Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ξεσπά μέσα από τις φυλακές η Έλενα Πολυχρονοπούλου: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»

ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Βουτιά στα ενοίκια έως και 20% την επομένη του τέλους της πανδημίας – Ο χάρτης των μισθωμάτων

Λαμβάνοντας υπόψη το καλό σενάριο, που θέλει την κτηματαγορά να τίθεται σε κανονική λειτουργία τον Ιούνιο, τα μισθώματα σε Κυψέλη, Γουδή, Γκύζη, Παγκράτι, Εξάρχεια και λοιπές κεντρικές συνοικίες θα δουν -από την επομένη κιόλας- «ψαλίδι» έως και 20%.

«Προ υγειονομικής κρίσης τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές της χώρας ήταν υπερτιμημένα, ως απόρροια έως έναν βαθμό και του ρεύματος της Airbnb.

Έδινες 700 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ., για παράδειγμα, στο Παγκράτι. Πλέον δεν θα υπάρχουν τέτοια ποσά», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, για να προσθέσει: «Οσον αφορά στα “προπύργια” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήτοι Πλάκα, Ακρόπολη, Κουκάκι, αυτά θα επηρεαστούν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη συμπιεστεί, καταγράφοντας το α’ τρίμηνο του 2020 μείωση πέριξ του 5%, με τις ενεργές αγγελίες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού να ξεπερνούν τις 10.000.

«Οι ιδιοκτήτες του κέντρου, που μισθώνουν μέσω Airbnb, θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από την πανδημία. Κι αυτό γιατί η Αθήνα είναι κατεξοχήν προορισμός για ξένους τουρίστες. Δεδομένου, λοιπόν, ότι από τούδε και εις το εξής η πελατεία μας θα βασίζεται στους Ελληνες, είναι μάλλον απίθανο αυτοί να επιλέξουν την πρωτεύουσα για διακοπές. Εκτός εάν πρόκειται για προορισμό μετάβασης», εξηγεί, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), κ. Θεοδώρα Δήμα, και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εάν επιλέξουν να επιστρέψουν στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υποχρεωθούν να ρίξουν τις τιμές».

Προκειμένου, πάντως, να ενθαρρυνθεί μία τέτοια μετάβαση η κ. Δήμα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις από πλευράς του κράτους. «Η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει… καεί από τους συμβατικούς ενοικιαστές. Για όσους, λοιπόν, είναι συστηματικά κακοπληρωτές θα έπρεπε οι διαδικασίες εξώσεως να είναι πιο γρήγορες, αλλά και λιγότερο δαπανηρές. Σήμερα απαιτείται τουλάχιστον ένα τρίμηνο και περί τα 1.000 ευρώ, προκειμένου να βγάλεις κάποιον από το σπίτι σου. Θα ήταν, ίσως, σημαντικό το κράτος να αναλαμβάνει ένα μέρος των εξόδων ή να υιοθετηθεί μία φόρμουλα, έτσι ώστε τυχόν “φέσια” από κοινόχρηστα και λοιπούς λογαριασμούς να επιβαρύνουν τον ενοικιαστή, όπως ισχύει με τη ΔΕΗ», καταλήγει.

Διαστάσεις… πανδημίας τείνει να λάβει το κίνημα «Δεν πληρώνω ενοίκιο», με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους, που πλήττονται σφόδρα από τον κοροναϊό, να κηρύττουν άτυπη στάση πληρωμών.

Οπως εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την έκπτωση του 40% στα μισθώματα, καλύπτοντας ακόμη και εκείνους που υφίστανται κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων τους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, τα μηνύματα είναι μάλλον απογοητευτικά, αφού η πλειονότητα αδυνατεί να καταβάλει το υπόλοιπο 60%. «Είναι αδύνατον για έναν εργαζόμενο, ο οποίος χάνει ολοσχερώς τον μισθό του και λαμβάνει επίδομα 800 ευρώ για 45 ημέρες, να συντηρήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και το 60% του μισθώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), κ. Αγγελος Σκιαδάς, και προσθέτει: «Υπάρχουν, δε, πολλές περιπτώσεις, που το μισθωτήριο δεν είναι στο όνομα του εργαζομένου, αλλά στο όνομα άλλου μέλους της οικογένειας (συνήθως συζύγου), που τις περισσότερες φορές είναι και άνεργο. Παρ’ όλα αυτά, ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα μείωσης του μισθώματος, αφού αυτό αναγνωρίζεται μόνον εάν συμπίπτουν το όνομα και το ΑΦΜ του εργαζομένου με το όνομα και το ΑΦΜ του μισθωτή. Θα πρέπει να αρθεί άμεσα η μεγάλη αυτή αδικία».

Σε μία προσπάθεια, δε, να αποφευχθεί ένα… κύμα εξώσεων για μη καταβολή μισθωμάτων, ο ΠΑΣΥΠΕ έχει προτείνει στην κυβέρνηση την αναστολή για δύο μήνες των επίμαχων υποχρεώσεων, υπενθυμίζοντας πως ήδη εκκρεμεί μεγάλος αριθμός εξωστικών αποφάσεων, που αφορούν σε αποβολή μισθωτών, τόσο στη μίσθωση κατοικίας όσο και επαγγελματικής στέγης, λόγω λήξεως του συμβατικού χρόνου. «Είναι γεγονός ότι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της γενικότερης αβέβαιης κατάστασης είναι αδύνατον σε οποιονδήποτε μισθωτή να αναζητήσει και να ανεύρει νέα επαγγελματική στέγη ή κατοικία, προκειμένου να μετακομίσει. Ετσι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να έχουμε μία έκρηξη εξώσεων από εκτελέσεις εξωστικών αποφάσεων, οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί ή θα εκδοθούν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν περιλαμβάνει και αναστολή εκδόσεως αποφάσεων. Η αναστολή των εξώσεων λόγω λήξεως της μίσθωσης για έξι μήνες είναι απαραίτητη», καταλήγει ο κ. Σκιαδάς.

