Αθήνα

 

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

32
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σε καραντίνα η δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα! 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε αιτούμενος άσυλο 45 ετών, ο οποίος διέμενε στη δομή φιλοξενίας Οινοφύτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε επίσης

Θαύμα στη Βηρυτό: Ίχνη ζωής κάτω από χαλάσματα ένα μήνα μετά τη φονική έκρηξη
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τεχνικές συνομιλίες με την Ελλάδα

Ο 45χρονος με καταγωγή από το Ιράκ, είναι πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, η κόρη του οποίου δεν έχει νοσήσει. Το κρούσμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα, όπου και νοσηλεύεται. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών του και ελήφθη δειγματοληπτικό τεστ από 18 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα 27 ετών από τη Συρία ανιχνεύθηκε θετική στον ιό. Η 27χρονη, επίσης αιτούσα ασύλου, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό με την οικογένεια της. Η εκ νέου διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα, έως και τις 16/09/2020, σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) η δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Όπως και χτες με το κρούσμα στη Μόρια, έτσι και σήμερα στα Οινόφυτα, λειτούργησε το σχέδιο “Αγνοδίκη”, το οποίο περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας των δομών, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το σχέδιο περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα – από 01/03/2020 – σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης (καραντίνας) και όχι στις υφιστάμενες δομές, προς αποφυγή μετάδοσης νοσήματος, τη λήψη μέτρων περιορισμού πρόσβασης από και προς τις δομές, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών, την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν και τη λειτουργία σελίδας ειδικού σκοπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, συνεχίζεται η μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία.

Επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου “Αγνοδίκη” έχει ήδη πραγματοποιηθεί στις περιπτώσεις των ΚΥΤ ΒΙΑΛ Χίου, Φυλακίου Έβρου, καθώς και των δομών Κρανιδίου, Μαλακάσας, Ριτσώνας, Κουτσόχερου Λάρισας και Πολυκάστρου Νέας Καβάλας (Κιλκίς).

Επιπλέον, το υπουργείο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, εφαρμόζει συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας εντός των δομών φιλοξενίας, ενώ ήδη ισχύουν μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας έως και 15.09.2020. Αναλυτικότερα, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση η θερμομέτρηση του προσωπικού κατά την είσοδο και έξοδο του από τις δομές. Παράλληλα, ιχνηλατούνται συνεχώς διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του COVID-19. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, τα κρούσματα τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης και ταυτοχρόνως εκκινεί η διαδικασία ιχνηλάτησης του κύκλου επαφών τους. Τέλος, λαμβάνει χώρα ιατρική παρακολούθησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της απομόνωσής τους και σε περίπτωση που χρειαστεί, η άμεση μεταφορά τους στο κοντινότερο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Προβλέπεται επίσης ο εφοδιασμός των διαμενόντων στις δομές με είδη πρώτης ανάγκης δια της λειτουργίας κυλικείων και καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και δια της υπόδειξης ειδικών σημείων παράδοσης από επιχειρήσεις διανομής προϊόντων.

Κατά τόπους, στις δομές επιχειρούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, πολιτιστικούς διαμεσολαβητές κλπ, τα οποία πραγματοποιούν, πέρα από την πρωτοβάθμια ιατρική-ψυχοκοινωνική κάλυψη και σε συνεργασία και με τις διοικήσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, καθώς και αξιολόγηση των πιθανών ευαλωτοτήτων που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Στο ίδιο πνεύμα, όλοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΕΣΤΙΑ έχουν συντάξει και εφαρμόζουν ήδη επιχειρησιακά σχέδια, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

2.300 ατόμα προερχόμενα από τα ΚΥΤ των νησιών έχει χαρακτηριστεί ως ευάλωτα. Πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών ή/και άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, καρδιολογικά κ.ά.) τα οποία και θα απομακρυνθούν άμεσα από τους χώρους των ΚΥΤ, προς διάφορους προορισμούς, όπως ξενοδοχεία στα νησιά, ξενοδοχεία της ενδοχώρας, χώρους του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και τη δομή της Νέας Καβάλας.

