Αθήνα

8 oC

σποραδικές νεφώσεις

Λύθηκε το μυστήριο! Ιδού από προήλθε η ραδιενέργεια που ανιχνεύτηκε στην Ελλάδα

Το Ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας έρχεται να δώσει λύση στο θρίλερ γύρω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης , όπως και η Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι Γάλλοι επιστήμονες παρατηρούν πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία ή στο Καζακστάν πίσω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Το ISRN εκτιμά ότι το ρουθήνιο 106 προέρχεται από ατύχημα σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων, είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής στη Ρωσία ή στο Καζακστάν και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Η εκτίμηση των Γάλλων επιστημόνων είναι ότι η αρχική διαρροή ήταν ανάμεσα στα 100 και στα 300 τεραμπεκερέλ, προσθέτοντας ότι αν αυτό είχε συμβεί στη Γαλλία, οι ίδιοι θα είχαν ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής, αν και υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη του ρουθηνίου στον ουρανό της Ευρώπης δεν είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων.

Οι Γάλλοι επιστήμονες οριοθέτησαν την περιοχή στην οποία μπορεί να συνέβη το πυρηνικό ατύχημα μελετώντας όλα τα δεδομένα του καιρού εκείνης της περιόδου που έγινε η ανίχνευση του ρουθηνίου 106 στον ουρανό της Ευρώπης.

Οι Ρώσοι, πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γαλλικού ινστιτούτου, δήλωσαν άγνοια για κάποιο τέτοιο περιστατικό σε ρωσικό έδαφος, ενώ οι Αρχές του Καζακστάν δεν έχουν ακόμα δώσει κάποια απάντηση.

Send this to a friend