Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Αποβάλλουν James Καφετζή και Νίκο Μπάρτζη;

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός – Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για το «πανδημικό παράδοξο»- Κίνδυνος για πανδημία ψυχικών νόσων!

Για «πανδημικό παράδοξο» έκανε σήμερα λόγο ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) καθώς, μπορεί οι πολίτες αισθάνονται ανακούφιση εξαιτίας της ύπαρξης εμβολίων ταυτόχρονα όμως την ίδια ώρα καλούνται να συμμορφωθούν με νέα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας των μεταλλάξεων, γεγονός που προκαλεί ένταση, κόπωση και σύγχυση και θα χρειαστεί επιπλέον υπομονή.

Δείτε επίσης

Απάντηση από AstraZeneca: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και για τους άνω των 65 ετών

Προειδοποίησε μάλιστα για μια πανδημία ψυχικών νόσων, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία επηρεάζονται άμεσα από στρες και κατάθλιψη οι ηλικίες 18-29 ετών, ενώ και το 20% του νοσηλευτικού προσωπικού υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης τόνισε με έμφαση ότι τα ποσοστά μετάδοσης COVID-19 στην Ευρώπη παραμένουν πολύ υψηλά, ασκώντας σοβαρή πίεση στα συστήματα υγείας και η άρση των περιορισμών δεν πρέπει να γίνει γρήγορα καθώς περιοχές που χτυπήθηκαν άσχημα μπορεί να χτυπηθούν ξανά.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Σε συνολικά 70 χώρες σε όλο τον κόσμο από 53 την περασμένη εβδομάδα έχει εξαπλωθεί πλέον η μετάλλαξη της Βρετανίας, ενώ η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής εντοπίζεται σε 31 χώρες και εκείνη της Βραζιλίας σε 8 χώρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρά όμως την μεγάλη διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης, η συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων στην Μεγάλης Βρετανία, παρουσίασε ύφεση το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας, ενώ ανάλογη πτώση παρατηρείται και στη Δανία, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες.

Ιδιαίτερη ανησυχία πάντως προκαλεί στους επιστήμονες η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής καθώς μελέτες δείχνουν ότι το στέλεχος μπορεί να προκαλέσει ευκολότερα λοίμωξη αλλά και να ξεφύγει από την ανοσία που ενδεχομένως αποκτήθηκε από προηγούμενη μόλυνση. Παράλληλα υπάρχει ανησυχία και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων καθώς σε μελέτες με εμβολιασμένα άτομα αποκαλύφθηκε μείωση των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό.

Αναφορικά με την μετάλλαξη της Βραζιλίας ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε ραγδαία αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων που αναφέρονται στην μετάλλαξη τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, και σοβαρότητα αλλά και κατά πόσο επηρεάζει την ανοσοαποκρίση καθώς υπάρχουν ενδείξεις από την πόλη Μανάουας, όπου τα 2/3 του πληθυσμού είχαν κολλήσει τον ιο, ότι οι πολίτες τώρα ξαναμολύνονται με την νέα μετάλλαξη.

Φονικό στο Κορωπί: Γιατί σκότωσε τον 48χρονο γιο του – Χωρισμένος πατέρας δυο παιδιών το θύμα (vid)
Φονικό στο Κορωπί: «Σκότωσα τον γιο μου, ελάτε να με συλλάβετε»-Πυροβόλησε με καραμπίνα τον 48χρονο γιο του, πατέρα 2 παιδιών (ΦΩΤΟ)
Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 17χρονος ανιψιός του τραγουδιστή Θάνου Ανεστόπουλου (ΒΙΝΤΕΟ)
Σπύρος Γιατράς: Πέθανε ο στιχουργός των μεγάλων λαϊκών επιτυχιών
Κορωπί: Πατέρας σκότωσε τον γιο του
Κυψέλη-κορονοπάρτι: «Αφοδεύουν στις πόρτες μας και κάνουν σεξ στις πυλωτές», καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής (vid)