Την πλήρη αναστολή της καταβολής των μισθωμάτων από την 1η Μαΐου, εφόσον η έκτακτη αυτή κατάσταση συνεχιστεί, ζητά, με τη σειρά της, η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης. Επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος, αν και έχει υποστεί πτώση έως και 90% στα έσοδά του, συνεχίζει να διατηρεί χιλιάδες σημεία πώλησης (από αρτοποιεία μέχρι καφέ και καταστήματα γρήγορου φαγητού), ενώ απασχολεί και έναν εξίσου μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από την αρχή είχε ζητήσει το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλλονται ενοίκια και οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στα προγράμματα ενίσχυσης, που αφορούν σε όλους τους οικονομικά ενεργούς συμπολίτες μας. Επειδή αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί νομοθετικά ότι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες δημιουργηθούν το κρίσιμο αυτό διάστημα (ελπίζω να αφορούν μόνο στο δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου) να μη δημιουργούν δικαίωμα έξωσης, αλλά να προβλέπεται η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε διάστημα έως 12 μηνών», τονίζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος, κ. Σταύρος Καφούνης.

Σε ποιες περιοχές έκαναν «βουτιά» τα μισθώματα

Το κέντρο και τα νότια της πρωτεύουσας, οι Νομοί Αχαΐας, Καστοριάς και Φθιώτιδας, η Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο, η Φλώρινα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτές είναι οι περιοχές που, σύμφωνα με τον Spitogatos, κατέγραψαν το α’ τρίμηνο του 2020 μειώσεις στα μισθώματα.

Πιο αναλυτικά, η μείωση των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει το επίμαχο διάστημα το 5%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 9,44 ευρώ/τ.μ. Λίγο υψηλότερο είναι το μίσθωμα για ένα διαμέρισμα στα νότια του Νομού Αττικής (10,59 ευρώ/τ.μ.), με την ετήσια πτώση να διαμορφώνεται σε 1,10%.

Ροή Ειδήσεων

20/09/2021 | 00:07

Κλήρωση Τζόκερ: Που παίχτηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει σχεδόν 60.000 ευρώ

19/09/2021 | 23:50

The Voice: Ο παίκτης που έχασε τον πατέρα του από κορονοϊό – «Ήταν μουσικός – Πιστεύω με ακούει εκεί που είναι»

19/09/2021 | 23:42

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-1: Με γκολ από πέναλτι ο «Δικέφαλος του Βορρά»-Άξιζαν την ισοπαλία οι Αρκάδες

19/09/2021 | 23:36

Λαμία – Ολυμπιακός 1-2 με «καρδιοχτύπι» για τους ερυθρόλευκους! (BINTEO)

19/09/2021 | 23:28

Σύρος: Συνελήφθη διευθυντής σχολείου μετά από μήνυση αρνήτριας μητέρας και καθηγήτριας για «εσχάτη προδοσία»!

19/09/2021 | 23:17

Η ατάκα Τσίπρα για τον Ραντανπλάν που έχει γίνει viral – Τι εννοούσε

19/09/2021 | 23:03

The Voice: Ο παίκτης που ήταν μαζί με Λιανό και Αργυρό στο Fame Story 3! (vid)

19/09/2021 | 22:48

Βίκυ Καγιά: Μόνο ψυχοσωματικά δεν έβγαλα, πένθησα πολύ που έφυγα από το GNTM

19/09/2021 | 22:37

The Voice: O Αργυρός ήθελε να πάρει παίκτρια λέγοντάς της «σε θέλω όπως ο Μίκυ τη Μίνι», αλλά δεν… (vid)

19/09/2021 | 22:11

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ-Οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν την Κυριακή 19/09

19/09/2021 | 22:08

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Θα κινηθεί νομικά κατά του 40χρονου «φίλου» της Έφης-«Δεν τον ξέρει, ένα αίτημα φιλίας δέχθηκε» (vid)

19/09/2021 | 21:51

Πάτρα: «Το παιδί δεν είχε επαφή με το περιβάλλον», λέει ο γιατρός που έτρεξε πρώτος στον 6χρονο μετά το ατύχημα

19/09/2021 | 21:36

Με Γιώργο Ανατολάκη το νέο Survivοr; Ετοιμάζει πρόταση ο Ατζούν – Τι γίνεται με το Survivor All Star

19/09/2021 | 21:18

Κ. Αρσένης: Θα ήθελα μία «συγγνώμη» από τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε

19/09/2021 | 21:10

Καζάκης, Κούβελας, Νικολόπουλος και Τσιτουρίδης ετοιμάζουν κόμμα μετά την «κίνηση των 13»!
Ξεσπά μέσα από τις φυλακές η Έλενα Πολυχρονοπούλου: «Θέλω να πληρώσει για όλα ο σύντροφός μου»
Εργαζόμενος της efood παίρνει θέση: «Δικαστές του καναπέ – Πριν κρίνουμε, κοιτάμε και την άλλη όψη του νομίσματος»
Ανείπωτη τραγωδία στη Σπάρτη: Νεκρή 22χρονη μοτοσικλετίστρια σε τροχαίο
Άγριο φονικό στη Θεσσαλονίκη: Άρπαξε μαχαίρι από μαγαζί, τον μαχαίρωσε και τον σκότωσε στο κέντρο της πόλης
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου
Εντυπωσιακό φαινόμενο στη Χαλκιδική: Σύννεφο “βουτά” στη θάλασσα μετά το μπουρίνι (vid)