• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 10:43

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μεγάλη επιχείρηση στην Πάτρα: 611 μετανάστες και πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από παλιά εργοστάσια

Στην απομάκρυνση εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από δύο παλιά εργοστάσια της Πάτρας απομάκρυνε με συντονισμένες προσπάθειες σήμερα το πρωί η αστυνομία. 

Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Μαΐου, οπότε μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων εισήλθε και στους δύο καταυλισμούς ενημερώνοντας τους πρόσφυγες για την επικείμενη απομάκρυνση τους από το χώρο.

Λίγες ώρες αργότερα, 611 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός της Αχαΐας ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος εγγράφων και η ταυτοποίηση τους.

Σύμφωνα με το thebest.gr, βρισκόντουσαν περίπου 70 ανήλικοι που διέμεναν στα παλιά εργοστάσια και γι΄αυτούς θα γίνει έλεγχος ως προς το αν συνοδεύονται ή όχι για να ληφθεί ειδική μέριμνα.

Η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης και αντιστράτηγος, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τόνισε πως «όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες», ενώ επιπλέον ανέφερε ότι «δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους μετανάστες και η επιχείρηση, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της, εξελίχθηκε απολύτως ομαλά».

Επίσης, στην επιχείρηση βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της σήμερα ενήργησε την πλήρη εκκένωση ων άτυπων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών. Ευχαριστώ και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση τηρώντας κατά απόλυτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών».

Τέλος, σχετικά με το μεταναστευτικό δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα θέμα που δεν τελειώνει την επόμενη ημέρα και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που πρέπει και να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», στους συγκεκριμένους καταυλισμούς είχαν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα επεισόδια μεταξύ προσφύγων, με τελευταίο την 5η Μαΐου 2018, όπου και έχασε τη ζωή του ένας 20χρονος Αφγανός. Για το γεγονός αυτό είχε τοποθετηθεί η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών τονίζοντας ότι «αν κινδυνεύει το λιμάνι της Πάτρας από κάποιον, αυτός δεν είναι ο ίδιος ο προσφυγικός πληθυσμός. Είναι η κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική άρνησης απόδοσης προσφυγικής ιδιότητας στους/τις πρόσφυγες».

Send this to a friend