
ΕΛΛΑΔΑ
Σοκάρει η είδηση ότι ένας 37χρονος οικογενειάρχης, είχε νοσήσει από κορονοϊό.
Ο πατέρας τριών μικρών παιδιών έχασε χθες βράδυ τη ζωή του, μετά από μάχη που έδωσε με τον φονικό ιό επί δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, o 37χρονος από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, καθώς είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, γνωρίζοντας το πρόβλημά του, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς φοβόταν μη νοσήσει από κορονοϊό.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του άτυχου άντρα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα, με πόνους στο σώμα, έντονο βήχα και πυρετό. Σε συνεννόηση με τον γιατρό του, έγινε η εισαγωγή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου μετά από τεστ διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός σε κορονοϊό.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο άτυχος άντρας επί μία εβδομάδα, νοσηλευόταν με παροχή οξυγόνου. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Μέσα σε δύο μέρες ο 37χρονος πατέρας δεν άντεξε και έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες το βράδυ.
Συντετριμμένοι οι δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν την τραγική κατάληξη που είχε ο 37χρονος, ο οποίος άφησε πίσω του τρία μικρά παιδιά. Αυτό που θέλουν να επισημάνουν είναι το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός όχι μόνο για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αλλά και για τους νέους, ειδικά αν ταλαιπωρούνται και από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
Οι παράγοντες που επηρέασαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι τρείς μεταλλάξεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και δημιούργησαν το νέο στέλεχος του κορονοϊού, είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που καθιστούν πιο επιθετικό και σοβαρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104.9», ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
Συγκεκριμένα ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ένα από τα δυο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός και τόνισε πως «το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9- 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού. Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων».
Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι, «έγιναν τρεις μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, που τον έκαναν ακόμα πιο σταθερό, πιο μεταδοτικό και επιπλέον το καινούργιο αυτό στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο γρήγορα και πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα» τα οποία τώρα βλέπουμε να μολύνουν τον πληθυσμό στη χώρα μας.
Επισήμανε ωστόσο ότι στον κορονοϊό «αν και μπορούν να γίνουν 30.000 μεταλλάξεις στο RNA αυτό δεν συμβαίνει ευτυχώς, διότι ο κορονοϊός έχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του, όπως ο υπολογιστής τον αυτόματο διορθωτή, έτσι οι μεταλλάξεις του είναι περίπου υποδεκαπλάσιες σε σχέση με τον ιό της γρίπης» και διευκρίνισε πως «οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον Φεβρουάριο στη Ευρώπη και συγκεκριμένα η μετάλλαξη 614 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα να έχει 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τα κύτταρά μας και έτσι ο ιός γίνεται δέκα φορές πιο μεταδοτικός, πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και δίνει περισσότερους απογόνους».
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Lockdown: Μείωση ενοικίου 40% για επιχειρήσεις τον Νοέμβριο – Αναλυτικά οι ΚΑΔ
Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά νέα από τα αστικά λύματα! Υπάρχει μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου
Εγκλωβισμένες στη βία χιλιάδες γυναίκες στη διάρκεια της καραντίνας
Απεργία ΜΜΜ: Τραβούν «χειρόφρενο» αύριο 26/11 Τραμ, Μετρό, ΗΣΑΠ
«Μου λείπει…» – Η συγκινητική εξομολόγηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου για τη Ζωή Λάσκαρη
Ροή Ειδήσεων
01/07/2022 | 00:42
Θεσσαλονίκη: Άστεγος τραυμάτισε αστυνομικό. Bρέθηκαν χρήματα και όπλα στην κατοχή του

29/06/2022 | 14:49
Κατέρρευσε η Μοιραράκη στην κηδεία του Κοντούλη- H συγκλονιστική στιγμή που τον φιλά για τελευταία φορά
29/06/2022 | 12:47
«Αρπάχτηκε» ο Ευαγγελάτος με τον πρόεδρο ΚΤΕΛ Ξάνθης για τον οδηγό που ήθελε να κατεβάσει κοπέλα που φορούσε… τοπάκι
29/06/2022 | 23:36
Γιάννης Μπέζος: «O Tσιτσάνης ήταν ο πιο σνομπ άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»

29/06/2022 | 14:37
Πάτρα 3 παιδιά: «Θα αποδείξουμε ότι η σπιτονοικοκυρά Ευγενία Κούτρα δεν έφυγε από παθολογικά αίτια», λέει ο δικηγόρος των συγγενών της
29/06/2022 | 22:13
Ιερέας: «Προτιμότερο να γεννήσει το παιδί και μετά να το σκοτώσει» – Η αντίδραση Λιάγκα on air

29/06/2022 | 17:28
Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Η μαθήτρια που συγκέντρωσε 19.890 μόρια αποκαλύτει το μυστικό της επιτυχίας
29/06/2022 | 18:25
Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Της έδειξε τα μπράτσα του, την φίλησε με το ζόρι και την σκότωσε- Σοκαριστικό ντοκουμέντο

29/06/2022 | 15:43
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης «φωτογραφίζει» την Φαίη Σκορδά: «Ας κλείσουν πρώτα τα πόδια τους…»
29/06/2022 | 12:59
Λαμία: Πέθανε ο Κώστας Κουτρούμπας – Θρήνος για την απώλεια του αθλητή bodybuilding
29/06/2022 | 21:57