• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 23:11

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Λέσβος: Μωρό 5 μηνών πέθανε από μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ένα μωρό μόλις 5 μηνών έχασε τη ζωή του μετά από μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης το απόγευμα του Σαββάτου.

Ένα μωρό μόλις 5 μηνών έχασε τη ζωή του μετά από μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, το μωρό είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου νοσηλευόταν, με τους γιατρούς να μην καταφέρνουν να το διασώσουν.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει σωματικές και νοητικές αναπηρίες, ακόμη και τον θάνατο αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα Β

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι ο τύπος που προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα (ποσοστό από 70% έως 90% για την τελευταία δεκαετία). Παλαιότερα, στη χώρα μας, επικρατούσε ο τύπος C μηνιγγιτιδοκόκκου, όμως μετά την εφαρμογή καθολικού εμβολιασμού κατά του τύπου αυτού από το έτος 2005, εμφανίζεται πλέον πολύ σπάνια.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (βήχας, φτάρνισμα) ή με άμεση επαφή με τις αναπνευστικές εκκρίσεις (φιλί, ποτήρι κ.ο.κ.). Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο, εμέτους, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, σύγχυση, ζάλη και φωτοφοβία, ενώ μπορεί να εμφανιστούν έντονα κόκκινες κηλίδες στο δέρμα (αιμορραγικό εξάνθημα).

Στα βρέφη, εκτός των υπολοίπων, μπορεί να διαπιστωθεί άρνηση λήψης τροφής και έντονη υπνηλία, ασυνήθιστη ευερεθιστότητα και περίεργο, υψίσυχνο κλάμα και ωχρό ή μελανό δέρμα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μερικά και όχι όλα τα συμπτώματα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος έως την τελική διάγνωση.

Οι γονείς στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα ή έχουν την παραμικρή αμφιβολία θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Send this to a friend