Αθήνα

23 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άννα Φόνσου: Μου έχει τύχει να μην έχω δουλειά και να φυλάω γάτες – Είμαι 90 plus (vid)

ΕΛΛΑΔΑ

Μούσκεμα το ιστορικό αρχείο της Κρήτης: Το υπουργείο αδιαφορούσε για την αγορά ραφιών για τα έγγραφα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οργή έχει προκαλέσει η είδηση ότι υλικό από το ιστορικό αρχείο της Κρήτης έγινε μούσκεμα, καθώς τα έγγραφα βρίσκονταν στα ράφια κι όχι σε ράφια, εξαιτίας της αδιαφορίας του αρμόδιου υπουργείου. 

Σύμφωνα με το ekriti.gr, πρόκειται για τον πολύτιμο θησαυρό του Νομού Ηρακλείου, των Γενικών Αρχείων του Κράτους που είναι παράρτημα της κεντρικής Δημόσιας Υπηρεσίας.

[the_ad id=”493520″]

Η κακοκαιρία που έπληξε εχθές την Κρήτη, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο Αρχείο.

Η αδιαφορία του υπουργείου

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των υπαλλήλων του Αρχείου, τα ράφια δεν αγοράστηκαν και όσες μεταλλικές βιβλιοθήκες υπάρχουν εντός του χώρου, έχουν προέλθει από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως ο Δήμος Ηρακλείου.

Η βροχή προκάλεσε ζημιά σε αρχεία του προηγούμενου αιώνα, τη στιγμή που το αρχείο ξεκινά από το 1880 και φτάνει ως σήμερα. Πρόκειται για έγγραφα που προέρχονται από τα Δικαστήρια, τις δημόσιες Υπηρεσίες, τα Συμβολαιογραφεία ακόμα και έγγραφα που προέρχονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γραφεία του Νομού, στο πέρασμα των χρόνων.

Αυτό που τονίζεται είναι πως πλέον ξεκινά άμεσα η προσπάθεια για να σωθεί το αρχείο που βράχηκε. Μια διαδικασία πολύ δύσκολη από την οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα σωθεί το σύνολο των τόμων. Οι εργαζόμενοι του αρχείου με τη βοήθεια εθελοντών, έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση διάσωσης του υλικού.

Πρόκειται για χιλιάδες τόμους, ύψους 60 εκατοστών ο καθένας. Ήταν τόσο ο όγκος του νερού, ώστε σε σημεία αυτό έφτασε τους 20 πόντους, όπως έδειξε μια πρώτη αυτοψία, στην οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι κύριοι Πέτρος Ινιωτάκης και Μαρίνος Παττακός από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου, μαζί με άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχείου του Κράτους μεταφέρθηκε στο κτίριο αυτό για να είναι καλύτερες οι συνθήκες φύλαξης του και να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν, προκειμένου να μην είναι στο έλεος του Θεού οι χιλιάδες τόμοι…

Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 22χρονος στο «Σωτηρία» – Γκάγκα: Όσοι νοσηλεύονται είναι κυρίως μη εμβολιασμένοι
«Δήμητρα της Λέσβου»: Θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη στο Παλαιό Φάληρο;
Χρυσόγονος για αρνητές εμβολίου: Nόμιμη αργία ή διαθεσιμότητα μέχρι τη δημιουργία τείχους ανοσίας
Ίλιον: Χτυπούσαν ηλικιωμένη 100 ετών για να βρουν το χρηματοκιβώτιο – Φώναζε για βοήθεια (vid)
Κακοκαιρία: Χαλάζι και καταιγίδα σαρώνουν τώρα την Αθήνα
Πρώην φαντάρος στις Ειδικές Δυνάμεις: Με νάρκωσαν και με βίασαν στο ιατρείο του στρατοπέδου! (vid)