Ακόμα, στο σχέδιο “Αγνοδίκη”, αναπτύσσονται αναλυτικά τα δύο πιθανά σενάρια αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, τα οποία απολήγουν, είτε στην προληπτική απομόνωση μιας δομής, είτε στον ολικό αποκλεισμό της. Ορίζεται ρητά η δημιουργία ειδικών χώρων για εξεταστήριο, αναρρωτήριο/θεραπευτήριο, χώρο απομόνωσης.

Κριτική διεθνών οργανισμών για τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας

Με επιστολή της, η Ύπατη Αρμοστεία, εξέφρασε προσφάτως την ανησυχία της για την παράταση των περιοριστικών μέτρων στις δομές σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα, τα οποία επιβάλλουν «διαφορετική μεταχείριση» σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην επιστολή που υπέγραφε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος στην Ελλάδα, Τζέισον Χεπς, κάνει λόγο για περιορισμούς που «ισοδυναμούν με κράτηση», προσθέτοντας ότι «αιτιάσεις σχετικές με την υγεία δεν δικαιολογούν τη συστηματική χρήση της κράτησης ατόμων, ή ομάδων αιτούντων άσυλο ή προσφύγων».

Επίσης, υποστήριξε ότι «έχει καταγράψει μια μη ομοιόμορφη εφαρμογή των μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα», ανάλογα με την τοποθεσία, όπως ο απόλυτος περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών εντός συγκεκριμένης περιμέτρου σε συγκεκριμένες δομές.

Παράλληλα, σε επιστολή τους, 26 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην μεταναστευτική κρίση, καλούσαν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να άρει τα μέτρα περιορισμού, λόγω του ότι αυτά «θα πρέπει εντούτοις να βασίζονται σε επιστημονικές ενδείξεις, και να μην επιβάλλονται με αυθαίρετα κριτήρια που παραπέμπουν σε κοινωνικές διακρίσεις, δεδομένου ότι ο περιορισμός κυκλοφορίας έχει αρθεί για τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας». Σε κάθε περίπτωση «για την επιβολή περιορισμού της ελευθερίας της κίνησης στους κατοίκους των εν λόγω δομών φιλοξενίας, δεν μπορεί να γίνει επίκληση λόγων δημόσιας υγείας, καθώς κάτι τέτοιο δε θα εδραζόταν σε καμία επιστημονική βάση. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα παραβιάζουν την οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή αιτούντων».

Σήμερα, με αφορμή τα κρούσματα στο ΚΥΤ Μόριας και στη δομή Οινοφύτων, στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν σημεία της απάντησης που είχε δώσει τότε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Η παράλληλη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του γενικού πληθυσμού δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης του ενδεχόμενου κινδύνου έκθεσης του ειδικού πληθυσμού που διαμένει στα ΚΥΤ σε συνθήκες υπερπληθυσμού και άρα οφείλει η ελληνική πολιτεία να ενισχύσει τα αναγκαία μέτρα και όχι να τα χαλαρώσει. Στόχος των μέτρων ήταν η προσπάθεια απουσίας συγχρωτισμού αιτουμένων άσυλο με γηγενή πληθυσμό και άρα την μεταφορά του ιού στις δομές, όπου οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, θα δημιουργούσαν με βεβαιότητα έξαρση του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 που δημιουργήθηκε στη Λέσβο από τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” τον Ιούνιο, με την έγκριση του υπουργείου και χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές, σχετιζόμενων με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες. Ειδικότερα, επεβλήθησαν από το δήμο Μυτιλήνης πρόστιμα ύψους 60.000 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές έξω από τον καταυλισμό της Μόριας. Από τα 60.000 αυτά ευρώ, τα 25.000 είναι προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και 35.000 στην οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα». Το υπουργείο διευκρινίζει, ότι ο δήμος είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για την δράση της εν λόγω μονάδας, καθώς και ειδικότερα για τη συνεισφορά της στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, από τη γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Υπόθεση δολοφονίας Μακρή: Ένα «αμερικανικό» δικαστήριο – Έτοιμοι για την τελική «μάχη» Λυκούδης – Λυκουρέζος

