Αθήνα

16 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Big Brother: «Τα πήρε» άσχημα με τον Μικρούτσικο η Νάταλι Κακκαβά στον «αέρα» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: «Δεν υπήρξε καμία εναέρια επιτήρηση την ημέρα της τραγωδίας»- Τι αναφέρει έγγραφο για την πύρινη τραγωδία

Νέο έγγραφο- καταγγελία έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας για το Μάτι εννέα μήνες μετά την πύρινη τραγωδία που στέρησε τη ζωή σε 101 ανθρώπους.

Δείτε επίσης

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπ. Δικαιοσύνης υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη δράση του «Ορέστη»- Η αντίδραση Αναστασιάδη
Πάτρα: 2χρονο αγοράκι ήπιε χλωρίνη -Εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο- Υπαρχηγό ΠΣ. ε.α., Ανδριανό Γκουρμπάτση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απέκρυψε ένα έγγραφο- βόμβα για την πύρινη τραγωδία.

Στη νέα έκθεση, που δημοσιοποίησε το πρωί της Πέμπτης, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης υποστηρίζει ότι «από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο της προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της» η Πυροσβεστική απέκρυψε σκόπιμα από τη δικαστική έρευνα «την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και ακολούθως στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της».

Κατά τον κ. Γκουρμπάτση, πρόκειται για ένα στοιχείο που δεν ελήφθη υπόψη από τους Εισαγγελείς καθώς «δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά και μνεία» σε αυτό.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού σημειώνει το εξής: «Την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) και πιο συγκεκριμένα πριν την έναρξη εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Κινέττα “Δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική>”. Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός από αυτήν οργανωμένης εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών περιοχών της επικράτειας με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης. Κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων κάθε έτους υπάρχει ειδική αναφορά στο Κεφάλαιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Εναέρια Επιτήρηση.

Οπως εξηγεί ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην έκθεσή του για την πυρκαγιά στο Μάτι, «στον εναέριο στόλο επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης, πάντα με το ίδιο ως άνω Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών, προβλέπονται πτητικά κρατικά μέσα και συγκεκριμένα της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ τα Α/Φ CL-215 και Α/Φ CL-415 (έδρα Α/Δ Ελευσίνας), τα Α/Φ Τ-41 της Σχολής Ικάρων (έδρα Α/Δ Τατοΐου) και τα Α/Φ Chessna του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (έδρα Α/Δ Τατοΐου)».

Επιπλέον, όπως τονίζει, στο εν λόγω σχέδιο οριζόταν ότι «οι επιχειρήσεις της εναέριας επιτήρησης οργανώνονται κάθε χρόνο από την 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου κατόπιν προγραμματισμού και εντολής του ΕΣΚΕ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης, τονίζεται ότι «οι εναέριες περιπολίες επιτήρησης οργανώνονται με σκοπό: α) Τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς, β) Την έγκαιρη και ασφαλή ενημέρωση των πυροσβεστικών δυνάμεων, γ) Την έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και δ) Την ασφαλή καθοδήγησή τους στο χώρο του συμβάντος».

Οι «Ετοιμότητες Α/Φ – Ε/Π Αεροπυρόσβεσης»

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με το Παράρτημα <<Β>> στη Διαταγή του ΓΕΑ υπ΄ αριθ. Φ.295/ΕΠ.1554 / Σ.211, με τίτλο: <<ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ Α/Φ – Ε/Π ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ>> και ημερομηνία, από 23 Απριλίου 2018 ΓΕΑ/ΚΛΑΔΟΣ Α΄- Δ/ΝΣΗ Α1 – ΤΜΗΜΑ 2, και ειδικότερα την παράγραφο 2 (β), ότι για τους σκοπούς εναέριας επιτήρησης διατίθεται <<Ένα (1) Α/Φ Τ-41D και ένα (1) A/Φ PZL-M18 B/S (διθέσιο σε ετοιμότητα τριών (3) ωρών από Π.Φ. (πρώτο φως) έως Τ.Φ. (τελευταίο φως) κατά την Αντιπυρική Περίοδο, για σκοπούς εναέριας επιτήρησης δασικών περιοχών, στην περιοχή Αττικής>>».

Το σημείο που αναφέρεται στην ετοιμότητα αεροσκαφών / Φωτογραφία: ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΚΟΥΡΜΠΑΤΣΗΣ
Ο πραγματογνώμονας αναφέρει ότι από τα παραπάνω «καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο – πάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο και μάλιστα σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών – παίζει η οργάνωση εναέριας επιτήρησης (περιπολιών) με εναέρια μέσα και ειδικότερα με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης, δηλαδή με εκείνα τα κρατικά πτητικά μέσα, τα οποία σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και αεροπυρόσβεση στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς».

Καταλήγοντας, σημειώνει, ότι η Πυροσβεστική και ειδικότερα το ΕΣΚΕ από την προηγούμενη ημέρα της φωτιάς στο Μάτι γνώριζαν ότι βάσει των καιρικών συνθηκών υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς, Κατηγορίας Κινδύνου 4.

«Θρηνεί» η Πάτρα: «Έσβησε» ο 17χρονος αθλητής του κικ μπόξινγκ Λευτέρης Καραχάλιος
Αδιανόητες εικόνες στο Ρέθυμνο: Μητέρα κάθεται σε πεζούλι με τα 2 παιδιά της για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα
Μαύρη μέρα με 121 νεκρούς και 606 διασωληνωμένους – Πέσαμε στα 1.747 νέα κρούσματα κορονοϊού
Στα 102 της νίκησε τον κορονοϊό! Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ασθενής του κορονοϊού στη χώρα
Κορονοϊός-Επιδημιολογικός χάρτης: «Πρωταθλήτρια» η Θεσσαλονίκη με 486 κρούσματα, 273 στην Αττική – Ποια είναι η κατανομή
Κορονοϊός: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα