Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κρήτη: 13χρονη μαθήτρια έσωσε από πνιγμό ηλικιωμένο άνδρα

Από βέβαιο πνιγμό σώθηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας στην Κρήτη, χάρις την έγκαιρη επέμβαση ενός 13χρονου κοριτσιού, που του παρείχε τις πρώτες βοήθειες.

Από βέβαιο πνιγμό σώθηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας στην Κρήτη, χάρις την έγκαιρη επέμβαση ενός 13χρονου κοριτσιού, που του παρείχε τις πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΑΚ στο Facebook, το κορίτσι μόλις είχε σχολάσει και επέστρεφε στο σπίτι της. Τότε είδε τον άντρα να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο, να κρατά το λαιμό με τα δύο του χέρια και να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Η 13χρονη αμέσως αναγνώρισε τον κίνδυνο, τον πλησίασε και του παρείχε τις πρώτες βοήθειες. Μάλιστα, χάρη στο σεμινάριο πρώτων βοηθειών που είχε παρακολουθήσει στο σχολείο της πριν από δύο χρόνια, κατάφερε να τον σώσει.

Διαβάστε αναλυτικά όσα γράφει η ανάρτηση της ΕΔΕΑΚ:

«Η ώρα ήταν περίπου 13:30 όταν η 13χρονη Καλλιόπη Πασχαλάκη είχε σχολάσει από το σχολείο της και επέστρεφε στο σπίτι όταν ξαφνικά βλέπει σε πεζόδρομο της Σητείας έναν ηλικιωμένο άνδρα σχεδόν γονατιστό να κρατά το λαιμό του με τα δυο του χέρια και με κατακόκκινο χρώμα προσώπου να προσπαθεί να αναπνεύσει ( σημάδι πνιγμονής από τροφή ή ξένο σώμα).

Το μικρό κορίτσι αντέδρασε άμεσα γιατί αναγνώρισε τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεχε ο ηλικιωμένος και αποφάσισε να τον βοηθήσει κάνοντας μια τεχνική που απελευθερώνει τον αεραγωγό από ξένο σώμα, με αποτέλεσμα μετά από 5 χτυπήματα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και 5 κοιλιακές ωθήσεις, το κομμάτι της τροφής που ήταν ένα μεγάλο κομμάτι κρέας από σουβλάκι, να πεταχτεί στην 5 κοιλιακή ώθηση και να απελευθερωθεί ο αεραγωγός του ηλικιωμένου.. Ο άνθρωπος φανερά σοκαρισμένος και με τρεμάμενη φωνή, αφού έκατσε και ηρέμησε, ευχαρίστησε θερμά τη μικρή και έφυγε για το σπίτι του.

Το φοβερό σ' αυτή την ιστορία είναι ότι η μικρή είχε παρακολουθήσει πριν 2 χρόνια, σεμινάριο για της πρώτες βοήθειες στο σχολείο της από την ΕΔΕΑΚ και θυμόταν όλες τις ενέργειες που κάνουμε για να βοηθήσουμε κάποιον που έχει υποστεί πνιγμονή.

Να τονίσουμε επίσης ότι η μικρή Καλλιόπη είναι κόρη μέλους της ΕΔΕΑΚ Σητείας, που σύμφωνα με την ίδια , είχε διαβάσει σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια της μαμάς της, ενώ συχνά τις έλυνε απορίες που είχε γύρω από τις πρώτες βοήθειες και από ότι φάνηκε γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει.

Συγχαρητήρια πολλά στη μικρή Καλλιόπη αλλά και στη μαμά της Μαριάννα Λελεκάκη!».

Send this to a friend