Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Μανιαδάκης στην προανακριτική Novartis: «Οι εισαγγελείς ήξεραν μέχρι και από πού ψωνίζει κουρτίνες ο Γεωργιάδης!»

Ένταση υπήρχε και στη δεύτερη μέρα κατάθεσης του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για Novartis.

Ένταση υπήρχε και στη δεύτερη μέρα κατάθεσης του Νίκου Μανιαδάκη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για Novartis.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην αρχή της τοποθέτησης του έδωσε τη διεύθυνση του διαμερίσματος που τον ανέκρινε η κ. Τουλουπάκη και στη συνέχεια ανέφερε για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι εισαγγελείς ανακριτές που ανέφεραν, γνωρίζουν ακόμη και από πού αγοράζει κουρτίνες. «Στην οδό Αλεξανδρουπόλεως 24-26 ήταν το διαμέρισμα. Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση λέγοντας πως αυτές "ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Μου έλεγαν μη φοβάσαι θα εκλεγεί ξανά το κυβερνών κόμμα (...). Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για Άδωνι έως και ποιος πλήρωνε τις κουρτίνες του σπιτιού του μου έλεγαν. Οι εισαγγελείς μου έλεγαν "πρέπει να είσαι με το μέρος μας" -εγώ ποτέ δεν τους είπα πως πολιτικό πρόσωπο θα τους κατέστρεφε. Ποτέ δεν μετέφερα τέτοια απειλή εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα όπως είδα να λέγεται Ο Ντζούρας μου κανόνισε συνάντηση με πράκτορες FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω και λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατά αντιπαράσταση με τον κ. Δεστεμπασίδη, την κ. Τουλουπάκη ή την κ. Μαραγγέλη» φέρεται χαρακτηριστικά να είπε ο κ. Μανιαδάκης.

Ο Θανάσης Πλεύρης παίρνοντας τον λόγο είπε ότι αυτά θυμίζουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλου Πολάκη που έλεγε «Να βάλουμε δυο στη φυλακή να κερδίσουμε τις εκλογές».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Μαρκόπουλος: «Πού ξέρεις; Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις!»
Ραγκούσης: «Πρόσεχε μην έλθει εδώ»
Μαρκοπουλος: «Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε».
Μανιαδάκης: «Πρέπει να είσαι με το μέρος μας» μου έλεγαν οι εισαγγελείς
Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ακόμη πως οι εισαγγελείς του έλεγαν ότι πρέπει να είναι με το μέρος τους.

Ο Μανιαδάκης είπε πως η Τουλουπάκη τoν πίεζε να «δώσει» πολιτικά πρόσωπα για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης

Για πιέσεις από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα έκανε λόγο κατά την κατάθεσή του χθες (03.12.2019) στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis Νίκος Μανιαδάκης.

Ο Νίκος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Ιωάννης Αναστασίου», υποστήριξε πως ποτέ δεν υπήρξε αξιωματούχος που ενεπλάκη σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων και ουδέποτε διαδραμάτισε διαμεσολαβητικό ρόλο για παράνομες πρακτικές εταιρειών και χρηματισμούς πολιτικών προσώπων.

Ως «Ιωάννης Αναστασίου» όμως έχει εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα. Μετά από 3 ώρες εισαγωγικής κατάθεσης στην προανακριτική, ο Νίκος Μανιαδάκης ρωτήθηκε αν επιμένει στις καταθέσεις αυτές. Τότε, ζήτησε από την επιτροπή να σταθμίσει ότι για τις καταθέσεις του αυτές έχουν στραφεί εναντίον του δικαστικά τέσσερα πολιτικά πρόσωπα.

Κατά την τρίωρη κατάθεσή του, που θα συνεχιστεί το απόγευμα, ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να κατέθεσε ότι:

Αρχικά, το 2015 του πρότεινε να καταθέσει ενώπιον των αμερικανικών αρχών, για αθέμιτες πρακτικές, ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Τον Μάρτιο του 2017, επί των ημερών της Ελένης Ράικου, πήγε αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έπειτα από δημοσιεύματα που τον στοχοποιούσαν. Εκεί ρωτήθηκε αν έχουν πέσει στην αντίληψή του χρηματισμοί πολιτικών προσώπων. Ο Νίκος Μανιαδάκης απάντησε αρνητικά. Του δόθηκε χρόνος να το ξανασκεφτεί και αν έκρινε σκόπιμο να επανέλθει. Η Ελένη Ράικου δεν τον ξανακάλεσε.

Τον Νοέμβριο του 2017 πήγε ξανά αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, επί των ημερών της Ελένης Τουλουπάκη. Είχαν προηγηθεί έλεγχοι για τις οικονομικές του συναλλαγές, έρευνα για τη δραστηριότητα του στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και έρευνα για τη δραστηριότητα του την περίοδο που ήταν διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να έχει καταθέσει ότι σε εκείνη τη δεύτερη φάση της επίσκεψής του στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, αποφάσισε να υποστηρίξει το έργο της δικαιοσύνης ως τεχνικός σύμβουλος. Τότε όμως οι εισαγγελείς του ξεκαθάρισαν ότι η συνεργασία θα γινόταν μόνο με την υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Μετά την υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας και ενώ είχε καταθέσει περισσότερα από 600 αρχεία με αναλύσεις για τις τιμές των φαρμάκων, την πιθανή ζημία για το δημόσιο κ.λπ., οι Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του ζήτησαν να καταθέσει αν γνωρίζει για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και ειδικότερα για τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Νίκος Μανιαδάκης φέρεται να είπε στην επιτροπή της Βουλής ότι του ασκήθηκαν πιέσεις να καταθέσει για τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Κατά την εξέτασή του, οι Εισαγγελείς κατά της διαφθοράς του προσκόμιζαν μια σειρά αποφάσεις τιμολόγησης και του ζητούσαν να συνηγορήσει ότι οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο. Καθώς όμως εκείνος επισήμαινε τις αντιφάσεις, σε σχέση με όσα οι άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς δυσανασχετούσαν και τον πίεζαν ακόμη περισσότερο για τα πολιτικά πρόσωπα.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε ειδικά στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας πως του είπε ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του και αν δεν δώσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δει η εισαγγελία τι θα κάνει μαζί του, ενώ αν κατονομάσει πρόσωπα, η ίδια θα διαπραγματευθεί με τους ανωτέρω για το μέλλον του.

Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς γνωστοποίησε στον Νίκο Μανιαδάκη ότι άλλος προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει εναντίον του ότι ο ίδιος χρηματίστηκε μέσω εταιρείας της συζύγου του και ότι μέσω αυτής της εταιρείας χρηματιζόταν και ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Τον Λοβέρδο δεν τον γνωρίζω», «δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλός του», «η γυναίκα μου δεν είχε τη συγκεκριμένη εταιρεία», φέρεται να είπε ο Νίκος Μανιαδάκης, που κατέθεσε ότι είχε προηγηθεί σχετικώς ψευδής κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Κατόπιν προτροπής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, έχει μιλήσει στις αμερικανικές αρχές. Αρχικά μίλησε, στην Αθήνα σε στέλεχος του FBI προκειμένου να αξιολογηθεί αν η Αμερική τον εντάξει σε δικό της πρόγραμμα. Τον Φεβρουάριο του 2018 είχε συνάντηση στη Βιέννη και τον Αύγουστο του 2018 στις ΗΠΑ. Στην Αμερική του έδειξαν κατάθεση σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Μανιαδάκης δωροδοκούσε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο Μανιαδάκης διέψευσε κατηγορηματικά οποιονδήποτε χρηματισμό.

Send this to a friend