Κορονοϊός: Εκκένωση του υπουργείου Οικονομικών λόγω κρούσματος

3η Σεπτέμβρη: 46 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική «επανάσταση» που άλλαξε τη χώρα

Ροή Ειδήσεων

zwdia astrologikes provlepseis gia ola ta zodia simera 13 01 sostoi kata lathos

10/12/2023 | 08:43

Ζώδια: Ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

10/12/2023 | 08:21

Microsoft, Google και άλλοι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Ελλάδα – Οι μεγάλες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα

10/12/2023 | 08:10

Αγωνία για την 40χρονη Κατερίνα από το Λεβίδι που αγνοείται από την Τέταρτη

10/12/2023 | 08:00

Ακριβότερο κατά 20% το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

10/12/2023 | 07:53

Γιώργος Σεφέρης: Στις 10 Δεκεμβρίου 1963 τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας- Ήταν το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα

10/12/2023 | 07:46

Το δίκτυο της Χαμάς καταρρέει, δηλώνει ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου
eortologio 3 171 1 1 1 1 3

10/12/2023 | 07:43

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου

10/12/2023 | 07:39

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν σήμερα βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

10/12/2023 | 07:32

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 11 – 15 Δεκεμβρίου
maritina ntenisi mimi

09/12/2023 | 23:31

Μιμή Ντενίση: Η κόρη μου δέχθηκε μπούλινγκ, της έλεγαν «η μάνα σου, σού ανοίγει όλες τις πόρτες»

09/12/2023 | 23:16

Γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα: «Γιατί δεν έκαναν κάτι όσοι είπαν ότι άκουγαν καυγάδες;» λέει η αδερφή της 43χρονης

09/12/2023 | 23:06

Αργύρης Πανταζάρας: «Χάρη έκανα στην μητέρα μου που την κάλεσα στον γάμο μου…»

09/12/2023 | 22:50

Μπέσσυ Μάλφα για Γεράσιμο Σκιαδαρέση: «Δεν ζηλεύει, χαίρεται όταν με φλερτάρουν…»

09/12/2023 | 22:29

Αντώνης Παπαηλίας: «Του είπα “μπαμπά, είμαι γυναίκα” και μου απάντησε… “Ολυμπιακός να μην γίνεις”»

09/12/2023 | 22:12

Εξομολόγηση Βίκυς Κουλιανού: «Το να γίνω μητέρα μού προκαλούσε στρες, είχα μια ευθυνοφοβία»
dialegontas to teleio doro gia tis giortes pic lifestyle
Εορτολόγιο: 9 Δεκεμβρίου, γιορτάζει η Άννα!
ipiccy image 2023 12 05t211150.649 scaled 1
Όλιβερ: «Το χάσκι κακοποιήθηκε φρικτά από άνθρωπο – Δεν μπορεί κανένα ζώο να κάνει τέτοιες πράξεις» επιμένει η κτηνίατρος που το εξέτασε πρώτη στην Αράχωβα
mat rentis arthro
Δεύτερο κρίσιμο 24ωρο για τον 31χρονο αστυνομικό – Εσπευσμένα στην Αθήνα η οικογένειά του
screenshot 6
Συγκίνηση στην οικογένεια του Αντώνη Καργιώτη: Βαφτίστηκε ο ανιψιός του και πήρε το όνομά του
screenshot 22
Ρόδος: 15χρονος θύμα bullying – Του κατέβασαν το παντελόνι ενώ τον μαγνητοσκοπούσαν – Οι πρώτες συλλήψεις
1200 c3aa9b33 cdf8 4c21 bdad e92991715ee5
Ελεύθεροι και οι 424 προσαχθέντες για τα επεισόδια στου Ρέντη, δεν έγινε καμία σύλληψη – Μάχη για τη ζωή του δίνει ο αστυνομικός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας