• Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου
  • 05:02

Αθήνα

13 oC

αραιές νεφώσεις

Λειψοί: Με απόφαση του δημάρχου γίνονται το πρώτο ελληνικό νησί που απαλλάχθηκε από τα πλαστικά

Από τους μικρούς Λειψούς ξεκινά ο περιορισμός των πλαστικών καθώς γίνονται το πρώτο νησί στην Ελλάδα όπου δεν πρόκειται να βρείτε στο εξής πλαστικά μιας χρήσης.

Από τους μικρούς Λειψούς ξεκινά ο περιορισμός των πλαστικών καθώς γίνονται το πρώτο νησί στην Ελλάδα όπου δεν πρόκειται να βρείτε στο εξής πλαστικά μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Φώτη Μάγγο, δημοτική αρχή και επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση πλαστικών στους Λειψούς.

«Το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων το έχουμε πάρει πάρα πολύ ζεστά. Εχουμε κάνει σοβαρή πολιτική στα σκουπίδια, στη συλλογή και στη διάθεσή τους» διατείνεται ο δήμαρχος των Λειψών που όπως λέει, το νησί του, συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων δήμων της χώρας, σε ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο.

«Ανακυκλώνουμε, 70 κιλά, ανά κάτοικο το χρόνο. Μια πενταμελής οικογένεια, ανακυκλώνει 350 κιλά στερεά απόβλητα τα χρόνια» σημειώνει ο κ. Μάγγος χαρακτηριστικά.

Πάντως αποτελεί γενική διαπίστωση πως τα πλαστικά μιας χρήσης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα. Εκτός του γεγονότος πως δεν καταστρέφονται, διαλύονται σε μικρά κομμάτια που απειλούν την υδρόβια ζωή και όχι μόνο. Πρόσφατη έρευνα, έδειξε πως σωματίδια πλαστικού εντοπίζονται ως και στις Αλπεις, μέσα στο χιόνι που καλύπτει τις βουνοπλαγιές.

«Διαπιστώσαμε πως τα πλαστικά μιας χρήσης, τα καλαμάκια, τα ποτήρια του καφέ κτλ κατακερματίζονται σε μικρά κομμάτια και είναι αδύνατη η περισυλλογή τους» σημειώνει ο δήμαρχος από τους Λειψούς σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο One Channel.

Send this to a friend