Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Μόρια: Πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό- 323 άτομα έφτασαν μόλις εχθές

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έφτασαν 323 άτομα με οκτώ βάρκες, χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού της Μυτιλήνης.

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας έφτασαν 323 άτομα με οκτώ βάρκες, χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα. Από αυτά, 3.474 πέρασαν στη Λέσβο, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο. Συνολικά τα άτομα φτάνουν τα 15.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστή η αναχώρηση σήμερα από τον καταυλισμό της Μόριας 815 αιτούντων άσυλο. Η μεταφορά θα γίνει σε λιμάνι της Αττικής το απόγευμα, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, με δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλα 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Χρυσοχοΐδης για το μεταναστευτικό: Αν δεν κάνουμε όσα πρέπει, οι ροές θα περάσουν από πάνω μας

Χθες, ισχυρό σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσει η χώρα αν δεν συνειδητοποιήσει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι έκτακτο αλλά μια πραγματικότητα που θα μας απασχολεί για δεκαετίες έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αν δεν κάνουμε όσα πρέπει οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. «Αν συνεχίσουμε να το κρύβουμε βάζοντας το κεφάλι μέσα στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο, να το θεωρούμε σαν κάτι έκτακτο που θα περάσει, τότε είναι βέβαιο ότι οι ροές θα περάσουν από πάνω μας και όχι δίπλα μας. Η πολιτική μας απόφαση είναι να το αντιμετωπίσουμε συστηματικά και σοβαρά, να θωρακίσουμε στο μέτρο του δυνατού τα σύνορά μας, να ετοιμάσουμε τη διοίκηση, να οργανώσουμε την κοινωνία παράγοντας την ανθεκτικότητα της κοινωνίας σε κάθε επίπεδο».

Αναφερόμενος στις βασικές λειτουργίες του νομοσχεδίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. «Το νομοσχέδιο θα προετοιμάσει το ζητούμενο και το ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση, η ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων. Το νέο σχέδιο νόμου ζητά τη συνεργασία του αιτούντος άσυλο σε όλα τα στάδια, και για να του το ζητήσει του παρέχει από την πρώτη στιγμή που μπαίνει μέσα ό,τι πρέπει, νομική προστασία, περίθαλψη και αποτέλεσμα, δηλαδή ταχύτητα. Επιτάχυνση διαδικασιών, ενσωμάτωση, επιστροφές: αυτό είναι το τρίπτυχο και νομοσχεδίου. Είναι σχέδιο τολμηρό και φιλόδοξο και αυτό το δέχομαι γιατί είναι ένα στοίχημα για μένα προσωπικά, για τον Γιώργο Κουμουτσάκο, για τη δημόσια διοίκηση, για το υπουργείο, για την κυβέρνηση, για τη χώρα, να μπορέσει να το τρέξει και να το υλοποιήσει».

Send this to a friend