
ΕΛΛΑΔΑ
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η επέλαση της Όμικρον, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών.
Αντιμέτωπη με την έξαρση δύο διαφορετικών μεταλλάξεων κορονοϊού, της Δέλτα και της Όμικρον βρίσκεται η χώρα μας, όπως εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».
Όπως είπε η Δέλτα είναι εδώ καθώς αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων και καθώς είναι πολύ λοιμογόνος συνεχίζει να προκαλεί θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες. Η έξαρση της Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι και η αιτία που συντηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.
«Όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, -που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Όμικρον που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την Όμικρον ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τα πρώτα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους που φέρουν την εν λόγω μετάλλαξη ενώ σε δύο με τρεις εβδομάδες θα διαπιστώσουν την επήρεια της στις διασωληνώσεις και θανάτους.
«Με τρομάζει η θετικότητα – Έως και 52.000 κρούσματα στην κορύφωση του κύματος»
Ο καθηγητής ανέφερε ότι η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου. Το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του, προβλέπει 48.000 έως 52.000 κρούσματα κορονοϊού κάτι που σημαίνει ότι οι ημερήσιες αιχμές ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας τον τρομάζει καθώς χθες με σχετικά λίγα τεστ (80.000) έφτασε στο 22,7% κάτι που σημαίνει πως ένα στα τέσσερα δείγματα ήταν θετικά.
Εξήγησε πως όταν γίνουν πολλά τεστ για παράδειγμα 650.000 τότε τα κρούσματα θα φτάσουν 65.000 με έναν δείκτη θετικότητας γύρω στο 10%.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι ρεαλιστικοί που σας λέω», σημείωσε.
Να ανοίξουν μια εβδομάδα μετά τα σχολεία
Ο καθηγητής πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον και αυτή η εβδομάδα να αναπληρωθεί το Πάσχα ή στο τέλος της χρονιάς.
Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση αλλά θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να εξεταστούν τα δεδομένα. Έστρεψε τα βέλη εναντίον όσων αναφέρουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν είναι κλειστά στα σχολεία επικαλούμενος το παράδειγμα της Πορτογαλίας.
Ροή Ειδήσεων
18/04/2025 | 22:10
ΗΠΑ: Ενώπιον του δικαστηρίου ξανά ο Σον «Ντίντι» Κομπς – Ζητά να καθυστερήσει η δίκη του για εμπορία ανθρώπων
18/04/2025 | 21:50
Χαρά Τσιώλη – Η απάντησή της στην Ιωάννα Τούνη: «Ας σταματήσουμε την καραμέλα ότι όποιος διαφωνεί ηθικά με εμάς, μας ζηλεύει»

18/04/2025 | 21:30
Ντίνος Σιωμόπουλος: «Η σύζυγός μου είναι πρωταθλήτρια πόλο από την Ουγγαρία, έχει δύο παιδιά και μαζί έχουμε άλλα δύο»
18/04/2025 | 21:20
Καλάθι του Πάσχα: Από 11 έως 13 ευρώ το κιλό η τιμή στα αμνοερίφια – Υπ. Ανάπτυξης: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι
18/04/2025 | 21:10
Μίσιγκαν: Δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα για τη μεταφορά 9.100 βιβλίων σε δύο ώρες (video)
18/04/2025 | 21:07
Μελόνι για Τραμπ: Θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις με αποφασιστικότητα
17/04/2025 | 21:34
Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στη Μαγνησία: Η 25χρονη «εκτοξεύτηκε» από το IX, διερχόμενο ασθενοφόρο έσωσε τους γονείς της

17/04/2025 | 19:46
Νεκρή 27χρονη σε τροχαίο στη Φωκίδα – Το ΙΧ έπεσε σε γκρεμό, την απεγκλώβισαν πυροσβέστες με βάρκες
17/04/2025 | 08:07
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Breitbart News: «Θετική εξέλιξη» η εκλογή Τραμπ, «πιστεύω ότι ωφελεί τον κόσμο»
17/04/2025 | 08:19
Πάσχα: Τι ισχύει για τις αμοιβές στις αργίες – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι
18/04/2025 | 08:26