Αθήνα

 

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 17 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
ceb1cf87ceb9cebbcebbcebfcf80cebfcf8dcebbceb5ceb9cebf

ΕΛΛΑΔΑ

Μαγνησία: Πάνω απο 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από μολυσμένο νερό στο Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Η κατάσταση στη Μαγνησία κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Ριζόμυλο και Στεφανοβικείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου ξεπέρασαν σήμερα τα 100, εξαιτίας πιθανότατα μολυσμένου νερού. Στα περιστατικά, εντοπίστηκε επίσης ένα κρούσμα σαλμονέλας, ενώ ένας ηλικιωμένος βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιπλέον, εννέα παιδιά παραμένουν νοσηλευόμενα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Μετά τις αναφορές για συρροή κρουσμάτων στις περιοχές του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας, με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου, ξεκίνησαν άμεσα τις έρευνες.

Ήδη στάλθηκαν μετά απο την σχετική εντολή, δείγματα νερού στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Οι παράμετροι που ελέγχονται είναι για ολικά κολοβακτηριοειδή, E.coli, εντερόκκοκοι και σαλμονέλλα.

Αύριο Δευτέρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σπεύδει στην περιοχή και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ο οποίος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, θα πραγματοποιήσει αναλυτική διερεύνηση των κρουσμάτων.

Στον έλεγχο θα περιλαμβάνεται η επιθεώρηση του δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και η λήψη δειγμάτων πόσιμου νερού για περαιτέρω ανάλυση.

Οι οδηγίες της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας

Εν τω μεταξύ το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, εξέδωσε οδηγίες προς τους κατοίκους και τους υπεύθυνους διαφόρων φορέων της περιοχής:

  • Στους κατοίκους Ριζομύλου και Στεφανοβικείου συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση του νερού δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής), τόσο από το οικιακό δίκτυο, όσο και από τις κοινόχρηστες βρύσες, μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού και να διαπιστωθεί η καταλληλόλητά του για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Στους Διευθυντές σχολείων να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά δεν πίνουν νερό από τις βρύσες των σχολείων μέχρι να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Ανάλογη προειδοποίηση γίνεται προς του υπεύθυνους Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων να αποφύγουν την κατανάλωση του νερού δικτύου για ανθρώπινη χρήση (πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής).
  • Επιπλέον προειδοποίηση γίνεται και προς τους υπευθύνους Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Παροχής Υπηρεσιών να μην χρησιμοποιοούν το νερό στην παραγωγική διαδικασία βιοτεχνιών και οικοτεχνιών παρασκευής τροφίμων, ποτών, γλυκών, πάγου και παγοκύβων, άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων, ελαιολάδου και ανάλογων παρασκευασμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών, μέχρι να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση και εργάζονται ακατάπαυστα για την επίλυση του προβλήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ρήγα Φεραίου

‘Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου μετά από ενημέρωση του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας, της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΜΣ, και μετά την ενημέρωση ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας οφείλεται στο νερό του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου σύστησε με ανακοίνωση της την μη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση.

Ήδη, όπως αναφέρει, διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο και η Διεύθυνση υγείας έχουν προβεί σε δειγματοληψία ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και κατόπιν των υποδείξεων του ΕΟΔΥ συστήνονται τα κάτωθι:

  • να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση ( πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής.
  • οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων , ποτών γλυκών, άρτου κλπ. ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Παπαδάμ ζητάει εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΡΦ και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Είναι μία συνήθης τακτική της επιχείρησης, να μην ενημερώνει τους αιρετούς για τα θέματα που προκύπτουν, όπως ακριβώς και με την περίπτωση καταγγελίας υπαλλήλου προς τη ΔΕΥΑΡΦ, για την οποία δεν πήραμε καμία απάντηση.

Ανεξάρτητα από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, πρέπει να ανακοινωθούν όλα τα στοιχεία των αναλύσεων του νερού, σύμφωνα με το διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο που επικαλείται ο δήμος στην ανακοίνωση του, έτσι ώστε οι κάτοικοι να γνωρίζουν την κατάσταση για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία τους. Θέσαμε το θέμα με επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΥΑΡΦ, χωρίς να δώσουμε δημοσιότητα, επειδή κύριο μέλημά μας είναι η λύση του προβλήματος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΡΦ δεν έγινε καμία αναφορά και καμιά ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν μπορεί το ενδιαφέρον της επιχείρησης να επικεντρώνεται μόνο στην αύξηση των τελών για την αποχέτευση και στις προσλήψεις συμβασιούχων δίμηνης σύμβασης ή αναθέσεις για άλλες υπηρεσίες και να μην υπάρχει ενημέρωση, τουλάχιστον στα μέλη της διοίκησης, για την ποιότητα του νερού.

