
ΕΛΛΑΔΑ
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, προειδοποίησε σήμερα ότι στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο της ισπανικής γρίπης.
«Όταν εμείς διασπείρουμε ανέμελα τον ιό θα την πληρώσουν οι αθώοι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Χάσαμε έξι ή επτά ηλικιωμένους που δε έφταιγαν λόγω ενός πάρτι που δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές πληρώνονται από αθώους» ανέφερε ακόμη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε ο κ. Σύψας «στα γηροκομεία υπάρχει ζήτημα παρότι υπάρχει απαγόρευση επισκεπτών εδώ και ένα μήνα σχεδόν… Αυτό σημαίνει ότι κι όλες οι κλειστές δομές δεν είναι αποστειρωμένες και δεν είναι σε μια γυάλα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο με αυξητικές τάσεις όσον άφορα κρούσματα, διασωληνώσεις, νοσηλείες, και ο δείκτης R είναι πάνω από το 1 και παραμένει.
«Τα μέτρα που πήραμε αρχές Αυγούστου ελπίζουμε να αποδώσουν στο τέλος του μήνα. Θα εισηγηθούμε νέα μέτρα αν χρειαστεί, όμως το βασικό μέτρο είναι να πλένουμε τα χέρια μας να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας, να φοράμε μάσκες και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς».
«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός επιδημιολογικά» είπε έπειτα ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι: «Υπάρχει το κακό σενάριο ότι θα έρθει δεύτερο κύμα που θα είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο, όπως έγινε με την ισπανική γρίπη. Η ισπανική γρίπη σκότωσε στο δεύτερο κύμα, ελπίζω να μην έχουμε δεύτερο κύμα ή να είναι διαχειρίσιμο. Δεν ξέρουμε. Η επιδημιολογική εικόνα αυτής της πανδημίας είναι εντελώς άγνωστη, ήδη μας έδειξε τη δύναμη της χτύπησε όχι μόνο στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι».
Για τις μάσκες στα νηπιαγωγεία σχολίασε ότι «επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους».
«Aν τα πράγματα ξεφύγουν ενδεχομένως να πιεστεί το σύστημα υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα» σημείωσε ο Νίκος Σύψας.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Τουρκία: Μετά την Αγία Σοφία, ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας
Ροή Ειδήσεων
20/03/2023 | 00:01
Ανδρέας Λεντάκης: Ο αγωνιστής πολιτικός που βασανίστηκε από τη Χούντα και ενέπνευσε τον Μίκη Θεοδωράκη

19/03/2023 | 23:24
Η προσωπική εξομολόγηση του Σωτήρη Κοντιζά: «Υπήρξε το στήριγμα μου όταν βούλιαζα»
19/03/2023 | 23:00
Θεσσαλονίκη: Πατέρας κλειδώθηκε με τα δύο παιδιά του στο αυτοκίνητο του με φιάλες υγραερίου – Σε ημιλιπόθυμη κατάσταση τα δίδυμα

19/03/2023 | 22:50
«Μαρία Τσάλλα»: Αποκάλυψη για την Ρωσίδα κατάσκοπο – Τι έγινε στο δημοτολόγιο Αλιβερίου
19/03/2023 | 22:38
Κριστίν Λαγκάρντ: Χαιρέτισε την αντίδραση των ελβετικών αρχών στην εξαγορά της Credi Suisse από τη UBS

19/03/2023 | 22:24
Survivor: Εύη Σαλταφερίδου και Μαριαλένα Ρουμελιώτη έβαλαν «φωτιά» με την γυμναστική τους
18/03/2023 | 20:52
«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Στο επίκεντρο τα Τέμπη, ο Πολάκης και οι αιχμές του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
18/03/2023 | 09:00
Η πρώτη εξόρμηση Μητσοτάκη μετά την τραγωδία στα Τέμπη – Περιοδεία στο Μαρούσι με «γαλάζια» στελέχη

18/03/2023 | 16:27
Παύλος Πολάκης: Ο Τσίπρας ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του – «Η γενναία αυτοκριτική, μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε»
19/03/2023 | 12:07
Βέροια: «Έθαψαν» την τραγουδίστρια με πανέρια– Τραγουδούσε «εγκλωβισμένη» από γαρύφαλλα
18/03/2023 | 13:01
Ο Ραγκούσης «άνοιξε δρόμο επιστροφής» για Πολάκη: Η νέα επιστολή δεν ήταν αναμενόμενη, όλοι κάνουμε λάθη
18/03/2023 | 10:09
Σασμός spoiler: Η ξαφνική καταιγίδα θα αποκαλύψει τον δολοφόνο – «Εμφύλιος» εν όψει στους Σταματάκηδες
19/03/2023 | 10:23
Προσωρινή επαναφορά ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε κρατικό έλεγχο, ανασύσταση ΡΑΣ και αξιολόγηση στον ΟΣΕ προτείνει ο Ανδρουλάκης
19/03/2023 | 08:19
Ο Πολάκης επέστρεψε και «αρπάχτηκε» με τον Χατζηνικολάου! «Η συνέχεια στη δικαιοσύνη», λέει ο δημοσιογράφος

18/03/2023 | 12:42
Νέος αρχηγός στην ΕΛ.ΑΣ. o Λ. Μαυρόπουλος με απόφαση του ΚΥΣΕΑ – Αποστρατεύτηκε ο Κ. Σκούμας
Σχετικά Άρθρα

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: 18.000 δρομείς στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί και μέχρι τι ώρα
