Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αλέξης Κούγιας: Μηνύσεις κατά πάντων – Τι λέει για Καπουτζίδη και για την «επαγγελματία κυρία» της Μυκόνου, παρουσιάστρια του OPEN

ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown – Θεσσαλονίκη: Επτά συλλήψεις και πρόστιμα για συνάθροιση σε σπίτι

Στον ιδιοκτήτη του σπιτιού επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ στους καλεσμένους του η ΕΛ.ΑΣ. «μοίρασε» πρόστιμα 300 ευρώ στον καθένα διότι παραβίασαν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού

Δείτε επίσης

Κορονοϊός: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα – Πώς θα γίνει η διαδικασία
ΗΠΑ: Νομοσχέδιο προβλέπει άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400

Στη σύλληψη επτά ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί σε σπίτι παραβιάζοντας τα μέτρα κατά του κορoνοϊού προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο. Στην παράνομη συνάθροιση συμμετείχαν νεαροί και στην… αποκάλυψή της οδηγήθηκαν οι αστυνομικοί έχοντας σχετικές πληροφορίες για συγκεντρωμένα άτομα σε σπίτι.

Η… έφοδος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου στις 6.30 μ.μ., ενώ κατά τον έλεγχο βρέθηκαν και ποσότητες κάνναβης.

Στον ιδιοκτήτη του σπιτιού επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ στους καλεσμένους του η ΕΛ.ΑΣ. «μοίρασε» πρόστιμα 300 ευρώ στον καθένα διότι παραβίασαν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα η ΕΛΑΣ εξαπολύει σαφάρι ελέγχων σε όλη τη Θεσσαλονίκη για την τήρηση των μέτρων, καθώς η περιοχή παραμένει στο «κόκκινο» παρά το lockdown που έκλεισε ήδη από χτες έναν μήνα.

Πηγή: grtimes.gr

Αντιστέκεται ο κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη – Τι έδειξαν οι τελευταίοι έλεγχοι στα λύματα

Ένα μήνα σε lockdown «κλείνουν» οι Θεσσαλονικείς, ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν αρκετά υψηλοί.

Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 25, 27 και 30/11, δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά επιπρόσθετα έχει ανακοπεί η δυναμική μίας ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

«Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωαννου.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα αυτά, ο πρύτανης εξήγησε πως η αποκλιμάκωση είναι αργή, ακριβώς επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν.

«Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως είμαστε στο σημείο όπου τα πράγματα δύναται να εξελιχθούν ομαλά και σταδιακά να ξανακερδίζουμε τις ζωές μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και πολύ άσχημα, να βγουν εκτός ελέγχου, αν θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν και εφησυχάσουμε. Είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως κάθε παρέκκλιση από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μόνο παράταση και αυστηροποίησή τους μπορεί να φέρει», διευκρίνισε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Στο κόκκινο παραμένει η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία
Περισσότερες από τις μισές μολύνσεις κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα αντιπροσωπεύουν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Η Θεσσαλονίκη, η Αττική, η Λάρισα και η Μαγνησία από τη Θεσσαλία, καθώς και οι τέσσερις περιοχές της βόρειας Ελλάδας που επεσήμανε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δηλαδή η Πιερία, η Πέλλα, οι Σέρρες και η Δράμα, κατέγραψαν το 64% του συνόλου των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ειδικότερα, στο διάστημα από την περασμένη Τρίτη, 24 Νοεμβρίου έως και χθες, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 3819 πολίτες θετικοί στον κορωνοϊό. Στην Αττική, καταγράφηκαν επιπλέον 2699 κρούσματα, στη Λάρισα 813, στην Πέλλα 536. Η Μαγνησία μέτρησε 467 νέες μολύνσεις, οι Σέρρες 451 και η Δράμα 375. Συνολικά σε όλη τη χώρα τα νέα περιστατικά για το διάστημα μίας εβδομάδας ανήλθαν σε 14501.

Η κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη βόρεια Ελλάδα επιβεβαιώνεται καταρχάς από την επίσκεψη του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, αλλά και από τις χθεσινές αλλεπάλληλες συναντήσεις επικεφαλής και υψηλόβαθμων στελεχών υπηρεσιών με κομβικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς του Sars-CoV-2 με σκοπό την υποστήριξη των τοπικών Αρχών και τη βελτίωση του συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Στο κλιμάκιο που βρέθηκε χθες στην Εδεσσα, τα Γιαννιτσά, τη Δράμα συμμετείχαν ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Επικεφαλής της Π.Υ Θεσσαλονίκης της ΕΑΔ, Αλέξανδρος Κελεσίδης και ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Η ισορροπία της επιδημιολογικής κατάστασης είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά. Οι χθεσινές καταγραφές νέων κρουσμάτων κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, μετά την αισιοδοξία της Δευτέρας, ημέρα κατά την οποία, βέβαια, τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα. Η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας εξακολουθεί να υπάρχει λόγω σταθεροποίησης, ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν πτώση η οποία όπως φαίνεται κινείται με βήματα … χελώνας. Για αυτό και δεν υπάρχει ουσιαστική αποτύπωση στα “σκληρά” δεδομένα και ουσιαστική αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες για μία ακόμη φορά οι νέοι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100 και έφτασαν τους 111.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η επιδημία αντιστέκεται στο lockdown. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία της χθεσινής και 25η Έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό για την κινητικότητα του πληθυσμού συγκριτικά με την πρώτη καραντίνα της περασμένης άνοιξης.

Η σύγκριση της κινητικότητας κατά τις πρώτες 14 ημέρες του δεύτερου lockdown (7-20 Νοεμβρίου) σε σχέση με τις πρώτες 14 ημέρες του πρώτου lockdown (23 Μαρτίου – 5 Απριλίου) καταδεικνύει μεγαλύτερη κινητικότητα στις πέντε δραστηριότητες (1. καταστήματα, εστίαση, ψυχαγωγία, 2. καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων, 3. πάρκα και υπαίθριοι χώροι, 4. χρήση ΜΜΜ και 5. εργασιακοί χώροι) κατά 23,8 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο. Επίσης, η παραμονή στην κατοικία είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σύγκριση με το πρώτο lockdown.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 87% για την εβδομάδα 19 έως 25 Νοεμβρίου (έναντι 79% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 ανέρχεται σε 83% και 99% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Lockdown ως τις 14/12… και βλέπουμε – Την επόμενη εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις

Κορονοϊός -Παναγιωτόπουλος: Να τι θα συμβεί αν λήξει άκαιρα το lockdown

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο προβλέπει άμεσες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400

Αλέξης Κούγιας: Μηνύσεις κατά πάντων – Τι λέει για Καπουτζίδη και για την «επαγγελματία κυρία» της Μυκόνου, παρουσιάστρια του OPEN
Θανάσης Μαυρίδης: Στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση με κορονοϊό
Παυλάκης: «Χρειαζόμαστε ένα τίμιο-σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες – Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα» (ΒΙΝΤΕΟ)
Δημήτρης Λιγνάδης: Πλάι πλάι στα κελιά των βιαστών – Ποια «μπουμπούκια» βρήκε στις φυλακές της Τρίπολης (ΦΩΤΟ)
«Ο πόνος είναι αβάσταχτος» – Συγκλονίζει η μητέρα του 42χρονου ορειβάτη που σκοτώθηκε στην Πάρνηθα
Δημήτρης Λιγνάδης στις Φυλακές Τρίπολης: Αυτοί είναι οι συγκρατούμενοι του ηθοποιού και σκηνοθέτη