Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άφωνος ο Γιώργος Λιάγκας: Τους αποκάλυψε στο Πρωινό ότι περιμένει παιδί (vid)

ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: «Μέσα στο καλοκαίρι αναμένουμε να έχουμε σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη του στην Ειρήνη Αρβανίτη και το περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού και το πότε θεωρεί ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία απάντησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης: 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος εγκλεισμού λόγω Covid-19. Πιστεύατε πέρσι τέτοια εποχή ότι έναν χρόνο μετά θα ζούμε με μάσκες και φόβο;
Οι μεγάλες πανδημίες της γρίπης ιστορικά έχουν κρατήσει για αρκετά χρόνια. Ωστόσο δεν έχουμε ιστορικό από πανδημίες κορονοϊών, τουλάχιστον  τα τελευταία 100 χρόνια. Γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μακροχρόνιες προβλέψεις, όπως για το χρονικό διάστημα που μια πανδημία θα επηρεάσει την κανονικότητα. Από τη μία οι τεχνολογικές εξελίξεις, με την έλευση αποτελεσματικών εμβολίων πιο γρήγορα από ποτέ, δείχνουν ότι η πανδημία θα διαρκέσει λιγότερο από ό,τι σε άλλες εποχές. Από την άλλη οι επιπτώσεις της πανδημίας, λόγω μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες από ό,τι στο παρελθόν, φαίνεται να είναι μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες.

Σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα 2.000 κρούσματα ημερησίως. Τι μας έχει οδηγήσει σε αυτό τον αριθμό; Ο κόσμος δεν υπακούει στο lockdown, δεν έχουν παρθεί τα σωστά μέτρα ή οι μεταλλάξεις του ιού είναι πλέον απρόβλεπτες;
Οι λόγοι που βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων αυτή την περίοδο είναι κατά κύριο λόγο η σχετική χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω κόπωσης του γενικού πληθυσμού, αλλά και η σχετικά αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι οι καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου συνέβαλαν ώστε οι περισσότερες κοινωνικές συνάξεις να πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, όπου η μεταδοτικότητα είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερη.

Θα πετάξουμε τις μάσκες το 2022 ή πιστεύετε ότι αποτελεί ένα μακρινό «όνειρο»;
Γενικά είναι δύσκολο να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις. Με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, συνεπώς όσο πιο γρήγορα εμβολιαστεί ο κόσμος και όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό κάλυψης με το εμβόλιο , τόσο πιο γρήγορα θα γίνει και η επιστροφή στην κανονικότητα. Αν αυτή η κανονικότητα θα είναι ελεύθερη κορονοϊού, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ο κορονοϊός, αλλά οι επιπτώσεις του θα είναι πολύ ηπιότερες λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας.

Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Θα δούμε τους δικούς μας ανθρώπους, θα πάμε για ένα φαγητό ή να επισκεφτούμε ένα μέρος;
Θεωρώ ότι εντός του ερχόμενου καλοκαιριού, καθότι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ο καλός καιρός θα μειώσει σημαντικά τη μεταδοτικότητα του ιού, είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάποιες από αυτές τις φυσιολογικές δραστηριότητες.

Άρα το καλοκαίρι θα κυκλοφορούμε ελεύθεροι;
Με βάση την περσινή χαμηλή επιδημικότητα του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, αναμένουμε να έχουμε μια σχετικά σημαντική επιστροφή στην κανονικότητά μας.

 

Πέθανε ο γιος του σκηνοθέτη Δημήτρη Κολλάτου: «Είναι άδικο να ζω εγώ και να φεύγει ο Άλκης»
Όταν ο Αλέξανδρος Κολλάτος είχε ανοίξει την καρδιά του για τον αυτιστικό αδελφό του Άλκη, που «έφυγε» σήμερα
Επίθεση με καυστικό υγρό στην Κυψέλη: «Πολλές φορές ακούμε τα βράδια κορίτσια να φωνάζουν γιατί τις δέρνουν» λένε κάτοικοι της περιοχής
Δολοφονία Καραϊβάζ: Τέσσερα πρόσωπα στο στόχαστρο – Τα νέα στοιχεία των Αρχών
Τραγωδία στη Χαλκίδα: «Έφυγε» από τη ζωή 38χρονη από κορονοϊό – Ετοιμαζόταν να παντρευτεί
Νανά Παλαιτσάκη: Eξιτήριο από το νοσοκομείο – Παραιτείται από τη δουλειά της – Η ανάρτησή της στο Facebook