• Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου
  • 21:00

Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Μικρός Ανθρωποφάγος»: Ποια είναι η ακατοίκητη νησίδα από την οποία οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι κατέβασαν ελληνική σημαία

Μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, έγινε το θέμα της ημέρας, με αφορμή τον ισχυρισμό του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία (αλλά και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ισχυρίζεται ότι την κατέβασαν Τούρκοι κομάντο), που είχαν υψώσει στη συγκεκριμένη νησίδα Έλληνες. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τα παραπάνω.

Η νησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος», βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Σάμου και η έκτασή της, είναι 0,545 τ.χλμ.. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων.

Οι Φούρνοι (ή αλλιώς Φούρνοι Ικαρίας ή Κορσεών) είναι συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται δυτικά-νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας (στο τρίγωνο των ακρωτηρίων Δομένικος της Σάμου, Φανάρι της Ικαρίας και Τζουλούφι).

Οι κυριότερες νησίδες του συμπλέγματος, είναι η Θύμαινα, το Θυμαινάκι (ή Θυμαινονήσι), το Αλατονήσι (ή Αλαφονήσι ή Αλατσονήσι), στα δυτικά, οι Φούρνοι, Κισηριά (ή Διαπόρι), στα κεντρικά, το Στρογγυλό, το Πλατύ (ή Πλάκα), Μακρονήσι ή Μακρύ στα νότια και Ανθρωποφάς (ή Ανθρώ), ο μικρός Ανθρωποφάς, η Κεδρό (ή Μικρή Ανθρωποφάς), η Αγριδιό (ή Πρασονήσι), ο Άγιος Μηνάς, ο μικρός Άγιος Μηνάς και το Πλακάκι στα ανατολικά.

Send this to a friend