Αθήνα

 

22 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Σωτήρης Μουστάκας: 16 χρόνια χωρίς τον αξέχαστο κωμικό που θαύμασε ο πλανήτης

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η επόμενη ημέρα στις μετακινήσεις με τα πλοία – Το σχέδιο για την ασφάλεια των επιβατών

Αχαρτογράφητα είναι ακόμη τα νερά όσον αφορά τις μετακινήσεις των μη μόνιμων κατοίκων προς τα νησιά το φετινό καλοκαίρι και όσο ο υδράργυρος μέρα με τη μέρα ανεβαίνει, οι ειδικοί ακόμα επεξεργάζονται τον οδικό χάρτη που αφορά στη θάλασσα, τη ναυτιλία και τα νησιά.

Δείτε επίσης

Έλενα Ακρίτα: «Και θα αμφισβητούμε και θα ρωτάμε. Φίλος ο Τσιόδρας, φιλτέρα δ’ αλήθεια»
Απίστευτα σκηνικά στην Ηλιούπολη: Διαδηλωτές συνεπλάκησαν με πιστούς

Φαίνεται σύμφωνα με το Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως εντός ολίγων ημερών θα ανακοινωθεί η δυνατότητα των επιχειρηματιών που έχουν καταστήματα στα νησιά αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι να μπορέσουν να πάνε για να ξεκινήσει η προετοιμασία των τουριστικών καταστημάτων στα μέσα του Μάη.

Μεταφορά μη μόνιμων κατοίκων στα νησιά

Ισχύουν οι απαγορεύσεις ακτοπλοϊκών μεταφορών, χωρίς να έχει δοθεί επίσημα η ακριβής ημερομηνία της άρσης τους.

Αυτοί που μπορούν να ταξιδεύουν προς το παρόν εκτός των ορίων της οικείας περιφέρειας ή περιφερειακής ενότητας, άρα και των νησιών, εκτός των μόνιμων κατοίκων, είναι: μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, ειδικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών Υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μόνο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Σύντομα θα δοθεί η ημερομηνία που κατ’ εξαίρεση θα μπορούν επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα στα νησιά αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι να κατέβουν σε αυτά, με πιθανότερη τη 18η Μαΐου. Σταδιακά θα γίνει άρση της απαγόρευσης και για τους μη μόνιμους κατοίκους.

Ακτοπλοΐα

Όταν δοθεί το πράσινο φως για τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων των μετακινήσεων στα νησιά, θα τεθεί σε ισχύ ένα σχέδιο δράσης για την ακτοπλοΐα. Ο μέγιστος αριθμός επιβατών θα φθάνει μέχρι και το 50-55% κατά περίπτωση.

Πιο αναλυτικά:

Ένα κάθισμα κατειλημμένο, ένα κάθισμα κενό στα αεροπορικού τύπου.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία που δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες θα είναι ίσος με το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και για τους εξωτερικούς χώρους.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία που διαθέτουν καμπίνες σε επιβάτες θα είναι ίσος με το 55% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και για τους εξωτερικούς χώρους.
Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Θα πρέπει η καμπίνα να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών στα ταχύπλοα επιβατηγά πλοία της ακτοπλοΐας στους χώρους της οικονομικής και στους χώρους της διακεκριμένης θέσης θα είναι ίσος με το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
Τα εξωτερικά παράθυρα και οι πόρτες του πλοίου θα πρέπει να ανοίγονται για περισσότερο χρόνο από ό,τι συνηθίζεται.

Μέτρα ελέγχου εισόδου κατά την επιβίβαση

Συμπλήρωση έντυπου ερωτηματολόγιου δήλωσης υγείας πριν από την επιβίβαση. Το έντυπο θα χορηγείται πριν από την επιβίβαση στο λιμάνι εκκίνησης για την ανίχνευση επιβατών που έχουν εκτεθεί στον νέο κορονοϊό. Τα μέλη του πληρώματος θα παραλαμβάνουν τα συμπληρωμένα έντυπα και θα τα αξιολογούν. Σε περίπτωση ανίχνευσης επιβατών οι οποίοι έχουν εκτεθεί στη λοίμωξη COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται στο έντυπο, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα τους επιτρέπεται η επιβίβαση.
H θερμομέτρηση κατά την επιβίβαση θα μπορούσε να εντοπίσει τους επιβάτες οι οποίοι έχουν παρουσιάσει πυρετό από κάθε αιτιολογία. Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να αποκλείσει την είσοδο όλων των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2.
Απαγόρευση επιβίβασης, με βάση τα παραπάνω, εάν τα μέλη του πληρώματος, που διεξάγουν τα μέτρα ελέγχου κατά την επιβίβαση (pre-boarding entry screening), διαπιστώσουν ότι:
Ο επιβάτης έχει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19.
Οι απαντήσεις του στο ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας πριν από την επιβίβαση δείχνουν ότι έχει έρθει σε επαφή με άτομο με λοίμωξη COVID-19.
Ο επιβάτης αρνείται τη χρήση υφασμάτινης μάσκας επί του πλοίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα απαγορεύεται η επιβίβαση στο πλοίο και θα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για τη χρήση των εισιτηρίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία ή την ακύρωσή τους.
Σημεία εξυπηρέτησης επιβατών, όπως μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες και διαχείριση τροφίμων: Οι κανόνες υγιεινής των τροφίμων πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά. Η σύσταση είναι να μη λειτουργεί μπουφές με αυτο-σερβίρισμα των πελατών, αλλά τα τρόφιμα να παραδίδονται από το προσωπικό στους πελάτες κλειστά σε πακέτο. Τα μαχαιροπίρουνα, τα αλατοπίπερα και τα σχετικά να είναι μίας χρήσης. Οι δίσκοι, οι χαρτοπετσέτες, τα αναψυκτικά, τα καλαμάκια και τα σχετικά θα πρέπει να παραδίδονται από το προσωπικό στους πελάτες και οι πελάτες δεν πρέπει να τα συλλέγουν μόνοι τους. Τα τραπέζια για την κατανάλωση του φαγητού θα πρέπει να λειτουργούν μόνο στον εξωτερικό χώρο. Μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχει απόσταση 2 μέτρων και σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι 4 άτομα.

Επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα και το κολύμπι στη θάλασσα (όχι στις πισίνες)

Επιτρέπεται το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αλλά και το κολύμπι στη θάλασσα με διατήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού.

Όμως εξακολουθεί να απαγορεύεται η χρήση μηχανοκίνητων μέσων αναψυχής και μηχανοκίνητων σκαφών για το ψάρεμα και την αναψυχή. Έχουν εξαιρεθεί από την απαγόρευση του κατάπλου σκαφών, που ισχύει σε όλη τη χώρα, τα μικρά σκάφη ως 7 μ., στα οποία επιτρέπεται να αποπλεύσουν για τη διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας ή για κολύμβηση των επιβατών στην ανοιχτή θάλασσα.

Ωστόσο, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Πρώτον, της μη προσέγγισης σε νησί της ίδιας ή άλλης περιφέρειας λιμενικού απόπλου. Πρακτικά δηλαδή, οι πλόες γίνονται στα θαλάσσια όρια του νησιού-περιφέρειας.
Δεύτερον, της μη παραμονής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ισχύουν και στη θάλασσα οι ίδιοι περιορισμοί ωραρίου που ισχύουν και στη στεριά.
Τρίτον, της τήρησης της ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτά.
Απαγορεύεται η χρήση εγκαταστάσεων κολυμβητηρίου και πισίνας. Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία, άρα και η χρήση, πισίνας σε συγκροτήματα πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων

Ροή Ειδήσεων

gi

05/06/2023 | 23:29

Η γη της ελιάς: Ο Στράτος κάνει φιλική προσέγγιση στην Ειρήνη, αλλά εκείνη του επιτίθεται

05/06/2023 | 23:07

Ηράκλειο: Έσωσε την 36χρονη από την οργή του γιου του- Πώς τον αφόπλισε

05/06/2023 | 22:56

Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται έκθεση «κόλαφος» για την Τουρκία – «Η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ έχει χάσει τον σκοπό της»
kaili

05/06/2023 | 22:38

Εύα Καϊλή: Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποφυλάκιση- «Ήμουν σοκαρισμένη, δεν μπορούσα να δω το μωρό»

05/06/2023 | 22:21

Το νέο βίντεο Μητσοτάκη στο Tik Tok με ρακές και την… «οργή» της Μαρέβας: «Μου φέρνει τις ανθοδέσμες στο κεφάλι»

05/06/2023 | 22:07

Μύκονος: Σε κλιματιστικά και συσκευασίες Depon βρέθηκαν ναρκωτικά στη βίλα με το πάρτι 300 ατόμων

05/06/2023 | 21:54

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους» – Το υλικό της προεκλογική καμπάνιας

05/06/2023 | 21:40

Αθωώθηκε για τους θανάτους των 4 παιδιών της μετά από 20 χρόνια στη φυλακή

05/06/2023 | 21:18

Χανιά: Νεκρός ο 67χρονος ψαροντουφεκάς που αγνοούνταν στη Γαυδοπούλα
fotojet

05/06/2023 | 21:04

Ζέτα Μακρυπούλια: Η απάντηση στις αντιδράσεις του διαδικτύου μετά το ξέσπασμά της κατά αεροπορικής εταιρίας

05/06/2023 | 20:47

Ηλεία: Σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε περιοχές της

05/06/2023 | 20:38

Ο δεκάλογος της αντιηλιακής προστασίας
papazoglou

05/06/2023 | 20:33

Δημήτρης Παπάζογλου: «Δεν έκρυψα ποτέ αυτό που ήμουν, σήμερα η ομοφυλοφιλία μοιάζει δεδομένη»

05/06/2023 | 20:12

Λέσβος: Έναν διακινητή προσφύγων συνέλαβε το λιμενικό

05/06/2023 | 20:00

Συγκινημένη η Σοφία Αλιμπέρτη για την περιπέτεια της υγείας της: «Είχα φτάσει 45 κιλά…»
Θρίλερ στην Καβάλα: «Ρήξη σπλήνας, διάτρηση πνευμόνων και σπασμένα πλευρά» είχε η κτηνοτρόφος
Κολωνός – Ξεσπά η μητέρα της 12χρονης μέσα από τη φυλακή: «Αν ήξερα ότι όλοι είναι βιαστές…»
arximandritis
Ναύπλιο: «Πάτερ, τι γίνεται, σας έχουν χακάρει;» – Κοντά στη νεολαία και ιδιαίτερα ενεργός στα social media ο ιερέας
limeniko soma
Μυτιλήνη: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε απόκρημνη περιοχή
eortologio 3 171 1 1 1 1 3
Εορτολόγιο 4 Ιουνίου: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα
screenshot 2023 06 05 074922
Κολωνός: Σοκάρει η κατάθεση της 12χρονης – Τι της ζητούσαν – Τι λέει η σύζυγος του ενός εκ των νέων συλληφθέντων