Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Με ευτράπελα και μικροπροβλήματα συνεχίζεται η εκλογική διαδικασία - Ψήφισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί

Με τις κάλπες να έχουν ανοίξει από τις 07:00 η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με αρκετά μικροπροβλήματα και με την πολιτική ηγεσία του τόπου να έχει ήδη ψηφίσει, την ώρα που περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με τις κάλπες να έχουν ανοίξει από τις 07:00 η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, με αρκετά μικροπροβλήματα και με την πολιτική ηγεσία του τόπου να έχει ήδη ψηφίσει, την ώρα που περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ξεκίνησε η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο κ. Χαρίτσης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που το κράτος καλείται να οργανώσει τετραπλές εκλογές και έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Λόγω των τετραπλών εκλογών, όπως είπε, για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα.

Έκανε λόγο για μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία για την Ευρώπη, που είτε θα γίνει πιο δημοκρατική είτε θα πάψει να υπάρχει, καθώς οι ευρωπαϊκοί λαοί καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- κρίσιμη και για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να εκφραστεί η βούληση των πολιτών. Αποχωρώντας από το εκλογικό τμήμα ευχήθηκε σε όλους "καλή ψήφο".

Καθυστερήσεις φωνές και γκρίνιες δημιούργησε το γεγονός ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίζουν σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα, σε ένα για τις Δημοτικές Εκλογές και σε ένα άλλο για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι διαμαρτύρονταν που έπρεπε να περάσουν δύο φορές τη δοκιμασία με τις ουρές.

Άλλο ζήτημα που δημιούργησε εντάσεις ήταν η άγνωστη για πολλούς ψήφος για τις Κοινοτικές Εκλογές όπου υπάρχουν, όπου βρήκε πολλούς πολίτες απροετοίμαστους και χρειάστηκε να δοθούν επεξηγήσεις χωρίς απαραίτητα να γίνει αντιληπτός ο σκοπός διεξαγωγής τους.

Όμως δεν έλειψαν και τα ευτράπελα όπως συνέβη στο εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη που ψηφίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όπου δεν είχε  προσέλθει κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Το ίδιο συνέβη όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, και στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε ο πρωθυπουργός όπου κανένα εκ των μελών της εφορευτικής επιτροπής, οκτώ στον αριθμό, δεν παρουσιάστηκε στο εκλογικό τμήμα που βρίσκεται στο 172ο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης.

Ενώ γενικότερα ήταν αρκετά τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και σε αρκετά εκλογικά κέντρα που δεν προσήλθαν σήμερα

Κατά τα άλλα στην ώρα τους προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 3o-4o Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού και είπε στη συνέχεια: «Σε μία περίοδο κατά την οποία δυνάμεις λαϊκισμού επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ευρωπαϊκές δυνάμεις εγκαταλείπουν το "σκάφος" της ενωμένης Ευρώπης, είναι ώρα οι Έλληνες να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε».

Στο εκλογικό τμήμα στην Κυψέλη, έφτασε λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Τώρα ψηφίζουμε, θα τα πούμε μετά», είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος, στο εκλογικό κέντρο. «Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα, Δημοκρατίας, που οι πολίτες αποφασίζουν. Είναι και μέρα ευθύνης των πολλών, του καθενός και της καθεμιάς να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους, να επικυρώσει, να εγκρίνει, να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και να μην επιτρέψει σε κανέναν, την επόμενη ημέρα να τα πάρει πίσω», είπε ο πρωθυπουργός.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν «θα τα ξαναπούμε σύντομα εδώ;», ο κύριος Τσίπρας απάντησε υπεκφεύγοντας: «Την άλλη Κυριακή σίγουρα», εννοώντας τον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας των Αυτοδιοικητικών εκλογών όπου απαιτηθεί.

Με χειροκροτήματα και υπό τις επευφημίες πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολικό συγκρότημα στην Κηφισιά μπήκε στο εκλογικό τμήμα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης μπήκε στο εκλογικό τμήμα συνοδευόμενος από τον γιο του Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι νέος ψηφοφόρος. Ο νεαρός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περίμενε υπομονετικά να ψηφίσει πρώτος ο πατέρας του.

Ο κ,.Μητσοτάκης χαιρέτισε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, ενώ δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με όσους του το ζήτησαν και μέσα στο εκλογικό τμήμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν χαμογελαστός και χαλαρός.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο ο κ. Μητσοτάκης ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος και δήλωσε: "Σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας". "Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και θέλω να ευχαριστήσω τις εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς αντιπροσώπους που υποστηρίζουν αυτή την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών" πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνοδευόμενη από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο του δήμου Αθηναίων η επικεφαλής του κόμματος Φώφη Γεννηματά.

«Σήμερα οι πολίτες αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός της για να προσθέσει: «Κλείνουμε την πόρτα στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό».

O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί της Κυριακής στη Νέα Ιωνία.

«Ελπίζουμε σήμερα ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα δυναμώσει τη φωνή του παντού και σε τοπικό επίπεδο και σε πανευρωπαϊκό», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατέληξε ευχόμενος καλή δύναμη σε όλους. Σημειώνεται, ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ψήφισε στη Νέα Ιωνία.

Λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί έφτασε στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει στην Θεσσαλονίκη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κύριος Καραμανλής δεν θέλησε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, χαιρέτησε όμως διά χειραψίας και μίλησε με όσους τον πλησίασαν για να τον χαιρετήσουν.

Στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στις δηλώσεις του, έστειλε μήνυμα με αποδέκτες τους νέους ψηφοφόρους.

"Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ειδικά στους νέους. Για να γεννηθούμε, ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε, έφυγε μπροστά, δεν έμεινε να κοιτούν τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το λοιπόν. Μην μείνεις πίσω, ψήφισε», είπε ο επικεφαλής της παράταξης Το Ποτάμι φεύγοντας από το εκλογικό κέντρο" είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Send this to a friend