νέος αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης – Νέες εκρήξεις στην Τεχεράνη
13/06/2025 | 19:24
Δίκη για Μάτι: Συνελήφθη ο καταδικασμένος πρώην επικεφαλής του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Φωστιέρης
13/06/2025 | 19:20
Ισραήλ: Οι περισσότεροι διοικητές της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν

12/06/2025 | 18:33
Ο επιβάτης της θέσης 11Α – Αυτός είναι ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας στην Ινδία
12/06/2025 | 16:49
Δράμα: Το γρύλισμα και τα ουρλιαχτά που καταγράφηκαν στο βίντεο θανάτου του 61χρονου μετά την επίθεση της αρκούδας

12/06/2025 | 17:04
Μπιλ Κλίντον: Αγνώριστος στα 78 του – Περπατά με δυσκολία και θυμίζει Τζο Μπάιντεν
12/06/2025 | 20:28
Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα – Πως διεξάγονται τα δρομολόγια
12/06/2025 | 15:41
Το Μονακό μπήκε στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για ξέπλυμα χρήματος πλάι σε χώρες όπως η Συρία και η Μιανμάρ
12/06/2025 | 17:23
Μιχάλης Γιαννάκος για τα παιδιά που ανασύρθηκαν από τον Άραχθο: «Ελπίζουμε σε ένα 2ο θαύμα»
12/06/2025 | 15:58
Έξαλλος ο Ανδρέας Μικρούτσικος στο Buongiorno, αρπάχτηκε με την Ζουμπούρογλου: «Μη μου κάνεις μάθημα, πρόσεχε»
12/06/2025 | 20:02