Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Κρεσέντο προκλητικότητας από τον Ερντογάν: «Ελλάδα και Κύπρος βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους»

Δε σταματά να προκαλεί και να απειλεί με τις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

Δε σταματά να προκαλεί και να απειλεί με τις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται με αφορμή έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος», είπε, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η τοποθέτηση Ερντογάν λίγο μετά τη δημοσίευση στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπόψη νησιά όπως το Καστελόριζο.

Τέλος, ΜΜΕ της Τουρκίας έχουν επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεννόησης της Άγκυρας με την Λιβύη για κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να προκληθούν εμπόδια σε ανάλογες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Send this to a friend