Η παράταξή μας είναι πάντα κοντά στο συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ για την κατάσταση της υγείας των κατοίκων».

 

<>

Ροή Ειδήσεων

ap24169612440811 200240

17/06/2024 | 20:46

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης: O Απόστολος Παπαστάμος πήρε το χρυσό μετάλλιο και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες

17/06/2024 | 20:18

Βασίλης Τερλέγκας: Σκόνταψε και έπεσε από την σκηνή – Σηκώθηκε αμέσως μετά την τούμπα

17/06/2024 | 20:07

Ερντογάν: Ο κόσμος πρέπει να λάβει μέτρα κατά του αιμοδιψούς Ισραήλ
screenshot 17

17/06/2024 | 19:57

Στέφανος Κασσελάκης: Θα είμαι υποψήφιος για ένα νέο σχήμα ακόμα και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα

17/06/2024 | 19:38

Χαμός στο Twitter και στο πλατό της εκπομπής της με δηλώσεις της Ζήνας Κουτσελίνη για τον Απόστολο Λύτρα – «Μια καριέρα πλήττεται»

17/06/2024 | 19:21

Χάρης Ρώμας: Ο τραγικός αποχαιρετισμός του συνεργάτη του – «Είναι τελικά μικρή η αιωνιότητα»
screenshot 14

17/06/2024 | 19:16

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος καταγγέλλει πως απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με «εντολή Κασσελάκη»

17/06/2024 | 18:54

Νίκος Ανδρουλάκης : «Έτοιμος να αξιολογηθώ από τη βάση του ΠΑΣΟΚ – Όποιος έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών – Θα διαγραφούν όσοι συνεχίζουν τον τοξικό λόγο»

17/06/2024 | 18:25

Μπέττυ Μαγγίρα: Το παρασκήνιο της αποχώρησής της από τον ΑΝΤ1
rendered 57

17/06/2024 | 18:15

Ερμής σε τετράγωνο με την Αφροδίτη: Τα ζώδια που εισέρχονται σε μία εποχή αφθονίας και τύχης από σήμερα

17/06/2024 | 18:08

Θεσσαλονίκη: Παρέσυρε με το αυτοκίνητό του την εν διαστάσει συζυγό του, την έπιασε από το λαιμό και την απείλησε

17/06/2024 | 17:51

Ιωάννα Παλιοσπύρου για τον δικηγόρο της Απόστολο Λύτρα: «Το καταδικάζω, δεν είχα καταλάβει τίποτα, είναι δύσκολο να προχωρήσει η συνεργασία μας»
ioannapaliospyrou dikastiria intime6 2048x1406

17/06/2024 | 17:39

Απόστολος Λύτρας: Από τον Παντελίδη, την Δώρα Ζέμπερη, την «βιτριολίστρια» και την Πισπιρίγκου: Οι πολύκροτες υποθέσεις του γνωστού δικηγόρου

17/06/2024 | 17:23

Επίθεση θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενη στο Λιμένι – Δέχθηκε ισχυρό δάγκωμα

17/06/2024 | 17:09

«Το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα, τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομα» – Η κατάθεση της συζύγου του Απόστολου Λύτρα
ksanthi troxaio in 1
Τροχαίο δυστύχημα στη Ξάνθη: Από την Χαλκίδα τα τρία θύματα της σύγκρουσης – Η τραγική σύμπτωση
Εορτολόγιο 17 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
lytras 1706254
Απόστολος Λύτρας: Ελεύθερος για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του – Απαγορεύεται να την πλησιάζει
endooikogeneiaki bia ksulodarmos gunaikon
Δίωξη για κακούργημα σε βάρος του πασίγνωστου ποινικολόγου για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του άσκησε ο εισαγγελέας
panellinies panelladikes 2024 300524 (7)
Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα των Πανελληνίων – Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι
kifisos kinisi 021023
Κίνηση στους δρόμους: Πού επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο