Αθήνα

25 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η Audi παρουσιάζει το Q5 Sportback

ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη δημοσκόπηση για την επανάσταση του 1821: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για Κολοκοτρώνη και κρυφό σχολειό – Πόσο καλά γνωρίζουν την ιστορία

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος με τίτλο «Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση», πραγματοποίησε μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» και τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Δείτε επίσης

Ο «Θανάσης» από το «Ευτυχισμένοι Μαζί» μίλησε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια και την ξαφνική δημοσιότητα
Μπακογιάννης: «Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να καταστρέψουν και να γκρεμίσουν»

Η δημοσκόπηση διερευνά τις απόψεις των Ελλήνων για την Ελληνική Επανάσταση και συγκεκριμένα για θέματα όπως: Ποια εικόνα έχει η ελληνική κοινωνία σήμερα για το 1821; Πόσο καλά γνωρίζουν οι Έλληνες την ιστορία της Επανάστασης; Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι ήρωες της Επανάστασης; Ποιες ξένες δυνάμεις θεωρείται ότι συνέβαλαν καθοριστικά στον Αγώνα; Τι πιστεύει το ελληνικό κοινό για τους μεγάλους μύθους γύρω από την Επανάσταση;

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία κυρίαρχη προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (92,7%). Ακολουθεί ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (63,1%). Η Μπουμπουλίνα, βρίσκεται στην πρώτη τριάδα ενώ η Μαντώ Μαυρογένους είναι ανάμεσα στους πλέον αναγνωρισμένους 10 πρωταγωνιστές της Επανάστασης.

Για τους Έλληνες το 1821 δεν ήταν μόνο μια εθνική επανάσταση καθώς περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες πιστεύουν ότι η Επανάσταση είχε και Κοινωνικά, Φιλελεύθερα και Θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι η Ρωσία ήταν η ξένη δύναμη με τη θετικότερη συμβολή στην Επανάσταση και ακολουθούν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.

Κορονοϊός: Μόλις 39 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων – «Μαραθώνιος» στις εντατικές
Λάρισα: Γέμισε νεκρά ψάρια ο Πηνειός τα οποία φαίνονται χτυπημένα
«Καμπανάκι» Δερμιτζάκη: «Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα»
ΕΟΔΥ: Θετικά τα 10 από τα 422 rapid τεστ στην πλατεία Κουμουνδούρου
Στην Εντατική ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος
Κορονοϊός: Στον Πειραιά με εντολή Χαρδαλιά το κρουαζιερόπλοιο με τα κρούσματα