Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Συγκλονιστικά στοιχεία για το «κολαστήριο» της Μόριας: Ένας στους τρεις πρόσφυγες έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας!

Σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κόλαση ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια της Λέσβου, αφού όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής είναι κάτι παραπάνω από άθλιες και οριακές.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) που επικαλείται το Reuters, το 30% των φιλοξενουμένων στον καταυλισμό έχουν αποπειραθεί να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ενώ το 60% το σκέφτηκαν. Οι διαμένοντες στη Μόρια βρίσκονται υπό μεγάλη ψυχική πίεση.

«Πολλές φορές προσπάθησα να αυτοκτονήσω», ανέφερε ο Αχμάντ, ένας 35χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Ιράκ που έχασε τη γυναίκα του. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν το κατάφερα είναι επειδή έχω τα παιδιά μου».

Σύμφωνα με έκθεση της IRC ,«οι αιτούντες άσυλο ζουν σε συνθήκες που δεν πληρούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα», καθώς 84 άτομα μοιράζονται ένα ντους, ενώ 72 έχουν μια κοινή τουαλέτα.

«Το σύστημα αποχέτευσης είναι τόσο κορεσμένο που τα ακατέργαστα λύματα φτάνουν στα στρώματα όπου τα παιδιά κοιμούνται και ρέουν ακατέργαστα σε ανοιχτές αποχετεύσεις και υπονόμους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το πρωί της Τρίτης 462 πρόσφυγες έφτασαν από τη Λέσβο με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» στον Πειραιά ,με τελικό προορισμό τη Βόλβη στην Κεντρική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της προσφυγικής δομής της Μόριας. Ωστόσο, το εν λόγω κέντρο παραμένει υπεράριθμο, καθώς η χωρητικότητά του είναι για 3.000 άτομα, αλλά ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τις 9.000. Η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορέων του νησιού έχει δεσμευθεί για τη μεταφορά 2.000 προσφύγων σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η Τζάνα Φρέι, διευθύντρια του IRC στην Ελλάδα, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να διευκολύνει τους πρόσφυγες. «Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που να διασφαλίζει ότι δεν θα δούμε ποτέ ξανά συνθήκες όπως αυτές στη Mόρια»,τονίζει.

Send this to a friend